Ακόμα και στην άδειά μας το σώμα μπορεί να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι ειδικοί μάς συμβουλεύουν για το πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε τα σημάδια, αλλά και τι να κάνουμε -έστω και μόνες μας- ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
Μικρά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν την ώρα που απολαμβάνουμε αμέριμνες τις διακοπές μας. Από ένα εξάνθημα στο δέρμα ή φαγούρα στο αιδοίο μέχρι τενοντίτιδα, μια κακή στιγμή μπορεί να τινάξει το καλοκαιρινό όνειρο στον αέρα... Παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει να ανησυχούμε. Το σώμα μας μας δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα και αν δώσουμε σημασία στα σημάδια εγκαίρως, θα προστατεύσουμε και την υγεία, αλλά και τις διακοπές μας! Υπάρχουν τρόποι σωτηρίας και μάλιστα με ιατρική υπογραφή. Έλληνες επιστήμονες μας εξηγούν πώς θα αντιμετωπίσουμε τα απρόοπτα χωρίς να θέσουμε τον εαυτό μας στον κίνδυνο της λάθος διάγνωσης. Επιπλέον δύο κορυφαίοι γιατροί της διάσημης κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ, ο δρ Φίλιπ Χάγκεν, αντιπρόεδρος προληπτικής, εργασιακής, αεροπορικής και διαστημικής ιατρικής, και η δρ Μάρθα Μίλμαν, γιατρός προληπτικής ιατρικής, στο βιβλίο τους Home Remedies: What to Do for the Most Common Health Problems (Θεραπείες στο σπίτι: Τι να κάνετε για τα πιο συχνά προβλήματα υγείας, εκδ. Time Home Entertainment) προτείνουν απλές λύσεις που θα μας ανακουφίσουν προσωρινά μέχρι να πάμε στο γιατρό.
1. Φαγούρα... εκεί κάτω
Έντονος κνησμός στο αιδοίο και εσωτερικά στον κόλπο, αίσθηση καύσου, ερεθισμός, πόνος και έκκριση λευκού, παχύρρευστου υγρού είναι τα συμπτώματα που μας προειδοποιούν για την παρουσία κολπίτιδας η οποία οφείλεται σε μύκητες. Η ζέστη και η κακή υγιεινή στην περιοχή ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά ευάλωτες είναι και οι έγκυοι ή όσες παίρνουν αντιβίωση, αντισυλληπτικά ή έχουν διαβήτη.
Πριν από το ραντεβού με το γιατρό: Μπορούμε να τοποθετήσουμε στα χείλη του αιδοίου μία κομπρέσα εμποτισμένη με χλιαρό νερό ή χαμομήλι. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες της κλινικής Μάγιο, η λήψη προβιοτικών και η κατανάλωση ζωντανού γιαουρτιού (με πέτσα) βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας της περιοχής και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Η θεραπεία: Η κλινική εικόνα και πιθανόν η καλλιέργεια κολπικού υγρού θα καθορίσουν την ύπαρξη κολπίτιδας. Η μαιευτήρας-γυναικολόγος Στέλλα Παλέξα εξηγεί: «Ανάλογα με τα συμπτώματα και τις υποτροπές που μπορεί να παρουσιαστούν σε κάθε γυναίκα, η θεραπεία εξατομικεύεται και μπορεί είτε να είναι τοπική (με υπόθετα ή κρέμα), είτε να περιλαμβάνει τοπική θεραπεία και χάπια. Συνήθως διαρκεί τρεις μέρες έως μία εβδομάδα». Τip: Για να μην υπάρξουν υποτροπές, οι ειδικοί προτείνουν βαμβακερά εσώρουχα, αλλαγή του βρεγμένου μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο, χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αποφυγή συνεχόμενων πλύσεων του κόλπου. «Ένα ακόμα λάθος είναι τα σερβιετάκια που πολλές κοπέλες φορούν καθημερινά για καλύτερη υγιεινή, επειδή αυξάνουν τη θερμοκρασία στην περιοχή και διατηρούν την υγρασία», τονίζει η κ. Παλέξα.
2. Αραίωση φρυδιών
Αν τα φρύδια μας στο τελείωμά τους δεν είναι τόσο πυκνά όσο πριν ή τα μαλλιά μας έχουν αραιώσει, καλό είναι να επισκεφτούμε το γιατρό. Όπως επισημαίνει η ενδοκρινολόγος Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε δερματολογικής φύσης αίτια (π.χ., γυρεοειδή αλωπεκία), σε έλλειψη βιταμινών, όπως είναι ο σίδηρος, αλλά και σε κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός). Για να διαπιστωθεί ο λόγος, απαραιτήτως πρέπει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις.
Πριν από το ραντεβού με το γιατρό: Βελτιώνουμε τη διατροφή μας, αφού ακόμα και μια μη ισορροπημένη δίαιτα ίσως μας στερεί πολύτιμα συστατικά που «τρέφουν» τα μαλλιά. Έχει αποδειχτεί ότι η λήψη βιταμινών Α (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βερίκοκα, ροδάκινα) και C (πιπεριές, καρότα), ψευδαργύρου (στρείδια, φασόλια, γαλοπούλα), χαλκού (ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα), σιδήρου (κρέας, φακές) και φολλικού οξέος (όσπρια, λαχανικά) συμβάλλει στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Η θεραπεία: Αν τα επίπεδα των ορμονών είναι χαμηλά και διαπιστωθεί ότι η τριχόπτωση οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός θα χορηγήσει θυροξίνη. Tip: Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών, πρέπει να συμβουλευτούμε δερματολόγο. Επιπλέον φροντίζουμε να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό με άγχος, γιατί το τελευταίο επιδεινώνει την τριχόπτωση.
3. Το αφτί του κολυμβητή
Μετά τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια παρατηρήσαμε έκκριση υγρού από το αφτί μας, αλλά δεν δώσαμε σημασία. Μία εβδομάδα αργότερα αισθανθήκαμε πόνο και πρήξιμο, ενώ εμφανίστηκε πύον και είχαμε δυσκολία στην ακοή! Η εξωτερική ωτίτιδα ή αφτί του κολυμβητή είναι φλεγμονή στο κανάλι του έξω ακουστικού πόρου. Όταν το νερό της θάλασσας παραμένει παγιδευμένο στο αφτί, ίσως μύκητες ή βακτήρια μολύνουν την περιοχή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση όλων των παραπάνω συμπτωμάτων.
Πριν από το ραντεβού με το γιατρό: Αν οι ενοχλήσεις είναι ήπιας μορφής και δεν υπάρχει έκκριση υγρού, η εφαρμογή ενός χλιαρού επιθέματος στην περιοχή και η λήψη ενός παυσίπονου θα μας ανακουφίσουν. Ακόμα οι σταγόνες τύπου dry ear, που διατίθενται στα φαρμακεία, βοηθούν στον απεγκλωβισμό του νερού από το αφτί. Η θεραπεία: Όπως τονίζει ο Ηλίας Φωτόπουλος, χειρουργός, ΩΡΛ, δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, «σε περίπτωση φλεγμονής από μύκητες καθαρίζουμε προσεκτικά το αφτί του πάσχοντα και αφαιρούμε με αναρρόφηση τη μάζα των μυκήτων, ενώ για δέκα μέρες ο ίδιος πρέπει να χρησιμοποιεί σταγόνες βορικούχου αλκοόλης 10%. Αν η ωτίτιδα είναι βακτηριακής προέλευσης, χορηγούμε σταγόνες αντιβιοτικού με κορτιζόνη παράλληλα με αγωγή από το στόμα». Tip: Προσέχουμε ώστε τα αφτιά να είναι στεγνά και να μη βρέχονται όταν κάνουμε μπάνιο, αλλά και να μην εισχωρούν σε αυτά βαφές ή σπρέι μαλλιών.
4. Εξάνθημα στο δέρμα
Λίγη ώρα μετά το μπάνιο στη θάλασσα αισθανθήκαμε έντονη φαγούρα στο δέρμα και ερυθρότητα. Η κνίδωση εξ ύδατος είναι μια αλλεργική αντίδραση στο νερό που συμβαίνει κυρίως σε ατοπικά άτομα (άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες ή έχουν ευαίσθητο δέρμα).
Πριν από το ραντεβού με το γιατρό: «Μην ξύσετε τις περιοχές που έχουν προσβληθεί. Καλύψτε τες με ένα καθαρό, υγρό ύφασμα. Βάλτε λίγη μαγειρική σόδα σε νερό μέχρι να γίνει μια πηκτή κρέμα και μετά απλώστε την στα συγκεκριμένα σημεία», συμβουλεύουν οι επιστήμονες της κλινικής Μάγιο. Η θεραπεία: «Ο ασθενής θα χρειαστεί αντιισταμινικά, γι' αυτό πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό», τονίζει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Tip: Επιλέγουμε καθαρές παραλίες, αποφεύγουμε να κάνουμε μπάνιο σε πολύ ρηχά νερά, ξεβγαζόμαστε πάντα με καθαρό νερό και φοράμε στεγνό μαγιό.
5. Τενοντίτιδα
Μήπως για μεγάλο χρονικό διάστημα αισθανόμαστε πόνο στη φτέρνα και στην πίσω περιοχή του ποδιού, ενώ παρατηρούμε και ελαφρύ πρήξιμο; Πρόκειται για την τενοντίτιδα του αχιλλείου τένοντα που ενώνει τη φτέρνα με το γαστροκνήμιο και τον υποκνημίδιο. Αυτή μπορεί να προσβάλει όσες από εμάς αποφασίσουμε να γίνουμε fit ξεκινώντας κάποιο άθλημα χωρίς επίβλεψη ειδικού - κυρίως τζόκινγκ σε ανηφόρες.
Πριν από το ραντεβού με το γιατρό: Εφαρμόζουμε παγοκύστη 20΄ τη μέρα και εκτελούμε ήπιες ασκήσεις στρέτσινγκ για τα πέλματα. Η θεραπεία: Ο ορθοπαιδικός Παναγιώτης Δάλλας τονίζει: «Πρώτον κάνουμε παγοθεραπεία 15΄-20΄ δύο φορές ημερησίως για εφτά έως δέκα μέρες και δεύτερον προσεκτικές κινήσεις του ποδιού με σωστά παπούτσια (όχι φλατ), καθώς και διατάσεις. Γρήγορη αποθεραπεία μπορούμε να πετύχουμε με φυσικοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη». Αν το πρόβλημα επιμείνει, επιβάλλεται να επισκεφτούμε το γιατρό, γιατί ίσως έχουμε ρήξη τένοντα. Tip: Φοράμε αθλητικά παπούτσια με αερόσολα και αποφεύγουμε το τζόγκινγκ σε ανηφορικές και κατηφορικές διαδρομές.
6. Πικρό φιλί
Σε τι οφείλεται η δυσάρεστη αίσθηση δυσοσμίας που έχουμε διαρκώς και η οποία μας φέρνει σε δύσκολη θέση; Η κακή στοματική υγιεινή, η τερηδόνα, η περιοδοντίτιδα, το κάπνισμα και το αλκοόλ, αλλά και οι τροφές με έντονη γεύση, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, είναι μερικά από τα πιο συχνά αίτια του προβλήματος.
Πριν από το ραντεβού με το γιατρό: Πλύσιμο των δοντιών και της γλώσσας έπειτα από κάθε γεύμα, αλλά και χρήση νήματος ανάμεσα στα δόντια απομακρύνουν υπολείμματα τροφών, όπως επισημαίνουν και οι συγγραφείς του βιβλίου. Προσωρινά ο μαϊντανός μειώνει τη δυσοσμία και το γάλα αμβλύνει τη μυρωδιά του σκόρδου. Η θεραπεία: Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλλιαντά, ομοιοπαθητικό-οδοντίατρο, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Οδοντιατρικής, εάν οι παραπάνω λόγοι αποκλειστούν και το πρόβλημα επιμένει, ίσως είναι ένδειξη σακχαρώδους διαβήτη, ηπατικής ή νεφρικής διαταραχής κ.ά. Γι' αυτό καλό είναι ο ασθενής να παραπέμπεται σε περαιτέρω εξετάσεις. Tip: Η κατανάλωση άφθονου νερού μειώνει την ξηροστομία και οι τσίχλες (χωρίς ζάχαρη) διεγείρουν την έκκριση σάλιου.
Τι θα κάνω αν πάθω...
Διάρροια του ταξιδιώτη: Συνήθως τα συμπτώματα διαρκούν τρεις έως εφτά μέρες και υποχωρούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Αναπληρώνουμε την απώλεια υγρών με τσάι, σούπες και χυμούς.
Έγκαυμα από τον ήλιο: Κρύες κομπρέσες, δροσερό ντους, ενυδατικές κρέμες (ή γιαούρτι) και άφθονα υγρά είναι οι κινήσεις ματ που πρέπει να επαναλάβουμε πολλές φορές συχνά μέσα στη μέρα. Δεν πειράζουμε τις φουσκάλες και καταφεύγουμε στο γιατρό σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι σοβαρό.
Αφτιά που βουίζουν: «Αν η εμβοή συνδυάζεται με πτώση ακοής από το αντίστοιχο αφτί, ενδέχεται να πάσχουμε από αιφνίδια απώλεια ακοής, κατάσταση που χρήζει επείγουσα αντιμετώπιση και νοσηλεία. Θεραπεία αποτελεσματική για τις εμβοές δεν έχει επαρκώς αναπτυχτεί, αλλά το σημαντικότερο είναι να αποκλειστεί κάποια άλλη σοβαρή κατάσταση», τονίζει ο κ. Φωτόπουλος.
0 σχόλια: