Εκείνοι που θεωρούν ότι η ζωή τους έχει νόημα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ ή καρδιακά προβλήματα
Πολλοί από εμάς, συνδέουμε το αίσθημα της χαράς με μία ανάμνηση καλή επαγγελματικής στιγμής. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η επιτυχία δεν είναι το ίδιο με το ζεστό και ανακουφιστικό συναίσθημα της ευτυχίας. Κάποιοι ειδικοί λοιπόν έρχονται να μας λύσουν την απορία και να μας δώσουν τη δική τους οπτική, μέσα από ένα συνδυασμό εμπειρίας και γνώσης.
‘Η ευτυχία δεν είναι κάτι που νιώθεις, αλλά κάτι που κάνεις’. Ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τους αγαπημένους μας, μας προκαλεί αισθήματα ευτυχίας. Κάτι μικρό, όπως μία αγκαλιά ή μία ενθαρρυντική κουβέντα αλλά και το αγαπημένο μας τραγούδι ενώ είμαστε στην κίνηση, μπορούν να μας κάνουν να δούμε αλλιώς τη μέρα. Δεν χρειάζεται να είμαστε ‘αρκετά καλοί’ ή επαρκείς για να δείξουμε και να λάβουμε ευγνωμοσύνη. Μόνο να είμαστε παρόντες στη στιγμή.
‘Τα πολλά λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία’. Φυσικά και χρειαζόμαστε χρήματα για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες και για να περνάμε όμορφα αλλά δεν είναι σίγουρα το μοναδικό πράγμα που συμβάλει στην ευτυχία μας. Είναι πολύ σημαντικό να παραμερίσουμε την ψευδαίσθηση ότι ένα και μόνο πράγμα, που είναι υλικό, θα μας κάνει μόνιμα χαρούμενους.
‘Το αίσθημα της ευτυχίας είναι κάτι περισσότερο από την ικανοποίηση των παρορμήσεων’. Πολλοί νευροεπιστήμονες θα μας έλεγαν ότι η ευτυχία είναι μία χημική διεργασία στον εγκέφαλο: κίνητρο που ακολουθείται από ανταμοιβή. Η ευτυχία ορίζεται μέσα από τις σχέσεις, τη συνεισφορά και τη γνώση. Μέσα από τις σχέσεις, ανακαλύπτουμε τη σύνδεση και το ανήκειν. Μέσα από τη συνεισφορά, ανακαλύπτουμε το πώς προσφέρουμε κάτι στον κόσμο εξ ολοκλήρου δικό μας που κάνει τη διαφορά. Και με τη γνώση, εννοούμε την εξέλιξη προς την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
‘Μπορούμε να βρούμε χαρά στη δουλειά’. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να κοινωνικοποιούνται στη δουλειά και να δημιουργούν σχέσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εργασία απασχολεί πολλές ώρες της καθημερινότητάς μας. Είναι καλό να μαθαίνουμε πώς να συνδεόμαστε με τους ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά, να δείχνουμε ευγένεια και να επιλύουμε προβλήματα.
0 σχόλια: