Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία

Αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου.
«Η μοναξιά μου με σκοτώνει» λέει ένα ποπ τραγούδι, και η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτόν το στίχο. Σύμφωνα με μια καινούρια μελέτη του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ (ΗΠΑ), όσοι υποφέρουν από το αίσθημα της μοναξιάς, ακόμη κι αν περιβάλλονται από άλλους ανθρώπους, διατρέχουν 25% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσοστό εκτοξεύεται στο 32% σε εκείνους που όχι μόνο αισθάνονται, αλλά επιπλέον ζουν μόνοι και απομονωμένοι.

Είτε λοιπόν η μοναξιά είναι υποκειμενική είτε αντικειμενική, ανεβάζει σημαντικά το ρίσκο πρόωρης θνησιμότητας. Ωστόσο, όπως σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια Τζούλιαν Χολτ-Λάνστεϊντ, «ακόμη κι αν συμβουλεύσουμε κάποιον να συναναναστρέφεται περισσότερο κόσμο, αυτό θα λύσει το πρόβλημα της κοινωνικής απομόνωσης, όχι όμως και της μοναξιάς».

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η διαπροσωπική επικοινωνία μάς ωφελεί με πολλαπλούς τρόπους, για παράδειγμα μας βοηθάει να διαχειριστούμε το στρες και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Μια από τις καλύτερες προληπτικές θεραπείες, λοιπόν, όπως αναφέρει η δρ Χολτ-Λάνστεϊντ, είναι η καλλιέργεια στενών, ουσιαστικών σχέσεων αλλά και μιας «ευρείας γκάμας κοινωνικών επαφών».






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: