Σίγουρα το έχουμε πει όλοι στον εαυτό μας ανά περιόδους και κατά περίσταση ίσως και για μακρά χρονικά διαστήματα: θέλω να διαβάζω περισσότερο αλλά δεν έχω το χρόνο!
Με λίγη προσπάθεια και πειθαρχία όμως μπορούμε όλοι να τα καταφέρουμε αρκεί να ακολουθήσουμε μερικούς απλούς κανόνες. Αν αναλογιστούμε δε ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου δεν προσφέρει μόνο πνευματική ευχαρίστηση αλλά επιδρά θετικά και στην ψυχική και σωματική μας υγεία, τότε σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, το διάβασμα αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλό μας, ενισχύει τις διανοητικές λειτουργίες ενώ η συστηματική ανάγνωση μας βοηθάει να είμαστε ήρεμοι και να έχουμε μεγαλύτερη κατανόηση για την ανθρώπινη φύση αλλά και για όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον μας.
Με ποιους τρόπους όμως θα καταφέρουμε να διαβάζουμε περισσότερο; Όπως μας παροτρύνει το site success.com υπάρχουν πέντε απλοί μέθοδοι που εάν τις εφαρμόσουμε συνδυαστικά θα τα καταφέρουμε:
1. Θέστε έναν συγκεκριμένο στόχο σχετικά με τα βιβλία που θέλετε να διαβάσετε.
Πόσα βιβλία θέλετε να διαβάσετε; Σε πόσο διάστημα; Όταν απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα θα είναι και πιο εύκολο να «παρακολουθήσετε» την πρόοδο σας. Για το σκοπό αυτό μάλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές όπως το Goodreads, για να φτιάχνετε τη λίστα με τα βιβλία σας και να ορίζετε τους στόχους σας σε ετήσια βάση.
2. Προγραμματίστε την ώρα που θα διαβάζετε.
Φτιάξετε ένα πρόγραμμα και εντοπίστε ποια είναι το κατάλληλο διάστημα μέσα στην ημέρα και μην το διαπραγματεύεστε...ούτε με τον εαυτό σας. Καλό θα ήταν μάλιστα να βάλετε αυτή την «ώρα διαβάσματος» στο ημερήσιο πρόγραμμα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας και καταστήστε αυτή την ώρα τόσο σημαντική για εσάς όσο και το φαγητό ή ο ύπνος. Μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε και εφαρμογές όπως το Evernote ή ένα απλό ξυπνητήρι για να θυμίζετε στον εαυτό σας πως ήρθε η ώρα να...ανοίξετε το βιβλίο σας. Προσοχή όμως! Επιλέξτε σωστά την ώρα που θα αφιερώσετε στο διάβασμα ανάλογο με το περιεχόμενό του βιβλίου: τα δύσκολα βίβλία ή τα εγχειρίδια είναι καλύτερα να διαβάζονται τις πρωινές ώρες οπότε παρατηρείται πως έχουμε και τη μεγαλύτερη διαύγεια.
3. Βρείτε το χώρο που θα διαβάζετε.
Επιλέξτε ένα δωμάτιο, ήσυχο και καταστήστε το…αναγνωστικό καταφύγιο. Βρείτε μία αναπαυτική καρέκλα κοντά σε μια λάμπα και ένα μικρό τραπέζι. Το πιο σημαντικό όμως είναι, μετά την ανάγνωση να μην τοποθετείτε το βιβλίο σε ένα σημείο που δεν το βλέπετε. Αφήστε το ανοιχτό, σε κοινή θέα για να σας «προκαλεί» να συνεχίσετε το διάβασμα.
4. Επιλέξτε εάν προτιμάτε τα ηλεκτρονικά ή μη βιβλία.
Αμφότερα έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Σε ό,τι αφορά τα eBooks μεταφέρονται εύκολα και είναι αρκετά διασκεδαστικά στη χρήση. Το δε κείμενο μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του αναγνώστη, κάτι που βοηθάει κυρίως όσους δυσκολεύονται να διαβάσουν μικρές γραμματοσειρές. Από την άλλη βέβαια, τα «κανονικά» βιβλία είναι πιο εύκολο να τα μοιραστούμε με άλλους και παράλληλα ξεκουράζουν τα μάτια από τη διαρκή «επαφή» με την οθόνη. Το σίγουρο όμως είναι πως οι λόγοι που πολλοί επιλέγουν το «κανονικό» βιβλίο είναι καθαρά συναισθηματικοί. Αυτό το απροσδιόριστο «κάτι» την ώρα που το ξεφυλλίζουμε, η μυρωδιά του χαρτίου…
5. Επισκεφθείτε μία βιβλιοθήκη.
Ίσως να έχει περάσει καιρός από την τελευταία σας επίσκεψη, αλλά αξίζει να κάνετε μια προσπάθεια να περάσετε και πάλι το κατώφλι της. Yπάρχουν ακόμα πολλές καλές δανειστικές βιβλιοθήκες.
0 σχόλια: