Η Σίλα επέζησε από τον σεισμό. Η σκύλα Ντόμπερμαν, ηλικίας δύο ετών, χρειάστηκε να αντέξει κάτω από τα ερείπια για 29 ημέρες, έωσότου διασωθεί. Μαζί της τρία σκυλάκια, που γεννήθηκαν μέσα στα ερείπια. Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία και τη βόρεια Συρία σκότωσαν περισσότερους από 56.000 ανθρώπους, ενώ και τραυμάτισαν και σκότωσαν πολλά ζώα.
Δυσκολίες στην περίθαλψη των ζώων μετά τον σεισμό
Στην περιοχή του σεισμού έχουν δημιουργηθεί προσωρινές δομές υποδοχής και περίθαλψης των ζώων. Ένας από αυτούς που βρέθηκε στο σημείο τις πρώτες ώρες είναι ο Σαϊγκίν Ναρτσίν από τον Σύλλογο Προστασίας Ζώων Haytap, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία μιας κτηνιατρικής κλινικής στην Αττάλεια, όπου περιθάλπονται ζώα όλων των ειδών.
Ήταν μια δυστοπία, λέει ο ίδιος μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa στην Κωνσταντινούπολη. Επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στις πόλεις και, συνεπώς, δεν υπήρχε φωτισμός στους δρόμους, πολλά ζώα τραυματίστηκαν μετά τους σεισμούς. Ο εφοδιασμός παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα, με την έλλειψη νερού και τροφίμων. Ως εκ τούτου, πολλά από τα ζώα απομακρυνθήκαν από την περιοχή σε κέντρα διάσωσης.
Ένα καταφύγιο ζώων είναι και το αγρόκτημα Angels Farm στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία. Πριν από τους σεισμούς το κέντρο φρόντιζε 3.500 ζώα. Τώρα υπάρχουν ήδη 5.000 και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται. Μετά τον σεισμό η διάσωση των ζώων ήταν δυνατή μόνο εν μέρει, επειδή η κατάσταση των ανθρώπων ήταν τόσο τρομερή, λέει η Φιγκέν Ακγκούλ, ιδρύτρια του Angels Farm.
Στη γειτονική Συρία οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων είχαν ήδη παλέψει με τις ακραίες συνθήκες του εμφυλίου πολέμου πριν από τους σεισμούς. «Πάντα δουλεύαμε σε διεκδικούμενες περιοχές», λέει ο Μοχάμεντ Βαττάρ από την εγκατάσταση Σπίτι των Γατών Ernesto στο Ιντλίμπ, αλλά ο σεισμός έφερε την «καταστροφή». Μετά τους σεισμούς οι βοηθοί έχουν φροντίσει περίπου 1.300 ζώα. Όχι μόνο κατοικίδια συντροφιάς, αλλά και κοτόπουλα, γαϊδούρια, κατσίκες, ακόμη και ολόκληρα κοπάδια προβάτων.
Οι προσπάθειες συνεχίζονται
Ακόμη και σήμερα, δύο και πλέον μήνες μετά τους σεισμούς, μια ομάδα ξεκινά δύο φορές την εβδομάδα για να φροντίσει τα ζώα γύρω από το Ιντλίμπ, μεταφέροντας μεγάλες σακούλες με ξηρά τροφή και φάρμακα. «Όποιος φέρει ένα ζώο σε ανάγκη, θα λάβει περίθαλψη», λέει ο Κρίστοφ Μέι από την Παγκόσμια Εταιρεία Προστασίας των Ζώων στο Βερολίνο. «Χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να εμφανιστούν ξανά τα ζώα», λέει ο Μέι, αναφερόμενος στις γάτες που κρύφτηκαν σε ρωγμές κατά τη διάρκεια του σεισμού. «Ήταν αναστατωμένα, ολόκληρο το περιβάλλον τους ξαφνικά διαλύθηκε και κατέρρευσε».
Οι γάτες, όπως και οι σκύλοι, στερήθηκαν ξαφνικά σημαντικούς φροντιστές, επειδή οι άνθρωποι γύρω τους πέθαναν ή εγκατέλειψαν την περιοχή. Η εύρεση νέων ιδιοκτητών απαιτεί χρόνο και συνεπώς περισσότερους πόρους, λέει η συνάδελφος του Μέι, Βίμπκε Πλάσε, η οποία ταξίδεψε η ίδια στην περιοχή μετά τους σεισμούς. Αλλά σε πολλά μέρη υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων. Παρ’ όλο που οι άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν τα κατοικίδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες, η γενική προθυμία για βοήθεια έχει μειωθεί σημαντικά, λέει η Ακγκούλ. Αμέσως μετά τους σεισμούς, πολλοί άνθρωποι έκαναν αίτηση για να υιοθετήσουν ένα ζώο. Η προθυμία ήταν τεράστια. Όμως αυτή - καθώς και η προσοχή στις ανάγκες και τις ανησυχίες των ανθρώπων της περιοχής - έχει μειωθεί ραγδαία.
Άννε Πόλμαν και Γιοχάννες Ζάντεκ, dpa
Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς
0 σχόλια: