Οι ειδικοί εξηγούν ότι τις περισσότερες φορές δεν σημαίνει πως το αυγό είναι χαλασμένο, αλλά ότι έχει βραστεί για πολλή ώρα ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Η αντίδραση ανάμεσα στο σίδηρο του κρόκου και το υδρόθειο του ασπραδιού δημιουργεί αυτό το πρασινωπό χρώμα. Αν και δεν επηρεάζει την ασφάλεια του αυγού, μειώνει τη γεύση και την ποιότητα.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται προσοχή, ειδικά αν υπάρχουν άσχημες οσμές ή περίεργη υφή.
Ένα μικρό σημάδι στο αυγό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ανησυχίες – Δείτε ποια είναι η εξήγηση.
Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει να παρατηρήσουμε, καθώς καταναλώνουμε ένα βραστό αυγό, ένα πρασινωπό «δαχτυλίδι» γύρω από τον κρόκο. Παρά την αντιαισθητική του όψη, το φαινόμενο αυτό δεν υποδηλώνει αλλοίωση, ούτε αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, η εμφάνιση ενός πρασινωπού ή γκριζωπού «δαχτυλιδιού» γύρω από τον κρόκο των σφιχτά βρασμένων αυγών αποτελεί αποτέλεσμα μιας φυσικής χημικής αντίδρασης που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Συγκεκριμένα, το θείο που υπάρχει στο ασπράδι και ο σίδηρος που βρίσκεται στον κρόκο αντιδρούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας θειούχο σίδηρο στην επιφάνεια του κρόκου. Η αντίδραση αυτή ενεργοποιείται κυρίως όταν τα αυγά έχουν παραβραστεί, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν το νερό μαγειρέματος περιέχει υψηλά επίπεδα σιδήρου.
Παρ’ ότι το φαινόμενο δεν είναι επιβλαβές και τα αυγά εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση, υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί.
Η πιο απλή λύση αφορά τον σωστό χρόνο μαγειρέματος και την άμεση ψύξη των αυγών μετά το βράσιμο. Οι ειδικοί συστήνουν να περνάτε τα αυγά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό ή να τα τοποθετείτε σε μπολ με παγάκια μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Μετά την ψύξη, τα αυγά πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο και να διατηρούνται μέσα στο κέλυφός τους μέχρι την ώρα κατανάλωσης.
Τα σφιχτά βρασμένα αυγά μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα, εφόσον δεν έχουν καθαριστεί από το κέλυφος.
Συμβουλές
Μην βράζετε τα αυγά πάνω από 9–10 λεπτά.
Βάλτε τα αυγά σε κρύο νερό αμέσως μετά το βράσιμο.
Διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο στη σωστή θερμοκρασία.
Αποφεύγετε αυγά με άσχημη μυρωδιά ή ραγισμένο τσόφλι.
Προτιμήστε αυγά από αξιόπιστες πηγές για καλύτερη ποιότητα.
Το πράσινο χρωματισμένο «δαχτυλίδι» στον κρόκο δεν είναι απαραίτητα σημάδι αλλοίωσης, αλλά δείχνει πως το αυγό βράστηκε περισσότερο απ’ όσο πρέπει.
Πρόκειται για μια χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν το ασπράδι αναπτύσσει υδρόθειο και έρχεται σε επαφή με τον σίδηρο του κρόκου.
Το αποτέλεσμα είναι ένας πράσινος κύκλος που, παρότι δεν είναι επικίνδυνος, κάνει το αυγό λιγότερο νόστιμο και λιγότερο «φρέσκο» στην εμφάνιση.
Αν όμως δείτε άσχημη μυρωδιά, υγρασία ή παράξενη υφή, τότε ίσως το αυγό έχει αλλοιωθεί και πρέπει να απορριφθεί.





0 σχόλια: