«Κάθε πρωί, στην Αφρική, μια γαζέλα ξυπνάει και ξέρει πως πρέπει να ξεπεράσει στο τρέξιμο το πιο γρήγορο λιοντάρι, διαφορετικά θα σκοτωθεί. Κάθε πρωί, στην Αφρική, ένα λιοντάρι ξυπνάει. Ξέρει πως πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα κι από την πιο αργή γαζέλα, διαφορετικά θα πεθάνει από την πείνα. Δεν έχει σημασία αν είσαι λιοντάρι ή γαζέλα όταν ο ήλιος ανατείλει, καλύτερα να τρέχεις».
Οταν ο συγγραφέας Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ έγραφε τους παραπάνω στίχους, μάλλον δεν θα είχε στο μυαλό του τους έλληνες δρομείς που επιμένουν να παίρνουν τους δρόμους ακόμα και όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο. Με το καλοκαίρι προ των πυλών, λοιπόν, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για ν' αλλάξουν οι τρεχάτοι συνήθειες και να υιοθετήσουν το πρωινό τρέξιμο.
Για τους περισσότερους και ειδικά τους υπναράδες, το πρωινό τρέξιμο μοιάζει με επικίνδυνη αποστολή. Και ίσως να είναι τη στιγμή που το ξυπνητήρι χτυπάει σαν τρελό, το κουμπί της σίγασης απέχει λίγα εκατοστά απ' το δάχτυλο και το «αργότερα» μοιάζει να είναι η καλύτερη απάντηση στο «πότε θα τρέξεις;». Αν θέλουμε όμως να είμαστε ρεαλιστές, αυτό το «μετά» στην πραγματικότητα μεταμορφώνεται σε «ποτέ», όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, η οικογένεια και η ρουτίνα ρουφούν όλο τον χρόνο του δρομέα μέχρι να τον αφήσουν ταπί και καθόλου ψύχραιμο. Κάπως έτσι το τρέξιμο, πριν ακόμα να βγει ο ήλιος, γίνεται αναγκαίο κακό. Που κάνει όμως μεγάλο καλό!
Ενδορφίνες ενέργειας
Το μεγαλύτερο ατού του να φοράει κάποιος τα αθλητικά του παπούτσια πρωί πρωί είναι πως παίρνει δυνάμεις για τη δύσκολη συνέχεια της ημέρας. Οι ενδορφίνες που πλημμυρίζουν τον οργανισμό ξυπνούν τον δρομέα, τον γεμίζουν ενέργεια ρυθμίζοντας σωστά τον κιρκόδιο ρυθμό του σώματος και αυξάνουν την πνευματική του διαύγεια έως και για 10 ώρες μετά την άσκηση.
Χωρίς τον ήλιο να βάζει εμπόδια στην προπόνηση, τα αυτοκίνητα να περνάνε ξυστά από δίπλα του και με σύμμαχο την ξεκούραση απ' τον βραδινό ύπνο, το τρέξιμο αποκτά άλλη αίγλη. Αλλωστε, όταν κάποιος βγαίνει στον δρόμο για να κάνει χιλιόμετρα, το άγχος της καθημερινότητας του κουνάει μαντίλι και αποφορτίζεται φυσικά απ' τις έγνοιες που τριγυρίζουν στο μυαλό του. Παράλληλα, χωρίς καλά καλά να το καταλαβαίνει, βελτιώνει τον μεταβολισμό του γιατί ο οργανισμός συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμα και όταν εκείνος παίρνει τον δρόμο του γυρισμού και ένα υγιεινό σνακ μοιάζει πιο θελκτικό από λοιπές αμαρτίες!
Σταδιακά η αλλαγή
Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός κι εσείς το πήρατε απόφαση να γίνετε πρωινοί τρεχάτοι τύποι, θυμηθείτε πως δεν γίνεται απλά να ξυπνήσετε μια μέρα και να βγείτε για τρέξιμο χωρίς να βαρυγκωμήσετε. Πρέπει να κάνετε μικρές μικρές αλλαγές στα ωράριά σας ώστε να φτάσετε δυνατά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πρώτο βήμα είναι το αντίπαλον δέος του ύπνου: το ξυπνητήρι. Την πρώτη μέρα, ρυθμίστε το 20 έως 30 λεπτά νωρίτερα απ' την ώρα που συνήθως ξυπνάτε και συνεχίστε να αφαιρείτε καθημερινά τόση ώρα ύπνου μέχρι να καταλήξετε στην επιθυμητή ένδειξη στο ρολόι και το σώμα σας να προσαρμοστεί ομαλά. Για να υπολογίσετε σωστά τον χρόνο, σκεφτείτε την ώρα που θέλετε να τρέξετε και προσθέστε περίπου μισή ώρα ώστε να έχετε το περιθώριο για να κάνετε ντους στην επιστροφή και να ετοιμαστείτε για τη δουλειά ή τις λοιπές υποχρεώσεις. Γι' αυτό, λοιπόν, νωρίς νωρίς το βράδυ στο κρεβάτι για να αναπληρώσετε τον χαμένο χρόνο απ' την αγκαλιά του Μορφέα. Το προηγούμενο βράδυ, αφού φάτε κάτι ελαφρύ, κατεβάστε νωρίς τα πιρούνια κι αποφύγετε να πιείτε αλκοόλ.
Το ξυπνητήρι μακριά
Για να μην έχετε καμιά δικαιολογία και να γλιτώσετε το τρέξιμο, κρατήστε το ξυπνητήρι μακριά σας. Να το ακούτε μεν, αλλά να χρειάζεται να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να το κλείσετε και άρα να χάσετε τη ροή του ύπνου σας. Αν δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, ρυθμίστε περισσότερες από μία συσκευές, σε διαφορετικούς χρόνους, ώστε να πετύχετε 100% το πρωινό εγερτήριο.
«Εξορίστε» το κινητό
Μπορεί οι δρομείς να μην μπορούν ν' αποχωριστούν τα γκάτζετ τους, αλλά όταν είναι για ιερό σκοπό το αντέχουν. Ετσι λοιπόν κλείστε κινητά, υπολογιστές και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές και απομακρύνετέ τες από το δωμάτιο. Ο φωτισμός των οθονών βάζει σε εγρήγορση των εγκέφαλο και διώχνει μακριά τον ύπνο. Αντ' αυτού, προτιμήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο, μια και η ανάγνωση κουράζει τον εγκέφαλο και τον κοιμίζει ευκολότερα. Και όλα αυτά στα σκοτάδια. Γιατί η έλλειψη φωτός ενεργοποιεί την απελευθέρωση μελατονίνης, της ορμόνης που ρίχνει τον οργανισμό σε κατάσταση υπνηλίας. Πριν ωστόσο σβήσετε τα φώτα, θυμηθείτε να έχετε ετοιμάσει τα ρούχα και τα παπούτσια που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πρωί ώστε να διευκολύνετε την προετοιμασία σας.
Ενας καφές στα γρήγορα
Μόλις ανοίξετε τελικά τα μάτια σας, για να μη μοιάζετε με ζόμπι δώστε λίγα λεπτά στον οργανισμό σας να συνέλθει απ' την υπνηλία. Ανοίξτε παράθυρα και πόρτες (χωρίς να ξυπνήσετε όποιον κοιμάται δίπλα σας) και εκτεθείτε στο φως για να σοκάρετε τον εγκέφαλό σας, αναγκάζοντάς τον να ξυπνήσει για τα καλά. Θαύματα κάνει και η καφεΐνη, δεν είναι τυχαία η αγαπημένη των δρομέων. Οπότε ένα καφεδάκι ενδείκνυται για πρωινό. Μαζί μ' ένα μικρό σνακ, που δίνει όμως την κατάλληλη ενέργεια για τον δρόμο. Αφήστε τα ξυρίσματα, χτενίσματα και λοιπούς καλλωπισμούς στην άκρη, φορέστε ανακλαστικά ρούχα και αξεσουάρ για να ξεχωρίζετε από μακριά και βγείτε για τη βόλτα των χιλιομέτρων.
Μην ξεχνάτε το ζέσταµα
Πριν πάρετε φόρα κι αρχίσετε να τρέχετε σαν τον Φόρεστ Γκαμπ, καλό είναι να κάνετε την απαραίτητη προθέρμανση ώστε να ετοιμάσετε το σώμα σας γι' αυτό που θ' ακολουθήσει. Για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στην πορεία σας, διαλέξετε μια διαδρομή που έχετε κάνει μέρα και γνωρίζετε καλά, με μεγάλα πεζοδρόμια και χωρίς λακκούβες ή λοιπά εμπόδια. Με την ίδια λογική αποφύγετε μέρη που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα τη νύχτα. Δεν θα έβλαπτε αν ενημερώνατε τους οικείους σας για τις περιοχές όπου κινείστε ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούν να σας εντοπίσουν ευκολότερα. Θυμηθείτε, η φορά σας να είναι πάντα αντίθετη στην κατεύθυνση των αυτοκινήτων, αν βγαίνετε στο οδόστρωμα, για να έχετε καλύτερη ορατότητα.
0 σχόλια: