Ο σκηνοθέτης του επεισοδίου θεωρεί πως υπήρχε συναίνεση, ο Τύπος είναι έξαλλος, ο συγγραφέας του έργου διαχωρίζει τη θέση του.
Ανεξαρτήτως οπτικής, ο προβληματισμός υπάρχει: για ποιο λόγο οι δημιουργοί της σειράς αποφάσισαν να πειράξουν μία ήδη αρρωστημένη σκηνή του βιβλίου και να της προσθέσουν -μέσα σ'όλα- και το στοιχείο του βιασμού;
Κανένα ειδησεογραφικό ή entertainment site δεν τα μασάει: σε όλες τις περιλήψεις του τελευταίου επεισοδίου του 'Game Of Thrones', η σκηνή ανάμεσα στον Jaime και την Cersei περιγράφεται ως βιασμός. "O Jaime ξαπλώνει τη Cersei στο πάτωμα και τη βιάζει παρά τη θέλησή της δίπλα στον νεκρό γιο τους, Joffrey." Αυτή είναι η αντικειμενική περιγραφή της περιβόητης ερωτικής σκηνής ανάμεσα στα αδέλφια Lannister, αφού όλοι μας ακούσαμε τη Cersei να λέει επανειλημμένως "όχι", να ζητά από τον Jaime να σταματήσει, να τον σπρώχνει μακριά, να του λέει "είναι λάθος" και να αντιστέκεται -και μάλιστα όχι μόνο μία φορά.
Όλη αυτή η αρρωστημένη κατάσταση θα ήταν "ΟΚ" -στα πλαίσια που οτιδήποτε είναι "ΟΚ" στο 'Game of Thrones', το οποίο έτσι κι αλλιώς τρελαίνεται για σεξ ανάμεσα σε οποιουσδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε- ωστόσο η εν λόγω σκηνή στο βιβλίο δεν ήταν σκηνή βιασμού. Δηλαδή, μεταξύ μας, δε χρειαζόταν να είναι και σκηνή βιασμού, ήταν αρκετά διεστραμμένη από μόνη της: δύο αδέλφια που κάνουν σεξ μπροστά στον νεκρό καρπό του αιμομεικτικού έρωτά τους, ενώ 2 λεπτά πριν σχεδίαζαν τη δολοφονία του αδελφού τους -το άκρον άωτον της ασυδοσίας, αυτό είναι το τερμάτισαν.
Στο βιβλίο μάλιστα, η Cersei έχει και περίοδο, αλλά του Jaime δεν του καίγεται καρφάκι -εξάλλου στο βιβλίο τα δύο αδέλφια δεν έχουν βρεθεί ακόμα, η Cersei νομίζει πως έχει χάσει και γιο και εραστή και έτσι η επανένωσή τους, παρά το ότι συμβαίνει πλάι στον νεκρό Joffrey, έχει μες στην διαστροφή της έναν κάποιο ρομαντισμό.
Τώρα γιατί οι δημιουργοί της σειράς θέλησαν να το παρουσιάσουν σαν βιασμό, είναι να απορεί κανείς. Όπως και το γιατί ο σκηνοθέτης του επίμαχου επεισοδίου, Alex Graves, έχει διαφορετική άποψη για το τι είναι βιασμός και τι όχι:
Μα στο τέλος υπάρχει συναίνεση -εξάλλου όλο αυτό το παιχνίδι εξουσίας τους ερεθίζει. Προσωπικά θεωρώ πως η σκηνή αποδόθηκε πολύ καλά -είναι μία από τις αγαπημένες μου από όσες έχω σκηνοθετήσει.
Από την άλλη βέβαια, όσο παρακολουθούμε την εξέλιξη του σήριαλ επί της οθόνης, αλλά και behind the scenes, καθώς όλοι οι τηλεκριτικοί μοιάζουν να περιμένουν εξηγήσεις από την ομάδα παραγωγής, θυμόμαστε τη σκηνή βιασμού της Daenerys Targaryen από τον αρχικά με το ζόρι σύζυγό της και στην πορεία αγαπημένο της Khal Drogo και λίγο βρίσκουμε όλον αυτόν τον σάλο που έχει γίνει με το προχθεσινό επεισόδιο λίγο... "κουβέντα να γίνεται".
Σε κάθε περίπτωση, ο Goerge R.R.Martin διαχωρίζει τη θέση του, αλλά διευκρινίζει πως στο βιβλίο ο αναγνώστης παρακολουθεί τη σκηνή μέσα από τα μάτια του Jaime και άρα θεωρεί πως ο σκηνοθέτης επέλεξε να παρουσιάσει τη σκηνή κατ'αυτόν τον τρόπο γιατί έτσι την ερμήνευσε ο ίδιος.
0 σχόλια: