Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Ο τουρισμός του ύπνου είναι μια μπίζνα 400 δισ. ευρώ. Εσύ κοιμάσαι, άλλοι πλουτίζουν

Τι είναι το sleep tourism; Αν είσαι από αυτούς που τσεκάρουν πανηγύρια στην Ανάφη και κάνουν ελεύθερο, δεν σε αφορά. Αν το να ταξιδέψεις στην άλλη άκρη του κόσμου και να πληρώσεις το μισό ενοίκιο του σπιτιού σου για ένα βράδυ σε ένα ακριβό ξενοδοχείο για να κοιμηθείς καλά, σου φαίνεται νορμάλ, συνέχισε το διάβασμα. Για σένα γράφω. 
Οι περισσότερες μελέτες τα τελευταία χρόνια συγκλίνουν στο εξής: Περίπου το 62% των ενηλίκων παγκοσμίως αισθάνονται ότι δεν κοιμούνται καλά όταν πέφτουν για ύπνο, επομένως δεν είναι περίεργο που προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς τους στις διακοπές τους. Η ποιότητα του ύπνου, τα μοτίβα και η διάρκεια μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των χωρών, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην κοιμούνται αρκετά (δεν τα λέμε εμείς, να δες εδώ). Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται 6,8 ώρες κάθε βράδυ της εβδομάδας, που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις συνιστώμενες 8 ώρες.

Η στιγμή που κατάλαβες ότι δεν είσαι πλέον νέος ήταν όταν σκέφτηκες να πληρώσεις ακριβά για τη διαμονή σου και για το στρώμα στο κρεβάτι του ξενοδοχείου. Ναι, ενηλικίωση σημαίνει να πηγαίνεις διακοπές για να κοιμάσαι. Ο τουρισμός ύπνου είναι για σένα. ΠΑΜ.

Με 750 δωμάτια στην πολυσύχναστη καρδιά του Λονδίνου, το Zedwell – το πρώτο ξενοδοχείο του Ηνωμένου Βασιλείου με επίκεντρο τον ύπνο – υπόσχεται στους επισκέπτες του έναν βαθύ ύπνο χωρίς άγχος. Μπορεί να εκπλαγείς περισσότερο από το γεγονός ότι τα δωμάτια του Zedwell δεν έχουν παράθυρα, αλλά αυτό γίνεται μόνο για να μην διαταραχθεί ο ύπνος σου από το φως της ημέρας.

τουρισμός ύπνου
Rachel Claire/Pexels

Βλέπετε όλοι τι έχουμε εδώ, σωστά; Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που ανοίγει το δρόμο σε μια niche market: Σου έχω νέα,  η τελευταία τάση στα ταξίδια είναι ο τουρισμός ευεξίας γιατί οι ταξιδιώτες δεν θέλουν να κάνουν πλέον διακοπές για εμπειρίες αλλά για ξεκούραση και για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους (λες και είναι συσκευές).

Καλώς ήλθατε στην εποχή του τουρισμού ύπνου

Ένας αυξανόμενος αριθμός ξενοδοχείων προσφέρει ανέσεις (στρώματα που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και ρυθμίσεις χαμηλού φωτισμού) και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ειδικούς στον ύπνο (τι εννοείς δεν υπάρχουν, εδώ σου λέει έχει Τμήμα Ιατρικής Ύπνου στο Χάρβαρντ), για να βοηθήσουν τους επισκέπτες να ξεκουραστούν. Οι ειδικοί στον ύπνο επαναλαμβάνουν συνεχώς τη σημασία της μείωσης του χρόνου οθόνης πριν από την ώρα του ύπνου, αλλά είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

Η αγορά του τουρισμού ύπνου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά σχεδόν 8% και πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2023 και 2028, σύμφωνα με ανάλυση της HTF Market Intelligence.

Τουρισμός ύπνου, το νέο φλεξάρισμα στα social 

Το Rome Cavalieri, A Waldorf Astoria Hotel , προσφέρει στους επισκέπτες μενού μαξιλαριών, ενώ το Conrad Bali έχει μια επιπλέον εμπειρία επί πληρωμή που ονομάζεται SWAY, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια συνεδρία θεραπείας ύπνου διάρκειας 60 λεπτών ενώ βρίσκονται σε αιώρες με κουκούλι.Το Park Hyatt New York προσφέρει μια Bryte Restorative Sleep Suite, σουίτα με έξυπνο κρεβάτι που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη για τη ρύθμιση των σημείων πίεσης του στρώματος. Το δωμάτιο διαθέτει και διαχυτές αιθέριων ελαίων και βιβλία που σχετίζονται με τον ύπνο. Το ξενοδοχείο Zedwell με έδρα το Λονδίνο προσφέρει ηχομονωμένα δωμάτια χωρίς περισπασμούς, όπως τηλεοράσεις και οθόνες.

Το Six Senses, με τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ελλάδα, την Ινδία και τα Φίτζι, προσφέρει στους επισκέπτες ένα επιμελημένο πρόγραμμα ύπνου. Η διαμονή περιλαμβάνει διαλογισμούς ύπνου και παρακολούθηση ύπνου 2 νυχτών, παρέχοντας πληροφορίες για τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, μαζί με καθοδήγηση από γιατρούς ύπνου. 

Δεν είναι φθηνός ο τουρισμός ύπνου, η ξεκούραση είναι προνόμιο bro

Η διαμονή σε ένα από τα 15 δωμάτια του Hästens Sleep SPA στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας είναι σίγουρα μια πολυτέλεια που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά όλοι, αλλά η εμπειρία κρύβει το μυστικό για τον τέλειο ύπνο. Το boutique ξενοδοχείο ύπνου στην Πορτογαλία διαθέτει τα διάσημα κρεβάτια Hästens των 50.000 ευρώ, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν την απόλυτη άνεση στον τουρισμό ύπνου και κάνουν την τιμή ενός δωματίου ανά διανυκτέρευση, περίπου 500 ευρώ, να ακούγεται σχεδόν φθηνή.

Στο Mandarin Oriental, που βρίσκεται λίγα μόλις βήματα μακριά από την ειδυλλιακή λίμνη της Γενεύης, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αφήσουν την μοίρα του ύπνου τους στα χέρια των επαγγελματιών. Το ξενοδοχείο έχει συνεργαστεί με ειδικούς στη CENAS, την πρώτη ιδιωτική κλινική ύπνου στην Ελβετία, για να δημιουργήσει ένα τριήμερο πρόγραμμα. Μελετώντας τις συνήθειες ύπνου, θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις πιθανές διαταραχές ύπνου και να βελτιώσεις τις συνήθειες ανάπαυσης. Με το πρόγραμμα Good Night Sleep, το Almar Jesolo Resort & Spa στην Ιταλία διαφημίζει τα μασάζ που βοηθούν τους ανθρώπους να κοιμηθούν τη νύχτα.

Αν δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς και έχεις δοκιμάσει τα πάντα, ίσως είναι καιρός να ξεκινήσεις υπνοθεραπεία. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το Sleep Concierge αυτού του ξενοδοχείου του Λονδίνου, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες μια συνεδρία διαλογισμού που προκαλεί ύπνο με τον υπνοθεραπευτή και ειδικό στον ύπνο Malminder Gill. 




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: