Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας

Υπολογίζεται ότι πάνω από 200 διαφορετικοί ιοί σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα. Επομένως, το να κολλήσετε μόνο έναν ιό δεν είναι τόσο τρομερό. Εξάλλου, υπάρχουν τρόποι να περιορίσετε τη διάρκεια και την ένταση του κρυολογήματος.
Άσκηση:

Παίρνετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, αλλά και πάλι είστε άρρωστη.

 Αν η άσκηση είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σας, θα μπείτε σίγουρα στον πειρασμό να μην παραβιάσετε τη ρουτίνα σας. Ίσως όμως αυτό να μην είναι καλή ιδέα. Η ανάπαυση είναι απαραίτητη όταν είμαστε άρρωστες, ιδίως αν το κρυολόγημα συνοδεύεται από πυρετό.

 Ένα τριήμερο αποχής δεν θα βλάψει τη φόρμα σας. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η μέτρια άσκηση δεν επιβαρύνει τον οργανισμό αν πρόκειται για ένα απλό συνάχι. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας. Αφουγκραστείτε το και κάντε αυτό που σας λέει.

Δίαιτα:

Μολονότι το φαγητό δεν είναι η προτεραιότητά μας όταν είμαστε ασθενείς, μια πλούσια σε ίνες και χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωσή σας. Βασίστε τη διατροφή σας στα φρούτα, τα λαχανικά και στο καστανό ρύζι και προσθέστε λίγο ψάρι, κοτόπουλο ή όσπρια. 

Πίνετε άφθονα θρεπτικά ζεστά υγρά, πχ. κοτόσουπα. Το ζεστό τσάι από βότανα είναι μια εξίσου καλή επιλογή. Ή στύψτε λεμόνι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και στάξτε έναν σβώλο μέλι. Προτιμήστε τα ελαφριά γεύματα για να μην παραφορτώνετε το πεπτικό σας σύστημα.

Μεταλλικά στοιχεία:

Εκτός από τους αντιοξειδωτικούς παράγοντες, βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα ψευδαργύρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή και την ενεργοποίηση των T-κυττάρων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Δοκιμάστε αφεψήματα από βότανα:

Πιείτε τσάι από κουφοξυλιά που καταπραΰνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Κάντε γαργάρες με δροσερό τσάι από φασκόμηλο που καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Πιείτε πιπερόριζα φρέσκια, σε τσάι ή με μορφή κάψουλας που καταπραΰνει τους πόνους και το σφίξιμο στο στήθος.

Πάρτε εχινάκεια, είτε σε βάμμα είτε σε δισκία, κάθε λίγες ώρες.

Σε ένα μπολ με ζεστό, αλλά όχι βραστό, νερό προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων (ευκάλυπτο, πεύκο, γαρύφαλλο ή/και τεϊόδεντρο). Με το πρόσωπο πάνω από το μπολ, εισπνεύστε τους ατμούς. Πάρτε βαθιές ανάσες για να βοηθήσετε το αναπνευστικό σύστημα να απαλλαγεί από τη συμφόρηση.
Σημείωση: Αν είστε έγκυος, αποφύγετε το έλαιο γαριφάλου.

Ζεστά πόδια, αλλά όχι κρύα καρδιά:

Σε ένα λίτρο ζεστού νερού ρίξτε δύο κουταλιές γλυκού σκόνη μουστάρδας. Αυτό το ζεστό ποδόλουτρο λέγεται ότι φέρνει το αίμα στα πόδια, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση του κεφαλιού και των πνευμόνων.

Ρίξτε τον πυρετό:

Σε χλιαρό νερό προσθέστε λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων λεβάντας, χαμομηλιού ή ευκαλύπτου. Με ένα σφουγγάρι ταμπονάρετε σταδιακά μικρές περιοχές του δέρματος, κρατώντας καλυμμένο το υπόλοιπο σώμα για να μην κρυώνετε.

Τονώστε το ανοσοποιητικό σύστημα της οικογένειάς σας με τις παρακάτω τροφές:


Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, δηλαδή ωφέλιμα βακτήρια που καλύπτουν εσωτερικά το έντερο και προστατεύουν τον οργανισμό μας από τους παθογόνους οργανισμούς. Προτιμήστε το απλό γιαούρτι από τις φρουτένιες εκδοχές ώστε να μην καταναλώνετε επιπλέον ζάχαρη.

Οι κόκκινες πιπεριές έχουν διπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Η βιταμίνη C τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, μια ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να περιορίσει τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, μια προβιταμίνη στην οποία οφείλεται το πορτοκαλί χρώμα τους. Μέσα στον οργανισμό το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία όπως υποστηρίζουν οι έρευνες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική στη θεραπεία των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Το σκόρδο περιέχει θειούχες ενώσεις που, όπως έχει αποδειχθεί, συμβάλλουν στην εξόντωση των ιών. Το φρέσκο σκόρδο είναι πιο ισχυρό ανοσοενισχυτικό από το μαγειρεμένο σκόρδο, προσθέστε λοιπόν μια σκελίδα φρεσκοκομμένου σκόρδου προς το τέλος του μαγειρέματος.

Η πιπερόριζα περιέχει τζιντζερόλη, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Για να προετοιμάσετε ένα τσάι πιπερόριζας, ψιλοκόψτε ένα μικρό κομμάτι φρέσκιας πιπερόριζας 2,5 εκατοστών. Μουλιάστε την πιπερόριζα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για 15 λεπτά, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, σουρώστε και απολαύστε αργά το αφέψημά σας.




Adbox 



ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: