Μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» η κυρία Χριστίνα Παϊζά, υπεύθυνη σε μανάβικο αναφέρει: «Ο κόσμος γενικά είναι δύσκολα. Οι τιμές είναι όντως ακριβές. Ενώ πέρυσι μπορούσε κάποιος να το αγοράσει στα 5 ευρώ, φέτος είναι στα 10-15 ευρώ. Μας κάνουν πολλά σχόλια. Πιστεύουν ότι εμείς κάνουμε μεγάλες αυξήσεις για το κέρδος μας κάτι που δεν συμβαίνει. Το πρόβλημα ξεκινάει από το χωράφι».
Αντίστοιχα τα κεράσια είναι στα 8 ευρώ το κιλό, το πεπόνι στα 2 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, το δεύτερο φρούτο του καλοκαιριού είχε 1,20 ευρώ το κιλό περίπου.
«Η γκρίνια από τον κόσμο είναι μεγάλη. Και το καταλαβαίνουμε και εμείς γιατί είναι δύσκολοι οι καιρού που περνάμε. Αλλά προσπαθούμε και εμείς για το καλύτερο γιατί είναι δύσκολο αυτό και για εμάς και για τους πελάτες μας. Οι αγορές έχουν μειωθεί και το μισό καρπούζι έχει γίνει η καλύτερη λύση για πολλούς», σημειώνει η κυρία Παϊζά.
Μιλώντας στην εκπομπή ο κ. Μιχάλης Μπεκίρης, παραγωγός καρπουζιών από την Ηλεία αναφέρει πως «αυτή τη στιγμή το καρπούζι φεύγει από το χωράφι στα 30-35 λεπτά το κιλό. Το πρόβλημα δεν είναι στο χωράφι. Περνάει τρία χέρια για να φτάσει στο ράφι.
Πέρυσι το δίναμε το καρπούζι στα 10-15 λεπτά. Φέτος πήγε στα 30 λεπτά καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την Ευρώπη και είναι μια πολύ καλή τιμή αυτή τη στιγμή. Το κόστος καλλιέργειας είναι ακριβό τα τελευταία 2 χρόνια αλλά σε σύγκριση με τις τιμές που έχουμε συνηθίσει να πουλάμε, είναι μια ικανοποιητικά τιμή. Έχουμε κέρδος αλλά όχι τρελό. Το καρπούζι φεύγει από εμάς και πηγαίνει στους εμπόρους και αυτοί προμηθεύουν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ ένα μανάβικο θα προμηθευτεί από την λαχαναγορά. Έχει έξοδα μετακίνησης 5 λεπτά το κιλό οπότε πρέπει να βγάλει και ο έμπορος και για αυτό στα μανάβικα είναι λίγο πιο ακριβό. Ο έμπορος λοιπόν το πουλά 40-45 λεπτά το κιλό».
Όπως σημειώνει ο παραγωγός, στο σούπερ μάρκετ είναι περίπου 75 λεπτά το κιλό καθώς αγοράζει και περισσότερος κόσμος σε σχέση με τα μανάβικα. Αντίστοιχα, σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, το καρπούζι είναι περίπου στο 1 ευρώ το κιλό εξίσου.
0 σχόλια: