Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Γιατί είναι σημαντικά τα συναισθήματα

Τα συναισθήματα που νιώθετε κάθε μέρα μπορούν να σας αναγκάσουν να αναλάβετε δράση και να επηρεάσουν τις αποφάσεις που παίρνετε για τη ζωή σας, τόσο μεγάλες, όσο και μικρές. 

Τα συναισθήματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πώς σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε. Τα συναισθήματα που νιώθετε κάθε μέρα μπορούν να σας αναγκάσουν να αναλάβετε δράση και να επηρεάσουν τις αποφάσεις που παίρνετε για τη ζωή σας, τόσο μεγάλες όσο και μικρές.

Μπορεί να είναι βραχύβια, όπως μια έκρηξη ενόχλησης, ή μακροχρόνια, όπως η διαρκής θλίψη για την απώλεια μιας σχέσης. Αλλά γιατί ακριβώς βιώνουμε συναισθήματα; Τι ρόλο εξυπηρετούν;

Από πού προέρχονται και τι σκοπό έχουν τα συναισθήματα;

Τα συναισθήματα επηρεάζονται από ένα δίκτυο συνδεδεμένων δομών στον εγκέφαλο που συνθέτουν αυτό που είναι γνωστό ως μεταιχμιακό σύστημα. Βασικές δομές, όπως ο υποθάλαμος, ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή και ο μεταιχμιακός φλοιός παίζουν καθοριστικό ρόλο στα συναισθήματα και στις αντιδράσεις μας.

Υπάρχουν τρεις συνιστώσες σε ένα συναίσθημα: Πώς το βιώνουμε, πώς αντιδρά το σώμα μας σε αυτό και πώς αποκρινόμαστε σε αυτό μέσω της συμπεριφοράς μας. Εφόσον βιώσατε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για κάποια συμπεριφορά. Για παράδειγμα, νιώσατε άγχος για μία εξέταση οπότε μελετήσατε περισσότερο.

Έχετε επίσης την τάση να κάνετε ορισμένες ενέργειες για να βιώσετε θετικά συναισθήματα και να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να αισθανθείτε αρνητικά συναισθήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να αναζητήσετε κοινωνικές δραστηριότητες ή χόμπι που σας προσφέρουν μια αίσθηση ευτυχίας και ενθουσιασμού. Από την άλλη πλευρά, πιθανότατα θα αποφεύγατε καταστάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πλήξη, θλίψη ή άγχος.

Τα συναισθήματα αυξάνουν την πιθανότητα να κάνετε κάποια ενέργεια. Όταν είστε θυμωμένοι, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε την πηγή του θυμού σας. Όταν νιώθετε φόβο, είναι πιο πιθανό να ξεφύγετε από την απειλή. Όταν νιώθετε αγάπη, μπορεί να αναζητήσετε ένα κοντινό σας πρόσωπο.

Τα συναισθήματα μπορούν επίσης να προετοιμάσουν το σώμα να αναλάβει δράση. Η αμυγδαλή, ειδικότερα, είναι υπεύθυνη για την πυροδότηση συναισθηματικών αντιδράσεων που προετοιμάζουν το σώμα σας να αντιμετωπίσει πράγματα όπως ο φόβος και ο θυμός. Μερικές φορές αυτός ο φόβος μπορεί να πυροδοτήσει την απόκριση μάχης ή φυγής του σώματος, η οποία οδηγεί σε μια σειρά από αποκρίσεις που προετοιμάζουν το σώμα είτε να μείνει και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο είτε να ξεφύγει από αυτόν.

Τα συναισθήματα έχουν έναν προσαρμοστικό ρόλο, προτρέποντάς σας να ενεργήσετε γρήγορα και να κάνετε ενέργειες που θα μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης και επιτυχίας.

Τα συναισθήματά σας έχουν μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις που παίρνετε, από το τι αποφασίζετε να φάτε για πρωινό μέχρι τους υποψηφίους που θα επιλέξετε στις εκλογές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα άτομα με ορισμένους τύπους εγκεφαλικής βλάβης που επηρεάζουν την ικανότητά τους να βιώνουν συναισθήματα έχουν επίσης μειωμένη ικανότητα να λαμβάνουν καλές αποφάσεις.

Ακόμη και σε καταστάσεις που πιστεύετε ότι οι αποφάσεις σας καθοδηγούνται καθαρά από τη λογική, τα συναισθήματα παίζουν βασικό ρόλο. Η συναισθηματική νοημοσύνη (αλλιώς η ικανότητα να κατανοείτε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα) έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

Επιπλέον, τα συναισθήματά μας είναι κάτι που μπορούμε να επικοινωνήσουμε στους άλλους, κάνοντας πιο ξεκάθαρη την επικοινωνία μας. Η επικοινωνία είναι σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής και των σχέσεών μας, και το να είστε σε θέση να ερμηνεύετε και να αντιδράτε στα συναισθήματα των άλλων είναι αναγκαίο.




 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: