Πάντα οι συνεντεύξεις είναι μια αγχωτική διαδικασία. Κλείνεις το ραντεβού, φοράς τα καλά σου, φτιάχνεις μαλλί, βάφεσαι, διαβάζεις αισιόδοξα και εμψυχωτικά αποφθέγματα στο google, πίνεις μια γουλιά καφέ, γιατί το τοστάκι δεν κατεβαίνει από την αγωνία και βγαίνεις από την πόρτα κάνοντας το σταυρό σου.
Φτάνεις στο meeting point κι έρχεται η σειρά σου να ακούσεις πάλι τις ίδιες ερωτήσεις που με αποτυχία έχεις απαντήσει σε προηγούμενες συνεντεύξεις. Γιατί ρωτάνε όλοι τα ίδια και τι σημαίνουν τελικά αυτές οι κλισέ ερωτήσεις;
Μίλησέ μας για τον εαυτό σου
Ψαρωτικό και δεν ξέρεις τι να πρωτοπείς. Όλες οι συνεντεύξεις ξεκινούν έτσι γιατί ο υποψήφιος εργοδότης σου θέλει να μάθει πώς ορίζεις τον εαυτό σου, αν μπορείς να τον περιγράψεις και εν τέλει αν θα καταφέρεις να αναδείξεις τα προτερήματα και τις ιδιαιτερότητές σου.
Ποιες είναι οι αδυναμίες σου;
Η ερώτηση αυτή γίνεται για να διαπιστωθεί ανάλογα με την απάντηση, πόσο μπορείς να ανταποκριθείς στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στη δουλειά.
Που βλέπεις τον εαυτό σου επαγγελματικά σε 5 χρόνια;
Η απάντηση σου πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα τη δουλειά για την οποία έχεις βρεθεί να δίνεις συνέντευξη.
Γιατί θες να δουλέψεις για εμάς;
Θέλει να βεβαιωθεί ότι έκανες την έρευνα σου για τη συγκεκριμένη θέση που έχει προκύψει και ότι έχεις λόγο να βρίσκεσαι εκεί. Πιο σοβαρό λόγο από το γεγονός ότι είσαι καιρό άνεργη.
Γιατί άφησες την προηγούμενη δουλειά σου;
Αναζητούσες κάτι καλύτερο; Βαρέθηκες; Δεν ήταν καλές οι συνθήκες; Εξελίχθηκες και ήθελες κάτι καλύτερο;
Ποια ήταν η σχέση με τους συναδέλφους σου;
Για να δει αν είσαι συνεργάσιμη, αν μπορείς να δουλέψεις ομαδικά, κλπ.
Τι κάνεις τον ελεύθερο χρόνο σου;
Πρέπει να δείξεις ότι είσαι άνθρωπος με ενδιαφέροντα. Πολυδιάστατος.
0 σχόλια: