Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

Επιστήμονες από την Αυστρία αναφέρουν ότι οι τηλεδιασκέψεις είναι πιο εξαντλητικές για τον οργανισμό απ’ ότι οι συσκέψεις που γίνονται δια ζώσης. 

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι 50 λεπτά είναι αρκετά για να παρατηρηθούν σημαντικές αλλαγές στην φυσιολογία του οργανισμού.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι αληθινή η «κόπωση του Zoom» για την οποία άρχισαν να παραπονούνται οι εργαζόμενοι την εποχή των περιορισμών της πανδημίας, όταν σχεδόν όλοι δούλευαν με τηλεργασία και έκαναν συσκέψεις μέσω Zoom, Teams ή FaceTime.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 35 φοιτητές που παρακολουθούσαν διαλέξεις στο πανεπιστήμιο. Οι μισοί εξ αυτών παρακολούθησαν πρώτα μία 50λεπτη διάλεξη μέσω τηλεδιάσκεψης και μία εβδομάδα αργότερα μία διάλεξη δια ζώσης. Οι υπόλοιποι έκαναν το αντίθετο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαλέξεων οι νέοι ήταν συνδεδεμένοι με ηλεκτροκαρδιογράφους και ηλεκτροεγκεφαλογράφους, που κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στην καρδιά και τον εγκέφαλό τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για την ψυχική διάθεση και την κόπωση που ένιωθαν.

Οι ερευνητές αναζήτησαν ενδείξεις νοητικής κόπωσης στις απαντήσεις τους και οργανικές αλλαγές που να την υποστήριζαν. Τέτοιου είδους αλλαγές είναι λ.χ.:

  • Χαρακτηριστικά κύματα στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ)
  • Μειωμένος καρδιακός παλμός στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν τα στοιχεία του, οι τηλεδιασκέψεις προκαλούσαν εμφανή προβλήματα στους νεαρούς. Όπως έδειξαν οι εξετάσεις, καθώς περνούσε η ώρα, εντεινόταν η κόπωση των νεαρών. Επιπλέον, η εγκεφαλική δραστηριότητά τους έδειχνε ότι κατέβαλλαν προσπάθεια για να συνεχίσουν να τις παρακολουθούν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, άλλαζε και η ψυχική διάθεσή τους. Οι δια ζώσης διαλέξεις τους έκαναν να νιώθουν πιο ζωντανοί, ευτυχισμένοι και ενεργοί. Αντιθέτως, οι τηλεδιασκέψεις τους έκαναν να νιώθουν κουρασμένοι και τους προκαλούσαν υπνηλία.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι τηλεδιασκέψεις έχουν σημαντικές οργανικές συνέπειες, λένε οι ερευνητές. Επομένως, «πρέπει να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις και όχι ως υποκατάστατό τους», σημειώνουν στο άρθρο τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η έρευνά τους πρέπει να επαναληφθεί σε επαγγελματικούς χώρους και σε εργαζομένους κατ’ οίκον. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν πιο ακριβή εικόνα για τις επιδράσεις των τηλεδιασκέψεων στην υγεία.

Έως τότε, συνιστούν να γίνονται διαλείμματα ανά 30 λεπτά. Και αυτό διότι «μετά από αυτό το όριο αρχίζουν να παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στη φυσιολογία του οργανισμού και να αναφέρεται έντονη κόπωση», δήλωσε o επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εφηρμοσμένων Επιστημών της Άνω Αυστρίας.

Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτό που ξεχωρίζει τη μελέτη τους από τις προγενέστερες για την «κόπωση του Zoom» είναι ότι έγιναν αντικειμενικές μετρήσεις της κόπωσης των συμμετεχόντων.




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: