Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

6 σημάδια που φανερώνουν πως κάτι δεν πάει καλά με το έντερό σου

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγεία μας εξαρτάται απόλυτα από την υγεία του εντέρου και του πεπτικού μας συστήματος, πρέπει όμως να γνωρίζουμε και τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν είναι όσο υγιές πρέπει και θέλει προσοχή. 
Ας πάμε κατευθείαν στο θέμα: τα περισσότερα από τα επεξεργασμένα τρόφιμα «υγείας» που καταναλώνουμε δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο διαφημίζονται.

Διαθέτουν ετικέτες όπως η υγεία της καρδιάς και η βιολογική (η βιολογική ζάχαρη είναι ακόμα ζάχαρη)—οι ισχυρισμοί που, ειλικρινά, είναι παραπλανητικοί. Αυτά τα τρόφιμα είναι γνωστό ότι προκαλούν μια σειρά από πεπτικά προβλήματα, φλεγμονές και ανισορροπία σακχάρου στο αίμα.

Μόλις μάθεις πώς να διαβάζεις μια λίστα συστατικών, θα δεις αμέσως μετά από αυτούς τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς. Συγνώμη που θα σας χαλάσουμε την εμμονή με το γάλα βρώμης, αλλά σήμερα αποκαλύπτουμε συστατικά που πρέπει να αποφύγεις για την υγεία του εντέρου. Ναι, αυτό περιλαμβάνει ύπουλα πρόσθετα και «φυσικές» γεύσεις που βρίσκονται σε όλα, από δημοφιλή μη γαλακτοκομικά γάλατα μέχρι αφρώδη νερά.
 
Τι είναι η πεπτική υγεία

Όταν σκεφτόμαστε το έντερο μας, συχνά σκεφτόμαστε την κοιλιά μας. Αλλά το έντερο – ή το γαστρεντερικό σύστημα – είναι ακριβώς αυτό: ένα σύστημα. Είναι μια ομάδα οργάνων. Το έντερο περιλαμβάνει το στόμα, το στομάχι, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο, το πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη, το κόλον και το ορθό. Όπως το σύστημα ορμονών μας, το έντερο είναι ισχυρό αλλά ευαίσθητο. Μπορεί εύκολα να βγει εκτός ισορροπίας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσέχεις τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγεις για την υγεία του εντέρου.

ADVERTISING

Ενώ υποθέτουμε ότι ο μόνος ρόλος του εντέρου είναι να μας βοηθά να αφομοιώσουμε την τροφή, κάνει πολλά περισσότερα από αυτό. Το μικροβίωμα του εντέρου μας – και η κοινότητα των βακτηρίων του – επεκτείνει την επιρροή του πολύ πέρα από το τοίχωμα του εντέρου. Επηρεάζει τη γενική υγεία και ευεξία μας με αμέτρητους τρόπους (άγχος, διάθεση, κ.λπ.).
 
Σημάδια μη ισορροπημένου πεπτικού συστήματος

Φυσικά, αυτό θα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αλλά σε γενικές γραμμές, παρακάτω είναι φυσικοί δείκτες ενός υποκείμενου εντερικού προβλήματος.

1. Πεπτικά προβλήματα

Σκέψου: δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, αέρια, κράμπες στο στομάχι, παλινδρόμηση οξέος ή καούρα. Ένα υγιές πεπτικό σύστημα θα πρέπει να μπορεί να επεξεργάζεται τα τρόφιμα και να απαλλαγεί από τα απόβλητα με ευκολία.

2. Απροσδόκητη απώλεια ή αύξηση βάρους

Η απώλεια ή η απόκτηση βάρους, χωρίς αλλαγή στη διατροφή, το άγχος ή τις συνήθειες άσκησης, μπορεί να υποδηλώνει κατευθείαν ένα ανθυγιεινό έντερο. Ένα έντερο που δεν είναι ισορροπημένο μπορεί να έχει πρόβλημα με την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, το σήμα ότι είστε χορτάτοι και την αποθήκευση λίπους. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ποικιλομορφίας στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να είναι πρόδρομος της παχυσαρκίας.

3. Συνεχής κόπωση

Είσαι συνεχώς κουρασμένη; Φυσικά, πολλά πράγματα μπορούν να το προκαλέσουν αυτό, αλλά η έλλειψη ποικιλομορφίας στα βακτήρια του εντέρου έχει συνδεθεί άμεσα με την έλλειψη ενέργειας, τη χρόνια κόπωση και τις διαταραχές του ύπνου. Η σεροτονίνη, μια ορμόνη που επηρεάζει τον ύπνο και τη διάθεση, παράγεται στο έντερο. Ένα έντερο που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να δυσκολευτεί να παράγει ή να ρυθμίσει τη σεροτονίνη, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να έχεις έναν ξεκούραστο νυχτερινό ύπνο.

4. Δερματικές παθήσεις

Η υγεία του εντέρου επηρεάζει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός. Καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ακμή έχουν συνδεθεί με φλεγμονή στο έντερο, που προκαλείται από τροφικές αλλεργίες, κακή διατροφή και έλλειψη καλών βακτηρίων του εντέρου.

5. Τροφικές δυσανεξίες

Εάν ένα συγκεκριμένο είδος τροφής (όπως τα γαλακτοκομικά ή το σιτάρι) ενοχλεί το στομάχι σου, μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις τροφική αλλεργία. Αντίθετα, μπορεί το μικροβίωμα σου να είναι μάλλον εκτός ισορροπίας. Δεν έχει αρκετά από τα καλά βακτήρια που απαιτούνται για την αποτελεσματική διάσπαση ορισμένων τροφίμων.

6. Αλλαγές διάθεσης

Το έντερο αναφέρεται συχνά ως «δεύτερος εγκέφαλος» και για καλό λόγο. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι πράγματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι εναλλαγές της διάθεσης και η συναισθηματική υγεία συνδέονται με την κατάσταση του εντέρου. Χρειαζόμαστε καλά βακτήρια του εντέρου για να υποστηρίξουμε σημαντικές χημικές ουσίες που ενισχύουν τη διάθεση, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Θα πρέπει να συζητήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα με τον γιατρό σου. Η βασική κατανόηση της κατάστασης του εντέρου σου μπορεί να απαιτεί μια ολοκληρωμένη εξέταση κοπράνων, τεστ αναπνοής SIBO ή δοκιμή τροφικής αλλεργίας/ευαισθησίας, γαστροσκόπηση και κωλονοσκόπηση.
 
Συστατικά που πρέπει να αποφεύγεις για την υγεία του εντέρου

Επειδή είμαστε όλοι βιοάτομα, αυτό που προκαλεί τα πεπτικά σου προβλήματα δεν θα είναι το ίδιο με το δικό μου. Το να ανακαλύψεις τα ερεθίσματα που μπορεί να σου προκαλούν προβλήματα είναι ένα πρώτο βήμα προς τη καλυτέρευση κάθε προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι παγκοσμίως γνωστά ως συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται για την υγεία του εντέρου: τεχνητά σάκχαρα, γλυφοσάτη, κόμμι γκουάρ, φλεγμονώδη έλαια και φυσικές γεύσεις.
 
Τα τεχνητά σάκχαρα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των συστατικών που πρέπει να αποφεύγεις για την υγεία του εντέρου. Πρώτα και κύρια, είναι φτιαγμένα από χημικά. Δεύτερον, συνδέονται με αύξηση βάρους, όγκους εγκεφάλου, καρκίνο της ουροδόχου κύστης και πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Μερικά παραδείγματα είναι η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, η μαλτιτόλη, η μαλτοδεξτρίνη και η σακχαρίνη. Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, να προκαλέσουν δυσπεψία και αύξηση βάρους, να επιδεινώσουν τις αλλεργίες, να μειώσουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο και πολλά άλλα. Βρίσκονται σε ποτά διαίτης, σάλτσες για σαλάτες, επεξεργασμένα τρόφιμα κ.λπ. και δεν παρέχουν καμία θρεπτική αξία.


 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: