Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Πώς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου μέσα σε μια σχέση

Πώς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου χωρίς να εκδηλώνεις αμυντική συμπεριφορά και τελικά να χάνεις δίκιο σου. Οι τρόποι για να μάθεις να δέχεσαι την κριτική μέσα σε μια σχέση.
Οι τσακωμοί σε μια σχέση είναι αναπόφευκτοι όπως το ίδιο αναπόφευκτο είναι να προσπαθείς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου χωρίς να εκδηλώνεις αμυντική συμπεριφορά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου εάν δεν νιώθεις ότι πρέπει να περάσεις στην άμυνα, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να το κάνεις με πιο ήρεμο -και καθόλου- επιθετικό τρόπο.

Κι όταν μάθεις να υπερασπίζεσαι όσα πιστεύεις χωρίς να πληγώνεις τους άλλους και κυρίως χωρίς ένας διάλογος να καταλήγει σε έναν τσακωμό, τότε αυτή είναι ίσως μία απ’ τις ισχυρότερες δεξιότητες που αφορούν τις σχέσεις που μπορείς να αναπτύξεις.

Κι αυτό γιατί όταν προσπαθείς να εξηγήσεις σε κάποιον ότι η δική του άποψη είναι λανθασμένη και ότι η δική σου είναι η σωστή, είναι σχεδόν σίγουρο ότι από αυτή τη συζήτηση δεν θα βγει κανείς κερδισμένος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόγος που οι άνθρωποι αποκτούν αμυντική συμπεριφορά είναι επειδή δεν βλέπουν και δεν προσπαθούν να καταλάβουν τη γνώμη του άλλου ενώ αγνοούν και τη δική τους ευθύνη στο θέμα.

Οι ίδιοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι το να ακούς τη γνώμη κάποιου άλλου, δεν χρειάζεται απαραίτητα να σημαίνει και ότι συμφωνείς μαζί του, αλλά και το να δίνεις λίγο χώρο στον άλλον, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε ποτέ ξανά μαζί όταν οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές.

Πώς να δέχεσαι κριτική και να μην είσαι σε άμυνα;
Όσοι εκδηλώνουν αμυντική συμπεριφορά συνήθως ακούνε μια διαφορετική άποψη, σκέψη ή ανησυχία κάποιου και απαντάνε με φράσεις του τύπου: «Σιγά το πράγμα», «Ναι, αλλά», «Σε ακούω, αλλά αυτό που στα αλήθεια συνέβη…», «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό αυτή τη στιγμή, γιατί επείγει κάτι άλλο», αλλά και ρίχνοντας το φταίξιμο πάντα στον άλλον: «Κι εσύ το κάνεις ή πότε δεν το κάνεις» ή παίζοντας το θύμα: «Είσαι πολύ άδικος μαζί μου».

Τι θα ήταν καλύτερο να λέμε κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας;

Αρχικά, θα ήταν φρόνιμο να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την αντίθετη πλευρά και τους λόγους για τους οποίους μπορεί να θύμωσε/στεναχωρήθηκε/πληγώθηκε μαζί μας και στη συνέχεια να λέμε φράσεις του τύπου: «Αυτό βγάζει νόημα.

Εάν το σκεφτόμουν αυτό, θα καταλάβαινα πώς ένιωθες» ή «Καταλαβαίνω γιατί θύμωσες». Φυσικά, στη συνέχεια καλό θα ήταν ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και οι δυο μαζί να βρείτε τρόπους για το πώς θα πρέπει να πράξετε σε μια αντίστοιχη περίπτωση.
Μαρία Μπενέτογλου



Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: