Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ανεργοι νέοι, δουλειές ψάχνουν


Η εφημερίδα ανοιγμένη στο τραπέζι. Ενας κόκκινος μαρκαδόρος με φαγωμένο καπάκι κυκλώνει τις ενδιαφέρουσες αγγελίες.

Το τασάκι γεμάτο αποτσίγαρα δίπλα στο τηλέφωνο και οι κλήσεις στους πιθανούς εργοδότες διαδέχονται η μία την άλλη. Η νευρικότητα και η απογοήτευση αυξάνονται σε κάθε νέο άκουσμα της φράσης «θα σας καλέσουμε». Και η αναζήτηση συνεχίζεται.

Τη στιγμή κατά την οποία σε Ευρώπη και Αμερική τα γραφεία ευρέσεως εργασίας και οι εξειδικευμένοι «ατζέντηδες» είναι αυτοί που κατ΄ εξοχήν αναλαμβάνουν το έργο της διασταύρωσης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, ο έλληνας άνεργος αναζητεί εργασία με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιούσε ο πατέρας ή ακόμη και ο... παππούς του.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ενενήντα νόμιμα Ιδιωτικά Γραφεία Συμβούλων Εργασίας (ΙΓΣΕ) που κατέχουν ειδική άδεια από το υπουργείο Εργασίας αλλά καταλήγουν να περιορίζονται σε επαγγέλματα που αφορούν μόνο οικιακό προσωπικό, φροντίδα ηλικιωμένων και εποχικά τουριστικά επαγγέλματα (π.χ. λαντζιέρης, ρεσεψιονίστ, σερβιτόρος κτλ.).

«Παρ΄ ότι διαθέτουμε τα εξειδικευμένα στελέχη, τις βάσεις δεδομένων και τη γνώση της αγοράς για να βοηθήσουμε τους ανέργους όλων των επαγγελματικών κλάδων, η πλειονότητα των Ελλήνων παραμένει επιφυλακτική απέναντί μας. Και αυτό έχει τις ρίζες του στην αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας. Αναλογιστείτε ότι σε κάθε νόμιμο γραφείο ευρέσεως εργασίας αντιστοιχούν... δύο παράνομα. Καθώς το κράτος επιτρέπει την ατιμωρησία, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Χρ. Κοσιόρης, ο οποίος διατηρεί γραφείο ευρέσεως εργασίας εδώ και είκοσι χρόνια.

«Παγίως ζητούμε εδώ και χρόνια να δημιουργηθεί κοινή βάση δεδομένων προσφοράς- ζήτησης ανάμεσα σε ΙΓΣΕκαι ΟΑΕΔ, αλλά λαμβάνουμε μονίμως αρνητική απάντηση. Δεν είναι κρίμα να διαθέτουμε αιτήματα από εργοδότες που μένουν ακάλυπτα, τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι άνεργοι εκεί έξω; Για παράδειγμα, σε κάθε εκατό οικογένειες που απευθύνονται σε μας ζητώντας μπέιμπι σίτεραντιστοιχούν μόλις δύο εργαζόμενοι που αναζητούν εργασία!

Το ίδιο ισχύει κατά καιρούς για εποχικά επαγγέλματα στον τομέα του τουρισμού» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αθ. Κοτταράς , πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιωτικών Γραφείων Συμβούλων Εργασίας.

Τα γραφεία βέβαια, αμείβονται για τις υπηρεσίες τους και αφότου επιτευχθεί ο σκοπός, δηλαδή η εύρεση εργασίας. Ομως, στα νόμιμα γραφεία η αμοιβή καταβάλλεται από τον εργοδότη. Είναι απολύτως παράνομη η πρακτική των μη αδειοδοτημένων γραφείων, να ζητούν αμοιβή και από τους εργαζόμενους.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: