Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Ίσως τελικά οι άνδρες όντως να ταλαιπωρούνται περισσότερο από τη γρίπη

Οι γυναίκες συχνά κάνουν λόγο για το περίφημο "αγοροσυνάχι" (man cold) μια λέξη που φτιάχτηκε για να περιγράψει την υπερβολή με την οποία βιώνουν οι άντρες τη γρίπη και τα συμπτώματά της ή ακόμα και ένα απλό κρυολόγημα.
Και μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν πως αυτό είναι απλά μια ψευδαίσθηση των γυναικών που κακώς θεωρούν πως οι άντρες γκρινιάζουν αλλά τελικά η επιστήμη έρχεται να εξηγήσει πως είναι πολύ πιθανό οι άντρες όντως να ταλαιπωρούνται περισσότερο από τη γρίπη και τις ιώσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα πορίσματα νέων ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως όλα πηγάζουν από τους κυνηγούς προγόνους μας: οι άνδρες έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα από τις γυναίκες, που υπήρχε για να τους εμποδίσει να βγαίνουν για κυνήγι, όταν ήταν άρρωστοι.

Η καναδική μελέτη πραγματοποιήθηκε για να προσπαθήσει να ανακαλύψει αν οι άνδρες πραγματικά βιώνουν χειρότερα συμπτώματα από τις γυναίκες όταν κολλάνε γρίπη ή αν είναι απλά ένας μύθος.

Σε αυτό που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη μελέτη του είδους της, ο Δρ Kyle Sue, κλινική βοηθός καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νιουφάουντλαντ, ανέλυσε σχετική έρευνα και ανακάλυψε ότι οι ενήλικες άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη γρίπη σε σύγκριση με τις γυναίκες, ανεξάρτητα από προϋπάρχουσες παθήσεις.

Ο Δρ Sue επίσης διαπίστωσε ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε επιπλοκές και υψηλότερη θνησιμότητα από πολλές οξείες αναπνευστικές νόσους, ενώ ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν ότι οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από ιογενείς αναπνευστικές νόσους σε σχέση με τις γυναίκες, επειδή έχουν λιγότερο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση είναι ικανότερες στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος.

Η μελέτη του Δρ Sue υποδηλώνει ότι η τεστοστερόνη μπορεί να είναι υπεύθυνη για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος των ανδρών, ενώ αντιθέτως οι γυναικείες ορμόνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα στις γυναίκες.

Όπως έγραψε ο Δρ Sue στο BMJ, όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη, «Οι άνδρες μπορεί να μην υπερβάλλουν για τα συμπτώματα που βιώνουν, αλλά να έχουν ασθενέστερη ανοσολογική αντίδραση στις ιογενείς αναπνευστικές νόσους, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνησιμότητα από ό,τι συμβαίνει στις γυναίκες»,.

Αλλά, υποστηρίζει, ότι μπορεί να υπάρχει ένα εξελικτικό όφελος από το λιγότερο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επέτρεψε στους άνδρες να επενδύσουν την ενέργειά τους σε άλλες βιολογικές διεργασίες, όπως «την ανάπτυξη, τα δευτερογενή χαρακτηριστικά φύλου και την αναπαραγωγή».

Ωστόσο, άλλοι γιατροί και επιστήμονες δεν είναι πεπεισμένοι από τα ευρήματα του Δρ Sue. «Η συντριπτική πλειοψηφία των ισχυρών επιστημονικών στοιχείων υποδηλώνει ότι η γρίπη δεν είναι σεξιστική και δεν υπάρχει “ανδρική γρίπη”», δήλωσε η καθηγήτρια Helen Stokes-Lampard.


ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: