Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Σας μπήκε νερό στο αυτί; Πώς να το βγάλετε, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το καλοκαίρι είναι πολύ συνηθισμένο να μπαίνει νερό στα αυτιά μας. Και πολύ ενοχλητικό. Είναι επικίνδυνο το νερό στα αυτιά; Αν και δεν υπάρχει λόγος πανικού, αν μπει νερό στο αυτί σας θα πρέπει να το βγάλετε για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις και τραυματισμούς. Τι πρέπει να ξέρετε και πώς θα το αντιμετωπίσετε; 

Όταν το νερό παραμένει στο κανάλι του αυτιού, η υγρασία δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό στα βακτήρια και τους μύκητες, προκαλώντας τη μόλυνση γνωστή και ως «το αυτί του κολυμβητή».

Αυτί του κολυμβητή ή μόλυνση: Ποια η διαφορά;

©UNSPLASH
©UNSPLASH

Αν και πολλές φορές χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο, δεν είναι τα ίδια πράγματα. Η μόλυνση του αυτιού λέγεται οξεία μέση ωτίτιδα, ενώ το αυτί του κολυμβητή λέγεται εξωτερική ωτίτιδα.

Μία από τις βασικές διαφορές τους είναι το σημείο του αυτιού, το οποίο μολύνεται. Το αυτί του κολυμβητή συμβαίνει στο εξωτερικό κανάλι του αυτιού, και προκαλείται από την ανάπτυξη βακτηρίων από νερό που έχει παγιδευτεί.

Η μόλυνση του αυτιού στο σημείο μεταξύ του τυμπάνου και της ευσταχιανής σάλπιγγας, προκαλείται από βακτήρια και συχνά είναι αποτέλεσμα ενός κρυώματος ή μιας αλλεργίας.

Τα συμπτώματα και των δύο καταστάσεων είναι επίσης λίγο διαφορετικά. Με μόλυνση του αυτιού, μπορεί να εμφανίσετε πυρετό, πόνο στο εσωτερικό τού αυτιού, δυσκολία στην ακοή ή πίεση στο αυτί.

Με το αυτί του κολυμβητή, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ερυθρότητα, πρήξιμο και κνησμός του αυτιού.

Τι πρέπει να κάνετε

  • Κουνώντας και/ή τραβώντας απαλά τους λοβούς των αυτιών σας μπορεί να δημιουργήσετε ένα μικρό κενό που βοηθά στην απομάκρυνση και τη διάσπαση του νερού.
  • Γέρνοντας το κεφάλι σας στο πλάι για να επιτρέψετε στο νερό να διαφύγει μέσω της βαρύτητας, είναι μία ακόμη αποτελεσματική παραλλαγή του παραπάνω για να στραγγίσετε το αυτί.
  • Χρησιμοποιήστε το Valsalva ManueverΣίγουρα το έχετε ξανακάνει αυτό, χωρίς να έχετε ιδέα ότι έχει και ονομασία. Μιλάμε για το κλασικό κόλπο, όπου κλείνετε τη μύτη σας, παίρνετε μια βαθιά ανάσα και εκπνέετε για να σπρώξετε τον αέρα στο αυτί.
  • Βάλτε μια ζεστή κομπρέσα: Μια ζεστή κομπρέσα στο αυτί μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μύες γύρω από τον ακουστικό πόρο, επιτρέποντας στο νερό να στραγγίσει.
  • Χρησιμοποιήστε πιστολάκι μαλλιών: Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα πιστολάκι για να στεγνώσετε το αυτί σας. Αν ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική και να κρατάτε το πιστολάκι σε απόσταση ασφαλείας από το αυτί σας και τη θερμότητα και την ταχύτητα χαμηλά.
  • Χρησιμοποιήστε σταγόνες αυτιών: Οι σταγόνες στα αυτιά είναι άλλη μια επιλογή για να απαλλάξετε το αυτί σας από το επίμονο νερό. Βοηθούν να μαλακώσουν ή να διαλυθούν τυχόν σωματίδια ή υπολείμματα, όπως το κερί του αυτιού, που μπορεί να παγιδεύουν νερό μέσα στον ακουστικό πόρο.

Προσοχή! Αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε σταγόνες αυτιών καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό, καθώς πολλές σταγόνες που δεν συνταγογραφούνται μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το τύμπανο και το κερί του αυτιού.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

  • Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το νερό με δύναμη: Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το νερό από το αυτί σας με δύναμη. Οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι μαλακές και ήρεμες.
  • Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες: Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες και άλλα παρόμοια αντικείμενα για την απομάκρυνση του νερού. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπρώξετε το νερό πιο βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο, προκαλώντας πιθανή ρήξη του τυμπάνου ή εξάρθρωση των μικρών οστών στο μέσο αυτί.
  • Μην χτυπάτε το πλάι του κεφαλιού σας: Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό, αποφύγετε να χτυπάτε ή να κουνάτε βίαια το κεφάλι σας όταν έχετε νερό στο αυτί σας. Μια τέτοια κίνηση όχι μόνο δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά μπορεί ακόμα και να προκαλέσει ζάλη ή ερεθισμό του εσωτερικού αυτιού.

Πώς να αποφύγετε να μπει νερό στο αυτί σας

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε την είσοδο νερού στα αυτιά σας είναι να αποφύγετε να τα βρέξετε. Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, επομένως μπορείτε να κάνετε μερικά βήματα για να προστατεύσετε τα αυτιά σας όταν κολυμπάτε ή κάνετε μπάνιο.

  • Αν πρέπει να βυθίσετε το κεφάλι σας στο νερό, ένα σφιχτό σκουφάκι κολύμβησης θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα αυτιά σας στεγνά.
  • Μπορείτε επίσης να κρατήσετε το νερό έξω από τα αυτιά σας με ωτοασπίδες. Αν όμως, ακόμα κι έτσι, βρέξετε τ’ αυτιά σας, φροντίστε να τα στεγνώσετε καλά με μια καθαρή, στεγνή πετσέτα για να αποτρέψετε το νερό να εισέλθει στον ακουστικό πόρο και ενδεχομένως να κολλήσει.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μερικές σταγόνες οινόπνευμα ή ένα μείγμα 50/50 από λευκό ξύδι και οινόπνευμα εντριβής σε κάθε αυτί μετά το κολύμπι, κάτι που βοηθά στην εξάτμιση τυχόν υγρασίας.
  • Από τη Σοφία Κροκιδά



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!
ads
ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: