Εκατομμύρια γυναίκες, παγκοσμίως, υπομένουν μια ανεπιθύμητη κύηση κάθε χρόνο, επειδή απλώς φοβούνται να χρησιμοποιήσουν κάποιο από τα σύγχρονα αντισυλληπτικά μέτρα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.
Το 40% των γυναικών που αποφεύγουν την αντισύλληψη το κάνουν λόγω του φόβου τους για τις παρενέργειες και τις πιθανές επιπλοκές στην υγεία τους από μεθόδους όπως το αντισυλληπτικό χάπι, τα προφυλακτικά ή το σπιράλ. Επίσης, το 20% αυτών που δεν παίρνουν μέτρα προστασίας το κάνουν επειδή υποτιμούν την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αυτό όμως έχεις ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να καταγράφονται 15 εκατομμύρια ανεπιθύμητες κυήσεις, παγκοσμίως.
Οι ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία από 35 χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, διαπίστωσαν ότι τα 15 εκατ. από τα 16,7 εκατ. ανεπιθύμητες κυήσεις, ετησίως, θα μπορούσαν έυκολα να έχουν αποφευχθεί.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η μελέτη αφορά στο ένα τρίτο μόνο του παγκόσμιου πληθυσμού, με πολλές από τις γυναίκες που μένουν άθελά τους έγκυος να διακινδυνεύουν την υγεία και την οικονομική ευημερία τους.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης υπογραμμίζεται εξάλλου ότι η έλλειψη κατάλληλης αντισύλληψης μπορεί επίσης να συντελέσει και σε ανεπιθύμητες διακοπές κύησης.
Η έκθεση
Ο Δρ Χάουαρντ Σομπελ και οι συνεργάτες του μελέτησαν την χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων σε δείγμα 12.874 γυναικών, 15-49 ετών που έμειναν έγκυος άθελά τους. Τις συνέκριναν με 111.301 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες που είτε δεν είχαν μείνει έγκυος, είτε δεν ήθελαν, από συνολικά 35 χώρες.
Στην συνέχεια υπολόγισαν τον αριθμό των ανεπιθύμητων κυήσεων και την αναλογία που αποδιδόταν στη μη χρήση μοντέρνας αντισύλληψης, περιλαμβανομένου του χαπιού, του ανδρικού και γυναικείου προφυλακτικού, του σπιράλ, της στείρωσης και της ενέσιμης αντισύλληψης.
Παρατήρησαν επίσης ότι παραδοσιακές μέθοδοι αντισύλληψης όπως, η εκσπερμάτιση εκτός του κόλπου και η ελεύθερη ερωτική επαφή εκτός των γόνιμων ημερών του κύκλου, υπερδιπλασίαζε την πιθανότητα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Ενώ, η μη χρήση αντισύλληψης αύξανε έως και 15 φορές την πιθανότητα κύησης.
Οι γυναίκες μάλιστα με το χαμηλότερο εισόδημα και την λιγότερη μόρφωση είχαν τις ελάχιστες πιθανότητες να χρησιμοποιούν μοντέρνα αντισυλληπτικά μέσα.
Εκ των 14.893 γυναικών που δεν είχαν χρησιμοποιήσει αντισύλληψη και δεν ήθελαν να μείνουν έγκυος, ο κύριος λόγος για τη μη χρήση ήταν ο φόβος των παρενεργειών και γενικές ανησυχίες υγείας, με τις 5.559 (37%) να δηλώνουν ότι τις απωθούσε η ιδέα της αντισύλληψης. Το 17,6% υποεκτιμούσε τον κίνδυνο ανεπιθύμητης κύησης και το 2,4% θεωρούσε την αντισύλληψη ακριβή, ενώ όμοιο ποσοστό δήλωσε ότι δεν ήξερε από πού να προμηθευτεί αντισυλληπτικά.
«Η μελέτη εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα. Όπως για παράδειγμα οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αντισύλληψης στην υγεία και μάλιστα χωρίς τεκμηρίωση. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε μια πραγματική μάχη ενάντια στην προκατάληψη και την αμάθεια και να προλάβουμε έναν τεράστιο αριθμό ανεπιθύμητων κυήσεων. Χρειαζόμαστε εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος δημόσιας υγείας συνδυαστικά πάντα με ασφαλείς αντισυλληπτικές μεθόδους, εύκολα διαθέσιμες και οικονομικά προσιτές», επισημαίνει ο Δρ Σομπελ.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
0 σχόλια: