Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Τι να κάνεις αν μέλος της οικογένειάς σου εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού και πότε να κάνεις το τεστ;

Τι πρέπει να κάνεις αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σου ή φίλος σου εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού ή είναι θετικός στον ιό; Εσύ πότε να κάνεις τεστ κορονοϊού; 

Ο κορονοϊός βρίσκεται για τα καλά στις ζωές μας και το να κολλήσεις εσύ ή κάποιος γνωστός σου κορονοϊό δεν είναι τόσο απίθανο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Αν εμφανίσεις εσύ συμπτώματα κορονοϊού, πρέπει να μείνεις σπίτι και να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος θα σε κατευθύνει για το αν όντως έχεις τα συμπτώματα και αν χρειάζεται να μείνεις στο σπίτι μέχρι να αναρρώσεις ή πρέπει να επισκεφτείς το νοσοκομείο.

Αν κάποιο άλλο άτομο από το σπίτι εμφανίσει τα συμπτώματα, τότε θεωρείσαι ως στενή επαφή με συμπτωματικό άτομο ή και εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα -αν έχει κάνει τεστ κι έχει βγει θετικό- και πρέπει να τηρήσεις τα παρακάτω.

  • Παρακολούθησε την υγεία σου προσεκτικά και σχολαστικά.
  • Ειδοποίησε τον γιατρό σου ή τον ΕΟΔΥ, αν εμφανίσεις συμπτώματα που υποδηλώνουν την COVID-19 (π.χ. πυρετός, βήχας, δύσπνοια).
  • Ζήτα από τον γιατρό, ή από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, πρόσθετη καθοδήγηση για το άτομο που νοσεί μες το σπίτι.
  • Εάν ο ασθενής χρήζει επείγουσας ιατρικής περίθαλψης και πρέπει να καλέσεις 166 ενημέρωσε την ομάδα του ΕΚΑΒ ότι ο ασθενής έχει ή έχει αξιολογηθεί για την COVID-19.
  • Για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, οφείλεις να παραμένεις σε άλλο δωμάτιο από τον ασθενή για όσο δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να χρησιμοποιείς ξεχωριστό υπνοδωμάτιο και μπάνιο, εφόσον υπάρχουν.
  • Βεβαιώσου ότι οι κοινόχρηστοι χώροι του σπιτιού αερίζονται καλά.
  • Τόσο εσύ όσο και ο ασθενής πρέπει να φοράτε προστατευτική μάσκα κατά την φροντίδα του, ή εάν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο.
  • Φόρα μάσκα μίας χρήσης και γάντια, τα οποία θα πετάς μετά τη χρήση τους, όταν αγγίζεις ή έρχεσαι σε επαφή με το αίμα, τα κόπρανα ή τα σωματικά υγρά του ασθενούς, όπως σάλιο, πτύελα, ρινική βλέννα, εμετό, ούρα.
  • Πλένε τα χέρια σου συχνά με νερό και σαπούνι κατά προτίμηση ή με αντισηπτικό.
  • Μην μοιράζεσαι είδη οικιακής χρήσης με τον ασθενή, όπως πιάτα, ποτήρια, πετσέτες, σεντόνια ή άλλα αντικείμενα.
  • Φρόντισε την καθημερινή καθαριότητα του σπιτιού.
  • Πρέπει να φροντίζεις εσύ τα κατοικίδια, αν υπάρχουν, κι όχι οι ασθενείς.
  • Συζήτα τυχόν επιπλέον ερωτήσεις με τον γιατρό ή τον ΕΟΔΥ.

Τι κάνουμε εάν εμφανίσει μέλος της οικογένειας συμπτώματα κορονοϊού

Πότε πρέπει να παραμείνει σπίτι το άτομο με συμπτώματα και τι πρέπει να κάνει

Στην περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα του Covid-19, θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι:

  • Αν είστε ατομα με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη λοίμωξη από COVID-19 (συμπεριλαμβανομένων ατόμων υπό εργαστηριακή διερεύνηση) που δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν και άτομα με επιβεβαιωμένο COVID-19 που μετά την νοσηλεία τους πήραν εξιτήριο και νοσηλεύονται κατ’ οίκον.
  • Όταν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας εμφανίσετε τα συμπτώματα COVID-19 ο γιατρός, τηλεφωνικά ή κατά την εξέταση, ή ο γιατρός στο νοσοκομείο, θα αξιολογήσουν αν μπορείτε να παραμείνετε στο σπίτι μέχρι να αναρρώσετε.
  • Αν διαπιστωθεί ότι δεν χρειάζεται να νοσηλευτείτε και ο γιατρός συστήσει κατ’ οίκον απομόνωση και παρακολούθηση των συμπτωμάτων, ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα πρόληψης μέχρις ότου ο γιατρός δηλώσει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες.
  • Εάν μέχρι τότε τα μέτρα της πολιτείας το επιτρέπουν.

Μείνετε στο σπίτι σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, αν εμφανίσετε κάποια συμπτώματα, μέχρι να υποχωρήσουν.

  • Θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι, με ηρεμία, και να επιτηρείτε τα συμπτώματά σας σε διαρκή συνεννόηση με τον γιατρό σας.
  • Αν τα συμπτώματα επιβαρυνθούν, (υψηλός πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή ) καλέστε τον ΕΟΔΥ ή το ΕΚΑΒ, για την μεταφορά σας σε νοσοκομείο.

Πότε να κάνεις τεστ κορονοϊού;

Δύο είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να κάνεις τεστ κορονοϊού:

  1. Αν έχεις εκτεθεί σε δυνητικό κρούσμα τις προηγούμενες ημέρες ή έχεις έρθει σε επαφή με άτομο που έχει διαγνωσθεί με Covid-19, ακόμα κι αν δεν έχεις εσύ συμπτώματα.
  2. Αν έχεις εσύ συμπτώματα κορονοϊού ή λοίμωξης του αναπνευστικού.

Σε κάθε περίπτωση και πριν πάρεις την απόφαση να κάνεις το τεστ κορονοϊού είναι καλό να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, ώστε να σε κατευθύνει ο ίδιος στο αν πρέπει τελικά να κάνεις το τεστ ή όχι κι αν τα συμπτώματα που έχεις αφορούν όντως τον κορονοϊό.



 Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
Adbox 



ads
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: