Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Νικήστε τις διατροφικές αδυναμίες σας



Σύμφωνα με έρευνες, το 97% των γυναικών και το 68% των ανδρών παρουσιάζουν αυτές τις έντονες επιθυμίες για λιχουδιές και τουλάχιστον τις μισές φορές το 50% των ατόμων υποχωρούν σε αυτές. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην επιθυμία για λιχουδιά και στην πραγματική πείνα. Όταν κάποιος είναι πεινασμένος τρώει οτιδήποτε, ενώ οι έντονες επιθυμίες αφορούν συγκεκριμένα τρόφιμα όπως πατατάκια ή σοκολάτα.


Πότε και γιατί;

Όπως γράφει ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Νικόλαος Θυμιανίδης στο logodiatrofis.gr, έντονη επιθυμία για λιχουδιές παρατηρείται συνήθως:

3-6 το απόγευμα, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος πέφτουν και χρειαζόμαστε κάτι γλυκό.

Όταν είμαστε αγχωμένοι, εκνευρισμένοι, νιώθουμε ανία ή έχουμε κακή διάθεση. Οι υδατάνθρακές στα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι) ή στα γλυκά αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης από τον εγκέφαλο η οποία βελτιώνει τη διάθεση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιθυμία για σοκολάτα ή για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα έντονη πριν την έμμηνο ρήση. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι γυναίκες ενδέχεται να υπερκαταναλώνουν υδατάνθρακες σε μια προσπάθεια αύξησης των επιπέδων σεροτονίνης για την αντιμετώπιση της κακής διάθεσης ή της ελαφριάς κατάθλιψης, που σχετίζονται με αυτή την περίοδο. Επιπλέον, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) πριν την έμμηνο ρήση.

Όταν κάνει κρύο και η διάρκεια της ημέρας είναι μικρή παρατηρείται αύξηση της επιθυμίας για τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί.

Όταν έχουμε συνδέσει τις ευχάριστες στιγμές με την κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου, για παράδειγμα όταν βελτιώνεται ο καιρός αναζητούμε ένα παγωτό.

Πως να ελέγξουμε αυτές τις επιθυμίες

1. Καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων

Να προτιμάμε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά σε κάθε γεύμα. Η ισορροπημένη διατροφή που διακρίνεται για την ποικιλία της θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και να έχετε περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης. Τα μονότονα γεύματα οδηγούν σε έντονη επιθυμία για λιχουδιές. Όταν παραλείπουμε γεύματα όπως το πρωινό ή το μεσημεριανό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι λίγο αργότερα θα επιθυμήσουμε κάποια λιχουδιά.
Σκεφτόμαστε θετικά και προγραμματίζουμε τα γεύματά μας, ακόμη και τα μικρογεύματα (snacks). Κάποιες εύκολες και υγιεινές λύσεις είναι μία φέτα ψωμί με μέλι ή σπιτική μαρμελάδα με μαλακή μαργαρίνη, ένα γιαούρτι + 1 αχλάδι ή 1 μπανάνα, μία χούφτα καρύδια με μέλι + 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων, ωμά λαχανικά με ανθότυρο + 1 παξιμάδι ή 2 κράκερ με άπαχο τυρί ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή 2 ρυζογκοφρέτες με μέλι, 1 κομμάτι σοκολάτα χωρίς ζάχαρη ή ένα επιδόρπιο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

2. Αδειάζουμε τα ράφια μας...

Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε αυτές τις έντονες επιθυμίες είναι να «απαλλάξουμε» το περιβάλλον του σπιτιού ή του γραφείου από τις διάφορες λιχουδιές. Αν αγοράζουμε τρόφιμα όπως πατατάκια, μπορούμε να επιλέγουμε τις μικρές συσκευασίες τους για να μην το παρακάνουμε.

3. Εντοπίζουμε τι μας αγχώνει.

Αν η έντονη επιθυμία για λιχουδιές παρατηρείται σε αγχώδεις καταστάσεις, τότε μπορούμε να βρούμε αλλού «παρηγοριά». Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τι ακριβώς μας αγχώνει και τι είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε για να νιώσουμε καλύτερα. Αυτό μπορεί να είναι μια συζήτηση με ένα συνάδελφο, ένας περίπατος ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Ωστόσο, αν πιστεύουμε ότι θα ανακουφιστούμε με το φαγητό, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξουμε κάτι υγιεινό.

4.Βάζουμε μέτρο και ισορροπία στην ζωή μας.

Αν η επιθυμία αυτή είναι διαρκής η άρνηση για ένα μπισκότο ή μία σοκολάτα δεν είναι η καλύτερη λύση. Μπορούμε να ενδώσουμε σε μία λιχουδιά αρκεί να καταναλώσουμε μικρή ποσότητα. Συγκεκριμένα, ένα μικρό γλυκό χωρίς ζάχαρη ή 3 κομμάτια σοκολάτας είναι αρκετά για να μας προσφέρουν την γευστική απόλαυση που επιζητάτε.

5. Προτιμάμε επιδόρπια χωρίς ζάχαρη και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η βιομηχανία τροφίμων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη των καταναλωτών για περιορισμό της ζάχαρης και των θερμίδων, έχει δημιουργήσει σειρά επιδορπίων χωρίς ζάχαρη, που περιέχουν γλυκαντικά φυσικής προέλευσης (π.χ. στέβια), τα οποία είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη, αλλά με πολύ λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, τα επιδόρπια αυτά περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού και συμβάλλουν στην αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ο συνδυασμός των «μη θερμιδογόνων» γλυκαντικών με τις φυτικές ίνες αποδίδει προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τα οποία αποτελούν μια ιδανική επιλογή για όλους όσοι βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής αλλά επιθυμούν να έχουν το γλυκό στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.


Ημερομηνία δημοσίευσης : 20 Ιαν 2014
  Πηγή




ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: