Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Εσείς πόσα γνωρίζετε για το «κοινωνικό τζετ λαγκ»;



Μία ενδιαφέρουσα έρευνα υποστηρίζει την τάση που έχουμε να ξυπνάμε πολύ πρωί ή πολύ αργά μέσα στην ημέρα.


Αναμφίβολα, κάθε άνθρωπος έχει έναν προσωπικό «χρονότυπο», ένα μοναδικό κιρκαδικό ρυθμό, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής χρονοβιολογίας Till Roenneberg από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ο οποίος είναι παγκοσμίου φήμης ειδικός του ύπνου. Σε γενικές γραμμές, ο χρονότυπος χαρακτηρίζεται ως πρωινός, ενδιάμεσος και βραδινός.

Όταν λοιπόν ένα άτομο αναγκάζεται να ξυπνήσει πιο νωρίς από την ώρα που θέλει το ίδιο το σώμα, αντιμετωπίζει αυτό που ο Roenneberg ονομάζει «κοινωνικό τζετ λαγκ».

Τα άτομα που ανήκουν στον πρωινό χρονότυπο δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ξυπνούν στις 07.00 το πρωί ημερησίως, άλλοι όμως δυσκολεύονται τρομερά. Ο ύπνος που δε συγχρονίζεται με τις εσωτερικές μας προτιμήσεις μπορεί να είναι καταστροφικός για την υγεία, ειδικότερα για τα άτομα που ανήκουν στο βραδινό χρονότυπο.

david-gandy

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLOS ONE» φανέρωσε ότι οι υπέρβαροι άνρθωποι με βραδινό χρονότυπο έχουν την τάση να καταναλώνουν περισσότερα γεύματα, εκδηλώνουν υπνική άνποια, έχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες και χαμηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL), σε σύγκριση με τα υπέρβαρα άτομα με διαφορετικό χρονότυπο.

Ο χρονότυπος μπορεί να είναι εξ αρχής η αιτία του επιπρόσθετου βάρους, τονίζει ο Roenneberg. Έρευνες έχουν δείξει ότι έστω και μία ώρα «κοινωνικού τζετ λαγκ» είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 33%.

Σύμφωνα με μία σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Chronobiology International», ο βραδινός χρονότυπος έχει ως αποτέλεσμα το επιπρόσθετο βάρος σε νεαρούς φοιτητές. Παράλληλα, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ίδιο έντυπο έδειξε ότι «τα άτομα που προτιμούν τις βραδινές ώρες για τις περισσότερες δραστηριότητές τους είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη».






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: