Καρδιακή προσβολή ή κρίση πανικού; Ειδικά αυτοί που βιώνουν τέτοια συμπτώματα για πρώτη φορά, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν τι από τα δύο τους συμβαίνει.
Και οι δύο καταστάσεις είναι σοβαρές και χρειάζονται άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Έχουν πολλά κοινά, αλλά έχουν και αξιοσημείωτες διαφορές που μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες.
Συμπτώματα καρδιακής προσβολής
Η καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, γι’ αυτό και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.
Συμπτώματα κρίσης πανικού
Οι διαφορές
- Σημείο του πόνου: Στην καρδιακή προσβολή, ο πόνος επηρεάζει όλο το πάνω μέρος του σώματος, στην κρίση πανικού εντοπίζεται μόνο στο στήθος.
- Είδος πόνου: Στην καρδιακή προσβολη ο πόνος μοιάζει με έντονο σφίξιμο και συνοδεύεται από αίσθημα καύσου. Στην κρίση πανικού ο πόνος είναι οξύς σαν μαχαιριά
- Η «αφορμή»: Η καρδιακή προσβολή μπορεί να συμβεί μετά από έντονη σωματική καταπόνηση, ενώ η κρίση πανικού συνδέεται ευθέως με στρεσογόνες καταστάσεις και συμβάντα
- Μέρα ή νύχτα: Και τα δύο μπορούν να συμβούν στη διάρκεια της νύχτας. Όμως μια κρίση πανικού σπάνια συμβάινει για πρώτη φορά ενώ κάποιος κοιμάται.
Διάρκεια
Η κρίση πανικού διαρκεί από μερικά λεπτά μέχρι μια ώρα και στη συνέχεια ο πάσχων αισθάνεται καλύτερα.
Η καρδιακή προσβολή δεν περνάει! Τα συμπτώματά της έρχονται κατά κύματα, αλλά δεν εξαφανίζονται.
Τι συμβαίνει στην καρδιά στη διάρκεια μιας κρίσης πανικού
Στην κρίση πανικού, οι παλμοί της καρδιάς μπορεί να φτάσουν τους 200 το λεπτό. Η ταχυκαρδία διαρκεί λίγα λεπτά και συνήθως δεν προκαλεί βλάβη στο μυοκάρδιο.
Η κρίση πανικού μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;
Κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, αλλά δεν μπορεί και να αποκλειστεί. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να σχετίζονται με έντονο στρες. Εξάλλου, όσοι πάσχουν από αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη ή χρόνιο στρες θεωρούνται άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.
Μην το ρισκάρετε
Η καρδιακή προσβολή είναι μια επείγουσα κατάσταση, ενώ η κρίση πανικού είναι μια κατάσταση που χρειάζεται μεν αντιμετώπιση αλλά όχι στο πλαίσιο της επείγουσας ιατρικής.
Όπως και να ‘χει, αν κάποιος βιώνει συμπτώματα για τα οποία δεν είναι σίγουρος καλό είναι να μην το ρισκάρει και να αναζητά άμεσα ιατρική συμβουλή.
0 σχόλια: