Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Ελαιόλαδο: Πάνω από 9 ευρώ έχει «σκαρφαλώσει» το λίτρο - Απλησίαστος ο τενεκές

Ανεξέλεγκτη είναι η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου, καθώς τείνει πλέον να γίνει είδος… πολυτελείας. 

Η συγκομιδή του κοστίζει πολύ ακριβότερα στους παραγωγούς, ενώ, οι μικρότερες ποσότητες της εφετινής παραγωγής «εκτοξεύουν» στα… ύψη την αξία του.

Οι καταναλωτές σαστίζουν κάθε φορά που φτάνουν μπροστά στα ράφια με το ελαιόλαδο με την τιμή του να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι.

Οι τιμές άρχισαν να παίρνουν τον ανήφορο την προηγούμενη σεζόν, το 2022/2023 όταν οι άλλες Ισπανία και Ελλάδα αντιμετώπισαν σημαντικά μικρότερη παραγωγή εξαιτίας ακραίας ξηρασίας. Φέτος η παραγωγή παραμένει προβληματική εκεί, ενώ και για την Ελλάδα είναι μια χρονιά μειωμένης παραγωγής, όπως προαναφέρθηκε.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, η καινούργια παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις 31 Οκτωβρίου ήταν στα 9,25 ευρώ το κιλό στη Λακωνία. Στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου πωλούνταν ως επί το πλείστον στα 8,70 – 8,80 ευρώ το κιλό και στην Ισπανία μέχρι 8,22 ευρώ.

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές του ελαιόλαδου – Μειωμένη κατά 80% η εφετινή παραγωγή

Έως και 80% μειωμένη από την περυσινή αναμένεται η παραγωγή της εφετινής σοδειάς ελαιόλαδου, γεγονός που σπρώχνει την τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Ήδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-170 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια, ενώ στη λιανική η τιμή έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, η αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου δεν είναι φετινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι τιμές είχαν ως εξής:

  • Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€ / λίτρο
  • Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€ / λίτρο
  • Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€ / λίτρo
  • Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/λίτρο

Η δραματική αύξηση στην τιμή του «υγρού χρυσού» έχει οδηγήσει τους παραγωγούς να προσλάβουν ακόμα και προσωπικό ασφαλείας, για την προστασία της περιουσίας τους.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και σε πολλές περιπτώσεις κλέβουν ακόμα και σπάνε στις κλάρες και είναι κακό γιατί χάνουμε την παραγωγή αλλά και καταστρέφεται δέντρο», ανέφερε στο ρεπορτάζ του MEGA ο ελαιοπαραγωγός, Δημήτρης Λιεπούρης.

«Έχει μειωθεί η παραγωγή από πέρσι, έχω μία βδομάδα που μαζεύω τις ελιές. Πέρσι μάζεψα 5 τόνους λάδι περίπου, φέτος θα είναι θαύμα αν βγάλω 500 κιλά. Πέρσι πούλαγα 6 ευρώ, η τιμή από παραγωγό και φέτος θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας τόνισε πως, «αποφασίσαμε να έχουμε φύλακα, που περνάει από όλες τις περιοχές και κάνει συστάσεις».

«Γυρνάω τουλάχιστον δύο φορές στον κεντρικό ελαιώνα της Κερατέας. Έχει μειωθεί πλέον το φαινόμενο γιατί έχουν δει ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι», λέει ο κ. Νίκος Λιούμης.

Η κ. Μαίρη Μπεθάνη, ιδιοκτήτρια ελαιοτριβείου τόνισε στο MEGA: «Είναι μια εποχή που δεν μπορούμε να δουλέψουμε παραπάνω, υπάρχει ακαρπία στην περιοχή. Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε 1-2 φορές τη βδομάδα».

Έλλειψη και ζήτηση

Προφανώς η υπεραυξημένη τιμή στο ελαιόλαδο έχει να κάνει και με την έλλειψη στην πρώτη ύλη.

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται εν πολλοίς για την έλλειψη που παρατηρείται, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν καταστρέψει στρέμματα ελαιόδεντρων.

Πάντως οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι απογοητευτικές, καθώς αναφέρει ότι έναν ακόμη χρόνο θα παραμείνουν ψηλά οι τιμές του ελαιολάδου στην Ε.Ε. λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την παραγωγή στις μεγάλες παραγωγικές περιοχές.

Όπως επισημαίνεται η ελαιοκομική περίοδος 2023/2024 που διανύουμε αναμένεται να παρουσιάσει μεν αύξηση παραγωγής, αλλά κατά μόλις 9% σε σχέση με τα ήδη χαμηλά επίπεδα του 2022/2023.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα η Κομισιόν αναμένει πως η παραγωγή τη σεζόν 2023/2024 θα μειωθεί κατά περίπου 20% σε ετησιοποιημένη βάση.

«Πονοκέφαλος» για τις τιμές στο ελαιόλαδο – Πλιάτσικο σε ελαιώνες όλης της χώρας

Το «κύμα» ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής οδηγεί σε απόγνωση τα νοικοκυριά, που καλούνται να «βάλουν» βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να τα προμηθευθούν.

Φυσικά, αυτό το… ανοδικό «ράλι» στις τιμές επηρεάζει άμεσα και το ελαιόλαδο. Το πιο υγιεινό από τα μαγειρικά λάδια είναι πλέον και το ακριβότερο, λόγω της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει τις καλλιέργειες στον κόμβο παραγωγής του κόσμου, τη νότια Ευρώπη.

Ξηρασίες, καύσωνες και πυρκαγιές σε βασικές χώρες παραγωγής έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό τις συγκομιδές ελιών στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οδηγώντας το κόστος του ελαιολάδου στα… ύψη.




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: