Μια παγωμένη φέτα είναι ευχάριστα δροσιστική και αντικαθιστά τα υγρά που χάνει ο οργανισμός, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Α και C, καθώς και φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Στο πεπόνι η εξωτερική εμφάνιση συχνά μας εξαπατά. Η ωχρή σάρκα, το πολύ νερό ή τα κρυμμένα μουχλιασμένα σημεία δεν είναι ασυνήθιστα. Μόνο μερικά σαφή σημάδια δείχνουν ποιο φρούτο θα είναι πραγματικά ζουμερό και ασφαλές για κατανάλωση.
Η λανθασμένη επιλογή ή ο απρόσεκτος χειρισμός μπορεί γρήγορα να επηρεάσει τη γεύση και την ποιότητα. Πολλά πεπόνια στα ράφια φαίνονται παρόμοια, αλλά η διαφορά στο εσωτερικό μπορεί να είναι πολύ εμφανής.
Πώς να αναγνωρίσετε ένα ώριμο και ζουμερό πεπόνι
Πρώτον, πρέπει να ελεγχθεί το χρώμα. Η επιφάνεια πρέπει να είναι ομοιόμορφα μπεζ, κιτρινωπή ή κρεμ. Εάν είναι πρασινωπή, ο καρπός δεν είναι ώριμος. Ένας ώριμος καρπός θα είναι εκπληκτικά βαρύς για το μέγεθός του. Αυτό το βάρος είναι ένα σημάδι ότι περιέχει αρκετό χυμό.
Η επιφάνεια θα πρέπει να είναι σταθερή στην αφή, αλλά ελαφρώς εύκαμπτη όταν την πιέζετε με τα δάχτυλά σας. Μια εντελώς σκληρή φλούδα ή μαλακά σημεία είναι σημάδι ότι το πεπόνι δεν βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.
Ο έλεγχος με τη μυρωδιά είναι μία από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους. Μια ήπια γλυκιά μυρωδιά θα πρέπει να ανιχνεύεται στο σημείο όπου ήταν προσκολλημένο το κοτσάνι. Εάν αυτή απουσιάζει, η γεύση θα είναι συχνά άνοστη.
Γιατί ένα σχολαστικό πλύσιμο είναι πάντα απαραίτητο
Παρόλο που η φλούδα δεν τρώγεται, μπορεί να υπάρχουν βακτήρια στην επιφάνειά της. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να πλένετε καλά το πεπόνι πριν το κόψετε. Βάλτε το κάτω από τη βρύση, προκειμένου να πλυθεί από όλες τις πλευρές.
Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα για να απομακρύνετε τυχόν εναπομείναντα χώματα και βρωμιές. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα νερού και λίγο ξύδι και να σκουπίσετε γρήγορα την επιφάνεια. Αφού πλυθεί το φρούτο, θα πρέπει να στεγνώσει με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πιθανότητα μεταφοράς βακτηρίων στο βρώσιμο μέρος.
Σωστή διαδικασία κοπής
Στην αρχή είναι σκόπιμο να αφαιρέσετε τα λεπτά στρώματα και στις δύο άκρες, ώστε το πεπόνι να στέκεται σταθερά. Στη συνέχεια, με ένα μακρύ, κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το προσεκτικά κατά μήκος. Τον πυρήνα με τους σπόρους αφαιρέστε τον με ένα κουτάλι.
Καλό είναι να κόψετε τα μισά σε τέταρτα. Εάν προορίζεται για άμεση χρήση, αφαιρείται η φλούδα και η σάρκα κόβεται σε κύβους ή φέτες. Για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά κουτάλια για να γίνουν μπάλες, οι οποίες στολίζουν όμορφα τις φρουτοσαλάτες ή καταναλώνονται ως σνακ.
Σωστή αποθήκευση για τη διατήρηση της φρεσκάδας
Το πεπόνι σε φέτες πρέπει να αποθηκεύεται αμέσως στο ψυγείο. Συνιστάται η χρήση κλειστού δοχείου για να αποφευχθεί η απορρόφηση άλλων οσμών και η ξήρανση. Με αυτόν τον τρόπο τα παρασκευασμένα κομμάτια παραμένουν βρώσιμα για περίπου τρεις ημέρες.
Εάν το πεπόνι είναι πολύ ώριμο ή υπάρχει πλεονάζουσα ποσότητα, μπορεί να καταψυχθεί. Τα κομμάτια απλώνονται σε δίσκο, προ-καταψύχονται και στη συνέχεια μεταφέρονται σε σακούλα ή σφραγισμένο δοχείο. Το φρούτο που διατηρείται με αυτόν τον τρόπο είναι κατάλληλο για smoothies ή ως κρύα προσθήκη στο πρωινό.






0 σχόλια: