Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Η Εσθονία γίνεται από την 1η Ιανουαρίου το 17ο μέλος του ευρώ

http://trelogaidouri.blogspot.com/

Το 17ο μέλος της ζώνης του ευρώ θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου η Εσθονία, σε μία από τις κρισιμότερες φάσεις της ιστορίας της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως και χωρίς αντιρρήσεις από το εσωτερικό της χώρας.


Η Εσθονία είναι η τρίτη χώρα της ανατολικής Ευρώπης που υιοθετεί το ευρώ μετά τη Σλοβενία, το 2007 και τη Σλοβακία, το 2009.

Η «τίγρη της Βαλτικής», όπως ονομάζεται η Εσθονία λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξής της, είχε επιχειρήσει και το 2007 να υιοθετήσει το ευρώ, αλλά αναγκάστηκε να το αναβάλει λόγω του πολύ υψηλού πληθωρισμού.

Αμέσως μετά την έπληξε η οικονομική κρίση και η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 14,1% το 2009, Ωστόσο, το ΑΕΠ αναμένεται ότι αυξήθηκε κατά 2,5% το 2010 και θα επιταχυνθεί στο 3,9% το 2011. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο 1,7% του ΑΕΠ το 2009 για να μειωθεί στο 1,3% το 2010 και να διαμορφωθεί και πάλι στο 1,6% το 2011.

Καθώς το ΑΕΠ ανέρχεται σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου το 4% του ελληνικού), η Εσθονία είναι η δεύτερη μικρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, μετά τη Μάλτα, αλλά και μία από τις υγιέστερες δημοσιονομικά καθώς το χρέος είναι μόλις το 8% του ΑΕΠ.

Η αντικατάσταση της κορόνας θα διαρκέσει δύο εβδομάδες με την ισοτιμία να έχει διαμορφωθεί στο ένα ευρώ αντί για 15,6466 Κορώνες.

Θετικά βλέπουν το ευρώ οι περισσότεροι Εσθονοί

Η Εσθονία θεωρεί ότι το κοινό νόμισμα θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία και την απασχόληση στη χώρα ενώ η (μάλλον μικρή) πλειοψηφία των 1,3 Εσθονών βλέπει θετικά την αντικατάσταση της κορόνας από το ευρώ. Η κόρωνα είχε αντικαταστήσει το σοβιετικό ρούβλι το 1992.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα με εντολή της κυβέρνησης, το 52% εγκρίνει την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ το 39% διαφωνεί. Πάντως, ανεξάρτητη δημοσκόπηση έδειξε ότι 49% των Εσθονών εγκρίνουν το ευρώ, ενώ το 43% δεν επιθυμούν την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματός τους.

Από την πλευρά της η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Εσθονίας θεωρεί ότι το πέρασμα στο ευρώ θα προσφέρει πλεονεκτήματα και ότι είναι ένα «λογικό βήμα» για μια μικρή οικονομία με εμπόριο που κατευθύνεται κατά 80% σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η παρούσα κατάσταση δείχνει με σαφήνεια ότι πολλές άλλες χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να έχουν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, όπως η Εσθονία», δήλωσε ο Άντρους Σάαλικ, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών του υπουργείου Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο Άντι Ποολάμετς, επικεφαλής ενός κινήματος που τάσσεται κατά του ευρώ, υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος είναι μια πολύ δυσμενής κίνηση για την Εσθονία. «Στα 48 χρόνια που περάσαμε στη ζώνη του ρουβλίου, η δυνατότητα λήψης αποφάσεων εκ μέρους μας ήταν σχεδόν μηδενική και το ίδιο θα γίνει με την Ευρωζώνη», είπε.
Πηγη:in.gr

\ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: