Ζήλια, ο ανατόμος του έρωτα, ο αναλυτής της συμπεριφοράς και των αισθημάτων. Η επιβεβαίωση της αγάπης. Η αφορμή για χωρισμό. Το σημάδι της ανασφάλειας και της κατωτερότητας.
Το αίσθημα της απόρριψης. Οπως και να την ερμηνεύσει κανείς, η ζήλια πάντοτε θα εκφράζει για τον κάθε άνθρωπο πολλά και διαφορετικά πράγματα.
Πράγματι η ζήλια είναι ένας συνδυασμός από συναισθηματικές αντιδράσεις, φόβο εγκατάλειψης, την οργή, την ανησυχία, το άγχος και κυρίως την ανασφάλεια. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που πολλές φορές αναζωογονεί τον έρωτα και ενεργοποιεί την σχέση, όταν δεν εκφράζεται καταστροφικά, κτητικά και απόλυτα.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι άνδρες και γυναίκες τείνουν να αισθάνονται ζήλια για διαφορετικούς λόγους. Ο Δαρβίνος, π.χ. υποστήριζε ότι η ζήλια είναι ένα συναίσθημα το οποίο έχει γενετική καταβολή και για τα δύο φύλα, με κύριο στόχο την αναπαραγωγή. Ο στόχος του άνδρα κατά τον Δαρβίνο είναι να μεταφέρει τα γονίδια του και της γυναίκας να κρατήσει τον άνδρα που επέλεξε, για να την προστατεύει και να τη βοηθά να επιβιώνει με τα παιδιά της.
Αντιθέτως, οι κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι η ζήλια είναι μια κοινωνική συμπεριφορά που τη μαθαίνουμε, π.χ. οι Εσκιμώοι, για να δείξουν τη ζεστή τους φιλοξενία, προσφέρουν την ίδια τους τη γυναίκα.
Τα 5 στάδια της ζήλιας
Υποψία απειλής : Το άτομο δεν εφησυχάζει, μπορεί να πιστεύει ότι δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν και ανατρέχει σε παλαιότερες δικές του αρνητικές εμπειρίες ή εμπειρίες φίλων του.
Επιβεβαίωση απειλής : Δείχνοντας «επιλεκτική προσοχή» ερμηνεύει οποιαδήποτε κίνηση του άλλου με σκοπό την επιβεβαίωση της υποψίας.
Συναισθηματική αντίδραση: Οι συμπεριφορές εκφράζουν το συναίσθημα και ποικίλλουν ανάλογα με την προσωπικότητα.
Λύση της αντίδρασης.
Απόφαση: Η λύση μπορεί να δοθεί με τεστ πραγματικότητας ή ανάλογα με τη συναισθηματική ανάγκη που έχουμε για τον άλλον.
«Μένω η φεύγω». Η λύση της αντίδρασης οδηγεί και στην απόφαση.
Η ζήλια εμφανίζεται στις ερωτικές σχέσεις εξαιτίας τριών παραγόντων: της σύγκρισης, του ανταγωνισμού και του φόβου να μας αντικαταστήσουν με κάποιον άλλον. Όταν όμως γίνουμε περισσότερο αυτόνομοι και δημιουργικοί, με περισσότερη αυτοπεποίθηση, αυτοί οι τρείς παράγοντες έχουν για μάς λιγότερη σημασία και μειώνουν το αίσθημα της ζήλιας. Το αντίδοτο στη ζήλια είναι η αυτοπεποίθηση, που σημαίνει ότι νιώθουμε ότι είμαστε μοναδικοί και αυθεντικοί.
«Ψάχνω το κινητό του για μηνύματα», «παίρνω τηλέφωνο για να τσεκάρω αν είναι εκεί που μου είπε», «Αιφνιδιαστικά πηγαίνω σπίτι του, όταν μου έχει πει ότι δεν θα βγούμε επειδή είναι άρρωστος».
Παρ΄όλα όσα ακούγονται η ζήλια μπορεί και να μην είναι ένα άσχημο ελάττωμα αλλά η ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για σας. Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης της αν θέλετε να μην υποφέρετε άλλο από αυτήν αλλά αντίθετα να έχετε οφέλη.
Στην εποχή του ο Φρόιντ είχε ξεχωρίσει 3 είδη ζήλιας:
Την φυσιολογική ή «ανταγωνιστική» ζήλια, η οποία είναι αποτέλεσμα του αισθήματος της ιδιοκτησίας που κάποιος μπορεί να αισθάνεται για τον σύντροφό του.
Την «προβαλλόμενη» ζήλια, στην οποία ο ένας σύντροφος προβάλλει πάνω στον άλλον τα δικά του συναισθήματα «απιστίας».
Την παράλογη ή παρανοϊκή ζήλια, η οποία είναι νοητικό/παραληρηματικό κατασκεύασμα και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Αν επιλέξατε την 2η ή την 3η περίπτωση αρχίστε να ανησυχείτε γιατί η ζήλια γίνεται παθολογική όταν αρχίσετε εσείς να γίνεστε καχύποπτοι, να κάνετε σενάρια εξωπραγματικά στυλ επιστημονικής φαντασίας και απαράδεκτες συμπεριφορές. Ψάξτε την αιτία και διορθώστε τις εμμονές. Γνωριστείτε περισσότερο με τον εαυτό σας, ιδιαιτέρως με όλες εκείνες τις κρυφές, διπλωμένες πτυχές του που συχνά αποφεύγετε να τις δείτε, δηλαδή τις συναισθηματικές εξαρτήσεις, τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, την άσχημη εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας, την ανασφάλεια σας, τις συγκρίσεις που κάνετε και βγάζετε εσείς πάντα τον εαυτό σας μείον.
Ευτυχώς Υπάρχουν Λύσεις:
Η Συμπεριφοριστική και η Γνωσιακή θεραπεία μικρής διάρκειας, ατομική ή ομαδική ανάλογα την προτίμηση σας μπορεί να σας αποκαλύψει περισσότερα για το τι φταίει για αυτές τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που κάνετε και τα συναισθήματα ζήλιας. Με τις τεχνικές της παρατήρησης και «το παίξιμο ρόλων».
Η Ψυχανάλυση θα εξερευνήσει τα παιδικά ψυχολογικά τραύματα και τα ασυνείδητα σοκ της παιδικής ηλικίας, τους γονεικούς ρόλους κ.α
Αγαπήστε τον Εαυτό σας!
0 σχόλια: