Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Και ο θεός έπλασε τη Μπαρντό



Ένα νέο βιβλίο αφηγείται πως μια γαλλίδα μεγαλοαστή έγινε η απόλυτη σταρ.


«Ξεκίνησα ως άθλια ηθοποιός κι έτσι παρέμεινα», είπε κάποτε η Μπριζίτ Μπαρντό. Στην πραγματικότητα ξεκίνησε ως μοντέλο και μετά από καναδυό ταινίες του συντρόφου της Ροζέ Βαντίμ (μαζί και το «Και ο θεός έπλασε τη γυναίκα» φυσικά) έγινε η γνωστή, σε όλους μας, Μπε Μπε. Ένα νέο βιβλίο, με τίτλο το όνομά της, που υπογράφει η ακαδημαϊκός του King’s College του Λονδίνου Ginette Vincendeau, μας αφηγείται την ιστορία της.

Η Μπαρντό αποσύρθηκε από την ηθοποιία το 1973, όταν ήταν μόλις 39. Έκτοτε έχει αφιερωθεί στην προστασία των δικαιωμάτων των ζώων και στις ρατσιστικές δημόσιες δηλώσεις –που την έχουν φέρει πολλές φορές ενώπιον του νόμου. Παραμένει αντισυμβατική ακόμα και με την εμφάνισή της, αφού μοιάζει μάλλον με μια 78χρονη, πάλαι ποτέ, καλλονή παρά με μια μουμιοποιημένη σταρ, ως είθισται για κάποια με το παρελθόν της. Εκείνο το είδωλο των 50s όμως παραμένει αναλλοίωτο στη συνείδηση τουλάχιστον των κινηματογραφόφιλων. Η διαχρονική γοητεία της Μπαρντό είναι αυτό που έκανε την Vincendeau να ασχοληθεί με την περίπτωσή της, ως «ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό φαινόμενο».

Γεννημένη σε μια πλούσια οικογένεια το 1934, η Μπαρντό έκανε μπαλέτο στο Paris Conservatoire. Η μητέρα της την ενθάρρυνε να γίνει μοντέλο. Στα 15 της ήταν εξώφυλλο στο «Elle». Ο σκηνοθέτης Μαρκ Αλεγκρέ την εντόπισε και ζήτησε από τον βοηθό του Ροζέ Βαντίμ να την φέρει για ένα δοκιμαστικό. Τον ρόλο δεν τον πήρε, ο Βαντίμ όμως κατάλαβε αμέσως πως θα έπρεπε να την αξιοποιήσει. Ήταν η χρονιά που η Σιμόν ντε Μποβουάρ εξέδιδε το «Δεύτερο φύλο» και γεννιόντουσαν περιοδικά όπως το Paris Match. Ο Βαντίμ την πήρε στις Κάννες και την άφησε να φωτογραφίζεται σα να σηκώθηκε μόλις απο το κρεβάτι, σβήνοντας απο τον ορίζοντα όλες τις άλλες στάρλετ.

Το 1956 ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα με το «Και ο θεός έπλασε τη γυναίκα». Μπορεί οι κριτικοί να έθαψαν την ερμηνεία της, δεν μπορούσαν όμως να κάνουν το ίδιο και με τα κάλλη της. Η ιστορία, λίγο- πολύ είναι γνωστή, αλλά η ανάλυση μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής έχει ένα ενδιαφέρον. Παράλληλα με το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Palgrave Macmillan




Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: