Με μια ένεση ανάμεσα στα φρύδια μπορούν να εξαφανιστούν οι ρυτίδες αλλά και οι κακές σκέψεις; Η τοξίνη της ομορφιάς ξαναμπαίνει στο μικροσκόπιο και υπόσχεται να αναδείξει την πιο αισιόδοξη πλευρά μας.
Δεν έχουν περάσει ούτε τριάντα χρόνια από τότε που οι οφθαλμίατροι ανακάλυψαν τυχαία ότι οι περίφημες ενέσεις με βοτουλινική τοξίνη που έκαναν για τη θεραπεία του στραβισμού και του βλεφαρόσπασμου είχαν μια... θετική παρενέργεια: έσβηναν τις ρυτίδες από το πρόσωπο των ασθενών. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ξημέρωνε μια νέα εποχή στην αισθητική ιατρική. Το συγκεκριμένο συστατικό έγινε διάσημο και οι ενέσεις μπότοξ η Νο 1 αντιγηραντική θεραπεία. Οι γυναίκες στα 40+ είχαν ένα λόγο παραπάνω να χαμογελούν. Και τώρα ίσως έχουν ακόμα περισσότερους.
Τα τελευταία χρόνια δερματολόγοι και ψυχίατροι δουλεύουν από κοινού στα εργαστήρια πάνω στην ουσία, αφού έχουν παρατηρήσει ότι διαθέτει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Ναι, οι ενέσεις που μας χαρίζουν αψεγάδιαστο δέρμα μπορούν να μας φτιάξουν και τη διάθεση. Πρώτη φορά έγινε λόγος γι’ αυτό σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγα χρόνια, πλέον όμως υπάρχουν αποδείξεις. Τι λένε οι επιστήμονες;
Οι ενέσεις της... χαράς
«Το μπότοξ στη θεραπεία της κατάθλιψης. Είναι αλήθεια» ήταν ο τίτλος πρόσφατης είδησης στην εφημερίδα Washington Post. Τα αποτελέσματα από δύο νέες έρευνες που ήρθαν στο φως περίπου την ίδια περίοδο έκαναν το γύρο του κόσμου και προκάλεσαν έκπληξη σε πολλούς. Η πρώτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Psychiatric Research και φέρει την υπογραφή του δρα Νόρμαν Ρόσενταλ, καθηγητή ψυχιατρικής στην αμερικανική ιατρική σχολή Τζορτζτάουν και του δερματολόγου Έρικ Φίνζι, ο οποίος ασχολείται με τη σχέση μπότοξ-κατάθλιψης εδώ και είκοσι χρόνια.
Οι δύο γιατροί έκαναν ενέσεις μπότοξ σε 74 άτομα με κατάθλιψη στο σημείο όπου βρίσκονται ο πυραμοειδής και ο επισκύνιος μυς (ανάμεσα στα φρύδια). Χώρισαν μάλιστα τους ασθενείς σε δύο ομάδες: σε ορισμένους χρησιμοποίησαν βοτουλινική τοξίνη, ενώ σε άλλους ψευδοφάρμακο. Όπως παρατήρησαν, έξι εβδομάδες μετά την ενέσιμη θεραπεία τα συμπτώματα της νόσου μειώθηκαν κατά 47% σε αυτούς που έκαναν μπότοξ, ενώ μόλις 21% σε εκείνους στους οποίους έγινε ένεση με placebo. Το τελευταίο μάλιστα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά φυσιολογικός ορός (περισσότερα για την έρευνα στο www.botoxfordepression.com).
Τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του μπότοξ είχε επισημάνει λίγο καιρό νωρίτερα ένα ακόμα επιστημονικό δίδυμο. Η ψυχίατρος Μισέλ Μαγκίντ, καθηγήτρια κλινικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Texas Southwestern και ο σύζυγός της Τζέισον Ράιχενμπεργκ, καθηγητής δερματολογίας στο ίδιο ίδρυμα, ανακοίνωσαν τα πορίσματα της δικής τους έρευνας στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας στο Κολοράντο. Για τις ανάγκες της μελέτης ο Ράιχενμπεργκ εφάρμοσε την ενέσιμη θεραπεία στο μεσόφρυο σε 30 ασθενείς με κατάθλιψη. Και πάλι σε κάποιους έκαναν ενέσεις με βοτουλινική τοξίνη, ενώ σε άλλους με ψευδοφάρμακο. Έπειτα από τρεις μήνες ωστόσο οι όροι αντιστράφηκαν: σε εκείνους στους οποίους μέχρι πρότινος γινόταν μπότοξ χρησιμοποιήθηκε ψευδοφάρμακο, ενώ στους υπόλοιπους συνέβη το αντίθετο.
Τι παρατήρησαν οι ειδικοί; Μέσα σε διάστημα έξι μηνών όλοι ανεξαιρέτως παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι πως, ακόμα και όταν η δράση του μπότοξ άρχισε να εξασθενεί, η διάθεση εξακολουθούσε να καλυτερεύει.
Όταν οι μύες... χαμογελούν
Πώς εξηγείται λοιπόν η αντικαταθλιπτική δράση του μπότοξ; Σύμφωνα με μια θεωρία που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη μέθοδος εμποδίζει τις συσπάσεις των μυών και κατ’ επέκταση «παγώνει» τις εκφράσεις του προσώπου, μεταξύ άλλων κι αυτές που φανερώνουν λύπη. Κατ’ αυτό τον τρόπο μεταφέρονται θετικά μηνύματα στους γύρω μας. Όπως αναφέρει ο δρ Φίνζι στο βιβλίο του The Face of Emotion: How Botox Affects our Mood and Relationships (Το Πρόσωπο του Συναισθήματος: Πώς το Μπότοξ Επιδρά στη Διάθεση και τις Σχέσεις μας, εκδ. Palgrave Macmillan), οι άνθρωποι που δείχνουν λιγότερο θλιμμένοι και οι οποίοι χαμογελούν περισσότερο προκαλούν την ίδια αντίδραση στους άλλους με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερες σχέσεις μαζί τους και να νιώθουν πιο όμορφα. Όταν η κοινωνική συναναστροφή βελτιώνεται, συμβαίνει το ίδιο και με την αυτοεκτίμηση.
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη θεωρία, πιο πρόσφατη, η οποία έχει ως αφετηρία καθαρά βιολογικούς μηχανισμούς. Εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας έχουν δείξει πως, όταν δεν μπορούμε να κάνουμε γκριμάτσες θυμού ή πόνου επειδή το μπότοξ έχει παραλύσει τους συγκεκριμένους μυς, υπάρχει μειωμένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, μια περιοχή στον εγκέφαλο που συνδέεται με τη θλίψη και την ανησυχία. Μέσα σε όλα αυτά εμπλέκεται και ένα νεύρο (το τρίδυμο) που στέλνει πληροφορίες στην αμυγδαλή.
Κατά το δρα Ράιχενμπεργκ, όταν κάποιος δεν μπορεί να κάνει μορφασμούς, ο εγκέφαλός του δεν τους καταγράφει και έτσι η αμυγδαλή δεν λαμβάνει το μήνυμα ότι είναι αναστατωμένος ή στενοχωρημένος. Επομένως, όταν μειώνονται τα σήματα του τρίδυμου νεύρου με τις ενέσεις μπότοξ, ελαττώνεται ταυτόχρονα και η δραστηριότητα στην αμυγδαλή και ακολούθως γίνονται πιο σπάνια τα αισθήματα της ανησυχίας και της θλίψης.
Τέλος, σύμφωνα με μια τρίτη θεωρία, η οποία ακόμη δεν έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές, η βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης ίσως οφείλεται στο ότι η μυϊκή χαλάρωση που επιτυγχάνεται με τις ενέσεις μπότοξ στέλνει... κύματα δροσιάς στον εγκέφαλο και κατευνάζει την ένταση.
Άραγε έχουμε έναν ακόμα λόγο να απενεχοποιήσουμε τις ενέσεις και να πετάξουμε τα χάπια; Οι ψυχίατροι είναι αρνητικοί, ανάμεσά τους και η δρ Μαγκίντ, πρωταγωνίστρια των σχετικών επιστημονικών ερευνών. Μια τέτοια θεραπεία αυτή τη στιγμή δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών ή σε περιπτώσεις χρόνιας κατάθλιψης, ενώ μπορεί να μην αποδίδει ούτε σε περιστατικά απλής μελαγχολίας. Αν όμως τα θετικά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε μεγάλη κλίμακα, ίσως δεν αργήσει η μέρα που θα βγαίνουμε από το ιατρείο όχι μόνο νεότερες, αλλά και πιο αισιόδοξες.
0 σχόλια: