Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

H θετική πλευρά της κακής διάθεσης

Κυνηγάμε συνεχώς την ευτυχία. Θέλουμε να είμαστε πάντα χαρούμενες. Μήπως όμως αυτό μας κάνει ακόμα πιο δυστυχισμένες;
Η ευτυχία είναι εκείνη η κατάσταση ύπαρξης που όλοι επιδιώκουμε και κοπιάζουμε να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι λίγη λύπη κάνει καλό στην ψυχή; Ότι είναι μάλιστα απαραίτητη για να νιώσουμε πιο έντονα την ευτυχία;

Η ζωή έχει χαρές και λύπες, φως και σκοτάδι. Γι’ αυτό η φωτεινή, ηλιόλουστη μέρα που έρχεται μετά τη βροχή είναι πιο ξεχωριστή και απολαυστική. Η λύπη προσδίδει τη χροιά και αποτελεί το φόντο που αναδεικνύει πιο έντονα την χαρά.

Όμως, ενώ το να φιλοσοφούμε για τα καλά της κακής διάθεσης δεν αποδεικνύει τίποτα, η επιστήμη κάνει ακριβώς το αντίθετο. Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι η τάση να αντιμετωπίζουμε τη λύπη με φάρμακα, σαν να ήταν αρρώστια, μας εμποδίζει να αποδεχτούμε τη λυπημένη μας πλευρά και ενεργεί ανασταλτικά για τη συναισθηματική μας ωρίμανση.

Χωρίς τη λύπη δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς είναι η ευτυχία, όπως και χωρίς το χάος δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την ηρεμία. Για τη φυσική ισορροπία της ζωής πρέπει να υπάρχει φως και σκοτάδι, ευτυχία και λύπη, χάος και ηρεμία.

Όταν μαθαίνετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας αποκτάτε μία εσωτερική δύναμη που σας προστατεύει από την υπερκόπωση ή τις παθήσεις που σχετίζονται με το στρες. Είναι απαραίτητο για τη νοητική υγεία και την ευεξία μας να αφιερώσουμε χρόνο για να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας.

6 λόγοι για την απενοχοποίηση της λύπης

Η έρευνα δείχνει ότι οι λυπημένοι άνθρωποι είναι πιο συμπονετικοί, λιγότερο εγωκεντρικοί και ακούνε τον συνομιλητή τους με μεγαλύτερη προσοχή. Με λίγα λόγια, είναι συχνά καλύτερη παρέα.

Η λύπη οδηγεί σε βαθύτερη σκέψη, επεξεργασία των νέων πληροφοριών και επαναξιολόγηση των παλιών ιδεών. Λειτουργίες που είναι εντελώς απαραίτητες αφού το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι ότι όλα αλλάζουν.

Η λύπη μας επιτρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Βοηθάει να αναγνωρίζουμε τι είναι απαραίτητο και τι όχι, και να θέτουμε προτεραιότητες σωστά. 

Εξισορροπεί τη ζωή μας.

Η λύπη μας κάνει πιο συμπονετικές: αναγνωρίζοντας τον δικό μας πόνο είμαστε σε θέση να καταλάβουμε και να ανταποκριθούμε στον πόνο των άλλων.

Η λύπη αποτελεί ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη. Το ρητό «τα καλά κόποις κτώνται» μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά είναι αληθινό.

Όπως ο φόβος μας προειδοποιεί για κάποιο κίνδυνο, το ίδιο και η λύπη αποτελεί μία κραυγή για βοήθεια. Είναι μια βιολογική αντίδραση που συναντάται σε πιθήκους, σκύλους και ελέφαντες. Αν είμαστε πάντα ‘ανεβασμένες’, τότε πιθανά να υποτιμούμε κάποιες πολύ αληθινές απειλές.







ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: