Όταν το χασμουρητό έχει μετατραπεί σε αγαπημένο σας χόμπι και κατά τη διάρκεια της ημέρας τα πάντα σάς μοιάζουν με μαλακό κρεβάτι, η υπνηλία έχει μπει για τα καλά στη ζωή σας. Είναι πιθανό μάλιστα να δημιουργεί προβλήματα στη δουλειά σας αλλά και γενικότερα στη διάθεσή σας.
Οι …πηγές του κακού
«Οι παράγοντες της καθημερινότητας είναι από τις πιο συνήθεις αιτίες της υπνηλίας», λέει η γιατρός. «Το στρες, η κακή διατροφή και η υπερκόπωση αποτελούν βασικές μη οργανικές πηγές του προβλήματος», συνεχίζει. Στα μη παθολογικά αίτια εντάσσονται οι δίαιτες με ταχεία απώλεια βάρους και η κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων.
Ασφαλώς, οι άστατες συνήθειες ύπνου είναι ο πιο προφανής λόγος που κατά τη διάρκεια της ημέρας αναζητάτε το μαξιλάρι σας. Αν είστε από αυτούς που θεωρούν τον ύπνο χάσιμο χρόνου και μόλις που προλαβαίνετε να εξασφαλίσετε λίγες ώρες ξεκούρασης πριν ξημερώσει, τότε είναι λογικό το σώμα σας να σημάνει συναγερμό. Ο οργανισμός σας, μέσω του συμπτώματος της υπνηλίας, σας ψιθυρίζει ότι δεν διαθέτει αρκετή ενέργεια για να κρατηθεί ξύπνιος.
Στην περίπτωση, όμως, που κοιμάστε αρκετές ώρες αλλά το αίσθημα της γλυκιάς νύστας συνεχίζει να σας συνοδεύει, πρέπει να αναζητήσετε αλλού τη ρίζα του χασμουρητού. «Οργανικές διαταραχές όπως η άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να κρύβονται πίσω από την υπνηλία», λέει η κα Μοσχοβάκη. Η άπνοια συνδέεται με την παχυσαρκία και το γνωστό και ενοχλητικό σε όλους ροχαλητό. Υπό αυτές τις συνθήκες ύπνου, το αναπνευστικό σύστημα συναντά δυσκολίες στο «έργο» του. Ως αποτέλεσμα, ο ύπνος κουράζει αντί να ξεκουράζει και το αίσθημα νύστας γίνεται έντονο την επόμενη ημέρα.
«Οι ορμονικές και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, καθώς και ορισμένα αυτοάνοσα και ψυχιατρικά νοσήματα ανήκουν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι οποίες έχουν ως σύμπτωμα την υπνηλία», επισημαίνει η ειδικός παθολόγος, τονίζοντας ότι η παθολογική εξέταση κρίνεται επιβεβλημένη όταν το αίσθημα της υπνηλίας δεν υποχωρεί.
Ωστόσο, αν δεν συντρέχει λόγος τέτοιας ανησυχίας, υπάρχουν τρόποι να κάνετε τα «βαριά» βλέφαρά σας να ανοίξουν και πάλι διάπλατα, χωρίς να σας παίρνει κάθε λίγο ο ύπνος πάνω στο γραφείο σας.
Πώς να νικήσετε το χασμουρητό
Ακολουθούν μερικά tips για να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια και να βλέπετε ξεκάθαρα τις -ως τώρα «θολές»- εικόνες της καθημερινότητά σας.
- Ο καλός ύπνος αντιστοιχεί στην ευφορία της επόμενης ημέρας. Κοιμηθείτε γύρω στις 8 ώρες κάθε νύχτα, σε ήσυχο περιβάλλον.
- Φροντίστε να μην πέφτετε στο κρεβάτι μετά τις 2 π.μ., καθώς έχει υπολογιστεί ότι οι ώρες 10-2 είναι οι πιο ευνοϊκές για τον παράγοντα της ξεκούρασης στον ύπνο.
- Μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα λίγο πριν κοιμηθείτε. Ο οργανισμός σας θα μπει στη διαδικασία της πέψης και ο ύπνος σας θα διαταραχθεί.
- Αποβάλετε το άγχος από την καθημερινότητά σας και διατηρήστε πιο αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή. Η ενέργεια θα ξαναμπεί στο «οπλοστάσιό» σας.
- Όταν νιώσετε τα μάτια σας να κλείνουν, ανοίξτε περισσότερα φώτα στον χώρο στον οποίο βρίσκεστε και δοκιμάστε ελαφριά άσκηση, όπως περπάτημα και stretching, για να πάρετε δόσεις «αφύπνισης».
- Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση, η οποία προκαλεί απώλεια ηλεκτρολυτών.
- Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, πιθανώς η υπνηλία να είναι παρενέργειά της. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να βρείτε την καλύτερη εναλλακτική λύση.
- Οι έντονες δίαιτες προκαλούν υπερκόπωση και αίσθημα νύστας. Η κατάχρηση αλκοόλ επίσης. Μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας, για να μπορείτε να βλέπετε… όνειρα γλυκά στον ύπνο σας και όχι στον ξύπνιο σας.
Πηγη:in2life.gr
0 σχόλια: