Αν θεωρούσαμε ότι στην καθημερινότητά μας π.κ. (προ κορωνοϊού) περνούσαμε πολλές ώρες της ημέρας μπροστά από μια οθόνη, μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει. Τον τελευταίο ένα μήνα τουλάχιστον αφιερώνουμε σχεδόν όλη μας τη μέρα κοιτάζοντας κινητό, λάπτοπ και τηλεόραση και μάλιστα το ένα μετά το άλλο, χωρίς καν να δίνουμε ένα break στα μάτια μας που πραγματικά… τα έχουν δει όλα #διπλής.
Διαδικτυακά μαθήματα, δουλειά από το σπίτι, φουλ κάψιμο με σειρές, ταινίες και gaming και εννοείται παραδίπλα έχουμε και το κινητό για να τσεκάρουμε τα νέα της ημέρας, αλλά και να σκρολάρουμε κάθε λίγο σε facebook, Insta και TikTok μη μας ξεφύγει τίποτα. Το αποτέλεσμα; Θολή όραση, ζαλάδα, πονοκέφαλοι, αϋπνίες και ερεθισμένα, ξηρά μάτια, με μια έντονη ανάγκη να τα τρίψουμε με όλη μας την ψυχή. Αν σου λένε κάτι αυτά τα συμπτώματα, είναι τα μάτια σου που σου στέλνουν προειδοποιητικό μήνυμα ότι πλέον έχουν τερματίσει και κάτι πρέπει να κάνεις γι’ αυτό, γιατί δεν τη γλιτώνεις την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.
Στη φάση λοιπόν που βρισκόμαστε, πέρα από το να μένουμε ασφαλείς, είναι πολύ σημαντικό εξίσου να προστατεύουμε και τα μάτια μας, έπειτα από τόση καταπόνηση από την υπερβολική έκθεση στις οθόνες. Παρακάτω θα βρεις ορισμένα χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν τα μάτια σου να πάρουν λίγο αέρα, αλλά κι εσένα να νιώσεις καλύτερα:
Κάνε μερικά decent διαλείμματα
Η μεγαλύτερη παγίδα μπροστά από τον υπολογιστή είναι που δεν καταλαβαίνεις για πότε περνάει ο χρόνος. Εκεί που λες πως θα καθίσεις να χαζέψεις για λίγο, κλείνεις 5ωρα και 6ωρα δίχως να το παίρνεις χαμπάρι, και κυρίως, δίχως να κάνεις διάλειμμα. Έτσι, τα μάτια αρχίζουν να θολώνουν και να δίνουν μια κουρασμένη αίσθηση (την οποία μπερδεύεις με νύστα, αλλά μάντεψε). Οι ειδικοί λένε ότι ιδανικά πρέπει να κάνεις κάθε 20 λεπτά διαλειμματάκια, κατά τα οποία θα κοιτάς σ’ ένα μακρινό σημείο, για τουλάχιστον 20″. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάς το μυ του οφθαλμού να χαλαρώνει και να μην κουράζεται τόσο πολύ.
Ναι όπως κατάλαβες, το να κάνεις διάλειμμα κοιτώντας το κινητό δε μετράει, γι’ αυτό…
Μην «πηδάς» από τη μία οθόνη στην άλλη
Σίγουρα οι ασχολίες σ’ αυτήν τη φάση είναι πολύ περιορισμένες, αλλά το ν’ αφήνεις τη μία οθόνη και να πιάνεις την άλλη, μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα. Δεν γίνεται να κλείνεις 15 ώρες την ημέρα μπροστά από τον υπολογιστή και στο ενδιάμεσο να κάνεις παύσεις χαζεύοντας στο κινητό και να αναρωτιέσαι τι λάθος πάει με την όρασή σου. Αφού τελειώσεις με το ένα, χάρισε ένα σημαντικό διάλειμμα στα μάτια σου αλλά και στο σώμα σου από το καθισιό, προτιμώντας μια δραστηριότητα που απαιτεί κίνηση. Όχι μόνο θα νιώσεις καλύτερα, αλλά θα επιστρέψεις και πιο μάχιμος/η για να συνεχίσεις το… κάψιμο.
Ανοιγόκλεινε συχνά τα βλέφαρά σου
Μοιάζει λίγο περίεργο να πρέπει να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου να ανοιγοκλείνει τα βλέφαρά του, έρευνες όμως έχουν δείξει πως όσο περισσότερο χρόνο βρίσκεσαι απέναντι από μια οθόνη τόσο πιο σπάνια το κάνεις. Σε περίπτωση που δε θες να φέρνεις σε ζόμπι λοιπόν, είναι σημαντικό να βλεφαρίζεις συχνά για να κρατήσεις υγιή τα μάτια σου, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποκτούν την υγρασία που χρειάζονται, ώστε να μην ξεραθούν και έχουν μια περίεργη αίσθηση αλλά κι εμφάνιση. Και δε νομίζω να θες να πέσεις στην ανάγκη τεχνητών δακρύων…
H φωτεινότητα παίζει μεγάλο ρόλο
Πλέον, οι περισσότερες οθόνες ρυθμίζουν από μόνες τους τη φωτεινότητα αναλόγως με τον περιβαλλοντικό φωτισμό, αλλά καλό είναι να κάνεις κι εσύ ο ίδιος/η ίδια ένα check, μιας και δεν πετυχαίνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γενικά, να θυμάσαι ότι η οθόνη δεν πρέπει να έχει ιδιαίτερα μεγαλύτερη φωτεινότητα από το γύρω περιβάλλον (τόσο όσο δηλαδή), ενώ τα χρώματά της είναι προτιμότερο να έχουν μια κιτρινωπή, ζεστή απόχρωση κι όχι την ψυχρή μπλε. Επίσης, πιο φιλικό για τα μάτια είναι ένα γκρίζο φόντο απ’ ό,τι το λευκό. Τέλος, φρόντισε όταν βρίσκεσαι στο κινητό ή το λάπτοπ, να υπάρχει φως στο δωμάτιο που κάθεσαι, ώστε να μην είναι η οθόνη η μοναδική πηγή φωτός.
Με τις αντανακλάσεις τι γίνεται;
Είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, το οποίο όμως λύνεται. Αρκεί να μετακινήσεις έτσι την οθόνη του υπολογιστή σου ή του λάπτοπ σου, ώστε να μην επεμβαίνει ο ήλιος ή κάποια λάμπα του δωματίου. Αλλιώς, αν είναι τέτοια η θέση του που αδυνατείς να βρεις λύση, τότε ίσως θα ήταν πιο σωστό να στραφείς στην πηγή φωτός (π.χ να κλείσεις τις κουρτίνες). Διαφορετικά, τα μάτια σου καταπονούνται ακόμη περισσότερο, στην προσπάθειά τους να διακρίνουν μέσα από το σημείο που χτυπάει το φως. Τις περισσότερες φορές όμως, μια μικρή μετακίνηση της οθόνης φτάνει για να λυθεί το πρόβλημα.
Εφάρμοσε κανόνες… distancing και στον υπολογιστή
Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν πρέπει να κρατάμε μόνο μεταξύ μας κάποιες αποστάσεις. Μπορεί λοιπόν να εφαρμόσαμε με επιτυχία το social distancing, αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ (για ευνόητους λόγους) πρέπει να μάθουμε να τηρούμε παρόμοιους κανόνες και με την οθόνη του υπολογιστή μας. Η ιδανική απόσταση είναι το «ένα χέρι μακριά» όπως λένε οι ειδικοί, με τον βραχίονα να σχηματίζει κάθετη γωνία και κάνει όντως σημαντική διαφορά όσον αφορά την ξεκούραση των ματιών. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το κινητό, το οποίο μέχρι τώρα «κολλάς» στο πρόσωπό σου. Έχε από απόσταση κι αυτό και τα μάτια σου θα σε ευγνωμονούν.
Δρόσισε τα μάτια σου μ’ ένα βρεγμένο πετσετάκι
Αυτή η τακτική θυμίζει λίγο γιατροσόφι της γιαγιάς, αλλά λέγεται ότι πιάνει πολύ. Αν το σκεφτείς, όπως η θερμοφόρα βοηθάει στους πόνους της κοιλιάς για παράδειγμα, έτσι και ένα βρεγμένο με κρύο νερό πετσετάκι κάνει τη δουλειά του στους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες που προκαλεί το μόνιμο κοίταγμα στην οθόνη. Πάντως, είναι όντως πολύ αποτελεσματικό και ακόμη πιο πολύ είναι όταν γίνεται με σακουλάκια πάγου. Σε κάθε περίπτωση, κάνε μια δοκιμή κι αφού δεις ότι πιάνει, φρόντισε να το εφαρμόζεις τακτικά.
Ξέχνα για λίγο τους φακούς επαφής
Πολύ χρήσιμοι και βολικοί οι φακοί επαφής δεν αντιλέγω, αλλά δεν το βρίσκεις κάπως υπερβολή να τους φοράς όλη μέρα στο σπίτι για να κάθεσαι μπροστά από τον υπολογιστή; Δεν φτάνει που τα μάτια σου κουράζονται έτσι κι αλλιώς με τόση έκθεση στην οθόνη, τους κάνεις ακόμη πιο δύσκολο το έργο προτιμώντας τους φακούς σου από τα γυαλιά οράσεως. Ακόμη όμως κι αν δε σε βολεύουν τα γυαλιά, οφείλεις να προσφέρεις στα μάτια σου μερικά διαλείμματα από τους φακούς επαφής για να πάρουν λίγο αέρα και να οξυγονωθούν και στη συνέχεια τους ξαναφοράς.
Οθόνη και ύπνος δεν πάνε μαζί
Για το τέλος άφησα έναν άθλο. Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι χαζεύουμε στο κινητό μέχρι να μας πάρει ο ύπνος ή κοιμόμαστε αφού καταφέρουμε να τελειώσουμε μια ολόκληρη σεζόν, ειδικά τώρα που δε μας εμποδίζουν πρωινά ξυπνήματα. Είναι όμως και ο λόγος που ξυπνάμε κατά το μεσημέρι συνήθως κουρασμένοι αντί χορτασμένοι από πολύωρο ύπνο. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μπορέσεις να αντισταθείς στα σόσιαλ μίντια και στην όποια σειρά σου έχει πάρει το μυαλό 2-3 ώρες προτού πέσεις στο κρεβάτι. Υπάρχουν άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις όπως έχουμε πει κι εδώ, τα οποία και τα μάτια σου δε θα ταλαιπωρήσουν αλλά και τον εγκέφαλό σου θα προετοιμάσουν για έναν ποιοτικό ύπνο.
Σ’ αυτή τη φάση, ζητούμενο είναι να γεμίζουμε κάπως την ώρα μας για να περάσουν οι μέρες, αλλά μην ξεχνάμε ότι εξίσου σημαντικό είναι να βγούμε κι από όλο αυτό… με μάτια.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!
ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
0 σχόλια: