Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Το γέλιο και όσα μας προσφέρει

Το γέλιο είναι ένα ανθρώπινο έμφυτο ψυχοσωματικό χαρακτηριστικό που γίνεται αντιληπτό, με την σύσπαση κάποιων μυών του προσώπου. 

Το γέλιο λοιπόν, είναι μια φυσιολογική έκφραση που συνήθως συνοδεύεται από κινήσεις του προσώπου και του σώματος, καθώς και από χαρακτηριστικούς ήχους. Συχνά συμβαίνει όταν κάτι είναι αστείο, αναπάντεχο ή εκτός συνηθισμένων προσδοκιών. Ορισμένες φορές το γέλιο μπορεί να εκφράσει χαρά, ευχαρίστηση, ή και άλλες συναισθηματικές καταστάσεις.

Πότε εμφανίζεται το γέλιο στη ζωή μας

Η έννοια του αστείου και του τι προκαλεί γέλιο, διαφέρει πολύ μεταξύ των πολιτισμών και των ατόμων. Οι αιτίες που μας κάνουν να γελάσουμε μάλιστα είναι εξαιρετικά ποικίλες.

Όσο αφορά την βιολογία του, κάνει την εμφάνιση του μεταξύ του 4-5ου μήνα της γέννησης μας. Και μπορεί σύμφωνα με τις στατιστικές ένα παιδί να γελά περίπου 300 φορές την ημέρα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους ενήλικες. Εκεί φαίνεται να ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία φτάνοντας στην ηλικία των 40-50 χρόνων, όπου οι άνθρωποι γελούν κατά μέσω όρο μόλις 16 φορές την ημέρα!

Ενδεικτικά, για ένα μόνο μας χαμόγελο χρειάζεται να ενεργοποιηθούν 17 διαφορετικοί μύες του προσώπου μας. Όσο μάλιστα πιο έντονο είναι το γέλιο μας, τόσο πιο πολλά όργανα του σώματος μας ενεργοποιούνται και ευεργετούνται προκαλώντας μια σειρά από θετικές αλλαγές.

Κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι άμεσες, ενώ άλλες είναι πιο μακροπρόθεσμες και επηρεάζουν τη γενική υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

Γέλιο και εγκέφαλος

Κατά τη διάρκεια του γέλιου, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες, όπως οι ενδορφίνες, που σχετίζονται με τη χαρά και την ευτυχία.

Η ενδορφίνη είναι ένας τύπος ορμόνης που λειτουργεί ως φυσικό αναλγητικό και αντικαταθλιπτικό στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο όρος “ενδορφίνη” προέρχεται από τη σύνθετη λέξη “ενδογενής μορφίνη”, που σημαίνει μορφίνη που παράγεται εντός του οργανισμού. Οι βασικές λειτουργίες των ενδορφινών περιλαμβάνουν:

Αναλγησία

Οι ενδορφίνες λειτουργούν ως φυσικά αναλγητικά, μειώνοντας τον πόνο και παρέχοντας ανακούφιση από διάφορες μορφές πόνου.

Ευημερία και Διάθεση

Η απελευθέρωση ενδορφινών συνδέεται με αίσθημα ευημερίας και χαράς. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι δραστηριότητες που προκαλούν γέλιο ή ευχαρίστηση μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση.

Αντικαταθλιπτική δράση

Οι ενδορφίνες μπορούν να ενισχύσουν την ψυχολογική κατάσταση και να λειτουργήσουν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά.

Μείωση του άγχους

Η απελευθέρωση ενδορφινών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να προκαλέσει αίσθημα χαλάρωσης.

Επιπροσθέτως παρατηρείται βελτίωση νοητικών λειτουργιών και καλύτερος ύπνος.

Καρδιαγγειακό Σύστημα

Το γέλιο μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου. Αυτό το πετυχαίνει αυξάνοντας τη ροή του και βελτιώοντας την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ενώ συμβάλει και στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης.

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το γέλιο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα με την αύξηση της παραγωγής ορισμένων κυτταρικών στοιχείων και αναστολή των φλεγμονών.

Αναπνευστικό Σύστημα

Κατά τη διάρκεια του γέλιου, παρατηρείται τόνωση των πνευμόνων, βοηθώντας στη βελτίωση της αναπνοής και της πρόσληψης οξυγόνου στον οργανισμό.

Μυϊκό Σύστημα

Καθώς γελάμε, ενεργοποιούνται διάφοροι μύες, κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και τον κορμό.

Όμως, οι ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου δεν σταματούν εδώ. Συμβάλει σημαντικά στην καλή μας διάθεση, βελτιώνει τις κοινωνικές μας επαφές και σχέσεις. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

Ψυχολογική Ευεξία

Αντιμετώπιση του άγχους και του στρες

Το γέλιο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ορμονικού στρες, όπως την κορτιζόλη, και να προκαλέσει θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το άγχος.

Βελτίωση της διάθεσης

Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνη, γνωστή και ως “ορμονη της ευτυχίας”, προκαλώντας ευχάριστα συναισθήματα και βελτιώνοντας τη διάθεση.

Κοινωνική Ευεξία

Ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων

Το γέλιο λειτουργεί ως κοινωνικός συνδετικός κρίκος, βοηθώντας στη δημιουργία και ενίσχυση των ανθρωπίνων σχέσεων.

Αντιμετώπιση της κοινωνικής έντασης

Το γέλιο μπορεί να λειτουργήσει ως ισορροπιστής μιας κοινωνικής έντασης. Ως γνωστόν το γέλιο είναι μεταδοτικό, είτε ακουγωντας κάποιον να γελά δίπλα σου, είτε διατηρώντας μαζί του βλεμματική επαφή.

Συναισθηματική Ανακούφιση

Απελευθέρωση συναισθημάτων

Το γέλιο επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζουν και να απελευθερώνουν συναισθήματα, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις όπως για παράδειγμα η μείωση του φόβου.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Το γέλιο μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αντικαταθλιπτικό για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, βελτιώνοντας την ψυχική κατάσταση.

Θεραπεία γέλιου

Το γέλιο αποτελεί ένα υπέροχο φυσικό «εργαλείο» στα χέρια μας.

Όσοι από εμάς το χρησιμοποιούμε και ως μέσο θεραπείας μπορούμε να μιλήσουμε για τις «μαγικές ιδιότητες» του που δημιουργούν μια πραγματικότητα εντός των αισθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο να βιώνει την καθημερινότητα του με ένα εναλλακτικό, διασκεδαστικό ή ξεκαρδιστικό τρόπο.

Η γελωτοθεραπεία επίσης εκτιμάται πως έχει μερίδιο στην προληπτική ιατρική με την διατήρηση του οργανισμού σε ευεξία.

Εφαρμογές του (ψυχο)θεραπευτικού γέλιου

Γιατροί -κλόουν

Σε νοσοκομεία στην Αγγλία υπάρχουν «Γιατροί-κλόουν»για να κάνουν τα παιδιά να γελούν.

Δεν πρόκειται για πραγματικούς γιατρούς αλλά για ηθοποιούς που ασκούν συνεδρίες στα παιδιά με αναλογία 1/1 και τα κάνουν να γελούν. Το «The Theodora Children΄s Trust charity παρείχε το 2002 γιατρούς κλόουν σε 27.000 παιδιά που νοσηλεύονταν στην Αγγλία.

Ομάδες γέλιου και χιούμορ

Κέντρα θεραπείας καρκίνου στην Αμερική, εφαρμόζουν προγράμματα με ασκήσεις που προκαλούν γέλιο για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται στην ήπια σωματική άσκηση που επιφέρει το γέλιο και στη μεταδοτικότητα αυτού.

Γιόγκα Γέλιου

Η θεραπεία μέσω του γέλιου εφαρμόζεται με καταπληκτικά αποτελέσματα και σε ομάδες ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά αναζητούν την ευεξία στη ζωή τους.

Ο Ινδός φυσιολόγος/παθολόγος Dr Madan Kataria ανέπτυξε την γιόγκα γέλιου, η οποία ξεκίνησε το 1990 από τα δημόσια πάρκα της Ινδίας και έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, από ανθρώπους που έχει εκπαιδεύσει ο ίδιος.

Ονομάζεται «γιόγκα γέλιου» διότι συνδυάζει αναπνευστικές ασκήσεις πραναγιάμα της yoga με απλές ασκήσεις εμπνευσμένες από την καθημερινότητα μας, το ζωικό βασίλειο κ.α.
Ούσα εκπαιδευμένη σ αυτή την μέθοδο, την οποία και εφαρμόζω τα τελευταία 8 χρόνια σε ομάδες θεραπείας, μπορώ να επιβεβαιώσω την άμεση αλλαγή στη διάθεση των μελών αλλά και την διατήρηση της ευεξίας και της καλής διάθεσης για αρκετές μέρες από το τέλος της συνεδρίας.

Κλείνοντας

Το γέλιο αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της ολοκληρωμένης υγείας και ευημερίας, επιδρώντας σε φυσικό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

Εύχομαι να βρίσκετε καθημερινά αφορμές και λόγους να γελάτε, κάνοντας και τους γύρω σας να γελούν. Το γέλιο, πέραν του ότι είναι (ψυχο)θεραπευτικό, είναι και μεταδοτικό!
Αλήθεια, εσείς πόσες φορές γελάσατε σήμερα;
Αθανασία Παναγοπούλου / Συνθετική-Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια /Ψυχοδραματίστρια/Γελωτοθεραπεύτρια/Συγγραφέας



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: