Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Αδυνατίστε με ένα μήλο την ημέρα!



Ένα μήλο την ημέρα διώχνει την παχυσαρκία ιδίως αν είναι της ποικιλίας Granny Smith, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.


Μήλα Granny Smith

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα μήλα Granny Smith είναι ικανά να σας προστατεύσουν από την παχυσαρκία μέσα από την εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου. Η ερευνητική ομάδα δημοσιεύει τα ευρήματά της στο περιοδικό Food Chemistry.

Τα μήλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα. Πιο ειδικά, μία μελέτη διαπίστωσε ότι ένα μήλο την ημέρα μπορεί να είναι εξίσου ευεργετικό με την καθημερινή χρήση στατινών για την πρόληψη της αγγειακής θνησιμότητας. Μία μελέτη του 2011 ισχυρίστηκε ότι τα μήλα και τα αχλάδια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 50%.

Όμως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς οι βιοδραστικές ενώσεις στα μήλα που δεν απορροφώνται κατά τη διάρκεια της πέψης -όπως οι πολυφαινόλες (ένα είδος αντιοξειδωτικό) και οι φυτικές ίνες- επηρεάζουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν το βάρος.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της έρευνας Noratto σημειώνει ότι λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς οι επιδράσεις αυτών των βιοδραστικών ενώσεων διαφέρουν αναλόγως των ποικιλιών των μήλων. Οι δύσπεπτες ενώσεις στην ποικιλία Granny Smiths ωθούν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου. Με αυτό κατά νου, η Noratto και η ομάδα της ανέλυσε πώς οι βιοδραστικές ενώσεις επτά διαφορετικών ποικιλιών -Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh και Red Delicious -επηρεάζουν τα καλά βακτήρια σε παχύσαρκα ποντίκια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ποικιλίες μήλων, τα Granny Smiths φαίνεται να έχουν την πιο ευεργετική επίδραση στα καλά βακτήρια του εντέρου.

Η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου στους παχύσαρκους ανθρώπους είναι συνήθως μειωμένη. Ωστόσο, όταν συγκρίθηκαν τα περιττώματα των παχύσαρκων ποντικιών που έφαγαν Granny Smiths με τα περιττώματα των άπαχων ποντικιών, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποσοστά των βακτηρίων ήταν παρόμοια.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα Granny Smiths είναι πλούσια σε άπεπτες διαιτητικές ίνες και πολυφαινόλες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ακόμα και μετά από τη μάσηση και την έκθεση στο οξύ του στομάχου και τα πεπτικά ένζυμα, οι ενώσεις είναι αβλαβείς όταν φτάσουν στο παχύ έντερο. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο κόλον παράγουν βουτυρικό οξύ αναπτύσσοντας φιλικά βακτήρια του εντέρου.

Περίπου το 34,9% των Αμερικανών ενηλίκων είναι παχύσαρκοι με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο σακχαρώδης διαβήτη τύπου 2 και ο καρκίνος.

Η Noratto επισημαίνει ότι τα ευρήματά τους μπορεί να οδηγήσουν σε στρατηγικές πρόληψης της παχυσαρκίας και των διαταραχών της.

Μια ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου -που καθορίζεται από τα τρόφιμα που τρώμε- μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή που οδηγεί σε διαβήτη. Όμως οι ερευνητές λένε ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου μέσω της κατανάλωσης μήλων Granny Smith μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, καθώς προάγουν τον κορεσμό.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Noratto λέει:

«Γνωρίζουμε ότι, σε γενικές γραμμές, τα μήλα είναι μια καλή πηγή αυτών των άπεπτων ενώσεων, αλλά υπάρχουν διαφορές στις ποικιλίες. Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη θα βοηθήσει τους καταναλωτές να διακρίνουν μεταξύ εκείνων των ποικιλιών που μπορούν να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία.»






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: