Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Τα «ναι» και τα «όχι» της άμυνας



Η μάχη με τις ιώσεις είναι συχνά άνιση. Αν όμως μάθουμε και υιοθετήσουμε τα παρακάτω μυστικά, θα αποκτήσουμε ένα πλεονέκτημα απέναντι στους ιούς.

Ο χειμώνας φέρνει μαζί του, εκτός από το κρύο, και κάποιους πάντα απειλητικούς και αντιπαθητικούς επισκέπτες, που δεν είναι βέβαια άλλοι από τους ιούς, που απειλούν και φέτος να μας ρίξουν στο κρεβάτι τουλάχιστον τρεις φορές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. 

Αυτήν τη χρονιά όμως το πήραμε απόφαση: Θα κάνουμε καθετί δυνατό για να τους κρατήσουμε μακριά. Πώς; Θα θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας υιοθετώντας καλές συνήθειες και διώχνοντας μακριά αυτές που μας κάνουν επιρρεπείς στις αρρώστιες, προσέχοντας και ενισχύοντας τη διατροφή μας και ακολουθώντας τα εναλλακτικά μυστικά της φύσης. Θα παίξουμε, δηλαδή, άμυνα απέναντι στους ιούς βασισμένοι σε έναν απλό κανόνα, εκείνον των «ναι» και των «όχι». Ας δούμε, όμως, ποια είναι αυτά, για να αρχίσουμε να τα λαμβάνουμε υπόψη μας, ώστε να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας και να μη μας βρουν απροετοίμαστους οι ιοί που καραδοκούν.

Λέμε «ναι»

Στο πλύσιμο: Έχουμε όλοι ακούσει για το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι και για το πόσο σημαντικό είναι ώστε να μην κολλήσουμε κάποιον ιό. Οι ειδικοί έρχονται να μας θυμίσουν ότι απαραίτητο προκειμένου να διατηρούμε το ανοσοποιητικό μας δυνατό είναι και το να κάνουμε μπάνιο και να λουζόμαστε καθημερινά. Άλλωστε, το δέρμα μας είναι η πρώτη «πύλη» μέσω της οποίας μπορεί να μπει ένας ιός στο σώμα μας (γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να φροντίζουμε να μην έχουμε αμυχές και τραυματισμούς). Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγουμε τα φιλιά, τις αγκαλιές, αλλά και το να βάζουμε τα τυχόν βρόμικα χέρια μας στη μύτη, τα μάτια ή το στόμα μας, γιατί κινδυνεύουμε να «βοηθήσουμε» κάποιον ιό να εισβάλει στον οργανισμό μας.

Στα αντιοξειδωτικά: Αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες, που καθιστούν τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε ιώσεις. Θα τα βρούμε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα (βιταμίνη Α), στα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τις πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τον χυμό ντομάτας, τα μούρα και τα μύρτιλα (βιταμίνη C), το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά και το κρασί (βιταμίνη Ε). Ακόμη, σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα δημητριακά (και τα ολικής άλεσης), το κρέας και τα αυγά (σελήνιο), το ταχίνι και τα όσπρια (ψευδάργυρος).

Στο συνένζυμο Q10: Το βρίσκουμε στη σόγια, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί), το μοσχάρι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κοτόπουλο, τους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, φιστίκια), τα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο), το σουσάμι, καθώς και στα διάφορα έλαια, όπως π.χ. το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο, το ελαιόλαδο.

Στον καθαρό αέρα: Αντίθετα με τα όσα συχνά πιστεύει ο κόσμος, ο δροσερός αέρας και το κρύο που πιθανώς κάνει στους εξωτερικούς χώρους δεν θα μας αρρωστήσουν. Ίσα-ίσα που ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για να διατηρούμαστε υγιείς. Έτσι, αερίζουμε το σπίτι μας, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί, όταν οι ρύποι της ατμόσφαιρας είναι σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τις ιώσεις είναι να μη συχνάζουμε σε κλειστούς χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι.

Στα goji berries και τα cranberries (φρέσκα ή αποξηραμένα).

Στο σκόρδο: Καταπολεμά τα μικρόβια και τους μύκητες χάρη στην αλισίνη που περιέχει.

Στα σταυρανθή λαχανικά: Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών μάς δίνουν τις ουσίες σουλφοραφάνη και ινδόλη 3C, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Στα ψάρια: Τα περιβόητα ω-3 και ω-6 ευνοούν και το ανοσοποιητικό (έχουν αντιφλεγμονώδη δράση).

Στο φυλλικό οξύ: Βοηθά πολύ στην άμυνά μας. Το βρίσκουμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το συκώτι, τη βρώμη, τις νιφάδες καλαμποκιού, τον λιναρόσπορο, τα φασόλια, τις φακές, τους ηλιόσπορους, τα φιστίκια και τα ρεβίθια.
Στην κοινωνική δικτύωση: Σύμφωνα με έρευνες, οι φίλοι και οι κοινωνικές συναναστροφές μάς κρατούν υγιείς.

Στις πνευματικές ενασχολήσεις: Μελέτες δείχνουν ότι διώχνουν τις ιώσεις.

Στο κρεμμύδι: Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Στον βασιλικό πολτό και τη γύρη: Τονώνουν τον οργανισμό. Ο βασιλικός πολτός πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ μικρή ποσότητα (με τη βοήθεια του δοσομετρητή που υπάρχει στη συσκευασία), βάζοντάς τον κάτω από τη γλώσσα 30΄ πριν το πρωινό γεύμα, ενώ είμαστε νηστικοί, και μόνο για ενάμιση μήνα. Με τη γύρη πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, καθώς κάποια άτομα εμφανίζουν αλλεργίες. Έτσι, η κατανάλωσή της θα πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρές ποσότητες (1-2 κόκκους) και να αυξάνεται προοδευτικά
στο μισό και τέλος στο 1 κουτα-λάκι μέσα σε 1 εβδομάδα, και
να τη λαμβάνουμε συνολικά
για ενάμιση μήνα.

Στην εχινάκεια: Όμως δεν πρέπει να την παίρνουμε για περισσότερο από 10 ημέρες τον μήνα, ούτε όταν λαμβάνουμε κορτιζόνη ή πάσχουμε από υπέρταση. Το αφέψημα το φτιάχνουμε βράζοντας σε νερό 1 κουταλάκι βότανο τη φορά. Άλλα βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό είναι το λεμονόχορτο, το γκουαράνα και το τζίντζερ (που πρέπει να αποφεύγεται από ανθρώπους με προβλήματα στο στομάχι και το έντερο).

Στον ύπνο: Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς (7 με 8 ώρες), το ανοσοποιητικό μας -εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων κορτιζόλης που κυκλοφορούν στον οργανισμό- βρίσκεται σε κατάσταση «στρες» και άρα καθίσταται πολύ πιο αδύναμο απέναντι στους πιθανούς εξωτερικούς εισβολείς.

Στην άσκηση με μέτρο: Δυναμώνει τον οργανισμό, αλλά αν είναι υπερβολική μπορεί
να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Στα μανιτάρια: Έρευνες έχουν δείξει ότι δρουν θετικά στο ανοσοποιητικό μας.

Στη μουσική: Φαίνεται από έρευνες ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Στα προβιοτικά (γιαούρτι με πέτσα Ή συμπλήρωμα): Έρευνες σε αθλητές έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους και μειώνουν τη διάρκεια μιας ίωσης.

Στο ιπποφαές: Μπορούμε να το βρούμε σε σιρόπι ή κάψουλες, καθώς και να καταναλώσουμε τον αποξηραμένο καρπό του. Για να φτιάξουμε αφέψημα, βάζουμε 3-4 σπόρους να βράσουν σε ένα φλιτζάνι νερό, σουρώνουμε και πίνουμε (καταναλώνουμε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα). Ακόμη, μπορεί να προστεθεί ως καρπός σε σαλάτες, γιαούρτι, γάλα, φρουτοσαλάτες και γλυκά. Με τη μορφή κάψουλας, παίρνουμε δύο την ημέρα (μαζί με
το φαγητό), ενώ ως σιρόπι 1-2 κουταλιές της σούπας (πριν το φαγητό) για ενάμιση μήνα.

Στη σπιρουλίνα: Η σπιρουλίνα καταναλώνεται πριν ή στη διάρκεια του γεύματος (ως σκόνη στο φαγητό ή τη σαλάτα). Όταν πρόκειται για ταμπλέτες, συστήνονται 6 ταμπλέτες με νερό ή χυμό την ημέρα πριν
το φαγητό (6 ταμπλέτες για
15 ημέρες, δύο τη φορά πριν το γεύμα ή στη διάρκεια του, και στη συνέχεια 3-4 ταμπλέτες για άλλον ένα με ενάμιση μήνα).

Στο αντιγριπικό εμβόλιο: Είναι απαραίτητο για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.).


Λέμε«όχι»

Στο κάπνισμα: Φροντίζουμε, δηλαδή, να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους όπου καπνίζουν, γιατί μεταδίδονται ευκολότερα οι ιώσεις, και περιορίζουμε το κάπνισμα, καθώς οι καπνιστές αρρωσταίνουν ευκολότερα, συχνότερα και αργούν περισσότερο να γίνουν καλά.
Στο αλκοόλ: Εξασθενίζει το ανοσοποιητικό.
Στη ζάχαρη: Μειώνει τη δυνατότητα των λευκοκυττάρων να καταπολεμούν τα βακτήρια.
Στο λίπος: Αν και το κρέας -το άπαχο κατά προτίμηση- μας δίνει τις σημαντικές για την άμυνά μας βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το κορεσμένο λίπος και κυρίως η χοληστερίνη κάνουν μάλλον κακό, γιατί αυξάνουν τον δείκτη φλεγμονής του οργανισμού και τρέφουν τους ιούς.
Στα αντιβιοτικά: Αντίθετα με τα όσα θεωρούν κάποιοι, τα αντιβιοτικά δεν θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε μια ίωση παρά μόνο αν έχει υπάρξει μικροβιακή επιπλοκή, περίπτωση στην οποία είναι απαραίτητα, αλλά θα μας τα συστήσει ο γιατρός.
Στις εξαντλητικές δίαιτες: Καθώς στερούμαστε θρεπτικά συστατικά, γινόμαστε πιο ευάλωτοι στις ασθένειες. Από την άλλη πλευρά όμως, η δίαιτα γενικά κάνει κατά κάποιον τρόπο καλό στο ανοσοποιητικό, αφού οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να αρρωσταίνουν συχνότερα.
Στην κατάχρηση καθαριστικών: Σύμφωνα με έρευνες, η υπερβολική καθαριότητα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη γερού ανοσοποιητικού συστήματος.
Στα πλαστικά: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά στων οποίων το αίμα κυκλοφορούν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών (π.χ. PFCs), που συχνά προέρχονται από τα πλαστικά -κυρίως όταν αυτά έρχονται σε επαφή με ζεστό ή/και λιπαρό περιεχόμενο-, έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Στο στρες: Εκτός από τις γνωστές αρνητικές του συνέπειες, καθιστά και την άμυνά μας πιο ευάλωτη.
Στην κούραση: Όταν ο οργανισμός μας είναι καταπονημένος, είναι πιο εύκολο να αρρωστήσουμε.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τον δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑ, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο, τον κ. ΧΑΡΗ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟ, MMedSci. SRD, κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν., www.dimosthenopoulos.gr), και την κ. ΜΑΡΙΑ-ΧΑΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΒΟΥ, ολιστική ενεργειακή διατροφολόγο.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


SHARE THIS

0 σχόλια: