Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Ποιοι άνθρωποι μπορούν να μάθουν γρηγορότερα μουσική

Σημαντικό ρόλο στο «μουσικό ταλέντο» φαίνεται να παίζει η ευφυΐα, σύμφωνα με νέα έρευνα
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι μαθαίνουν ταχύτερα μουσική συγκριτικά με άλλους;

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU), η ευφυΐα ενδέχεται να παίζει κάποιο ρόλο.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Intelligence, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχικά στάδια εκμάθησης πιάνου σε φοιτητές. Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της ευφυΐας, του ταλέντου στη μουσική και της αναπτυσσόμενης αντίληψης (growth mindset) στους αρχάριους και επίδοξους πιανίστες. Η αναπτυσσόμενη αντίληψη αφορά τα άτομα εκείνα που έχουν εκπαιδεύσει το μυαλό τους να αντιλαμβάνονται την αποτυχία όχι ως έλλειψη ικανοτήτων, αλλά ως μία ευκαιρία να μάθουν και να προσπαθήσουν περισσότερο. Στον αντίποδα της αναπτυσσόμενης αντίληψης είναι η σταθερή αντίληψη αυτογνωσίας (fixed mindset) που αφορά τα άτομα με την συνειδητή ή ασυνείδητη πεποίθηση πως η ευφυΐα, οι ικανότητες και η συμπεριφορά τους είναι δεδομένα στατικά.

«Ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της απόκτησης δεξιοτήτων ήταν η νοημοσύνη», δήλωσε ο Alexander Burgoyne, διδακτορικός υποψήφιος στη γνωσιακή και γνωστική νευροεπιστήμη. «Αντίθετα, η συσχέτιση μεταξύ του αναπτυσσόμενης αντίληψης και της ικανότητας στο πιάνο ήταν πολύ πιο κοντά στο μηδέν».

Στα πλαίσια της μελέτης, 161 προπτυχιακοί φοιτητές διδάχθηκαν να παίζουν το “Happy Birthday” στο πιάνο με τη βοήθεια ενός βίντεο. Μετά την άσκηση, οι μαθητές έπαιξαν το τραγούδι αυτό, με τις μόλις 25 νότες, για πολλές φορές. Οι επιδόσεις των εθελοντών αξιολογήθηκαν από τρεις φοιτητές του MSU με βάσει την μελωδική και ρυθμική τους ακρίβεια.

Υπήρξαν εντυπωσιακές διαφορές στην ταχύτητα απόκτησης των δεξιοτήτων από τους φοιτητές. Ορισμένοι κατάφεραν να παίζουν το τραγούδι πολύ γρήγορα και βαθμολογήθηκαν με άριστα. Μία άλλη ομάδα φοιτητών ενώ στην αρχή είχε κακή απόδοση βελτιώθηκε στη συνέχεια. Τέλος οι υπόλοιποι φοιτητές δεν κατάφεραν να μάθουν ποτέ το τραγούδι έχοντας κακή απόδοση σε όλη τη μελέτη.

Γιατί λοιπόν κάποιοι φοιτητές πέτυχαν ενώ κάποιοι άλλοι όχι;

Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές έδωσαν στους φοιτητές δοκιμές γνωστικών ικανοτήτων που εξέταζαν τις δεξιότητες τους ως προς την επίλυση προβλημάτων, την ταχύτητα επεξεργασίας. Τέλος υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μουσικού ταλέντου που αξιολογούσε για παράδειγμα την ικανότητα των συμμετεχόντων να ξεχωρίζουν διαφορετικούς, παρόμοιους, ρυθμούς. Εξέτασαν επίσης την αναπτυσσόμενη αντίληψη.

«Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν, επειδή οι άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι η νοοτροπία παίζει σημαντικό ρόλο όταν οι φοιτητές αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η προσπάθεια να μάθουν ένα νέο μουσικό όργανο. Και όμως δεν προέβλεψε την ικανότητα εκμάθησης», εξήγησε ο Δρ. Burgoyne.

Η μελέτη αυτή ακολούθησε μία έρευνα που είχε βρει πως μία αδύναμη σχέση μεταξύ της αναπτυσσόμενης αντίληψης και των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων. Σε κάτι ίσως πιο ανησυχητικό. Η μελέτη βρήκε πως οι παρεμβάσεις που σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν την επιτυχία ενθαρρύνοντας τα παιδιά να πιστέψουν πως μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους, μπορεί να είναι άκαρπες. Όταν λοιπόν οι παρεμβάσεις αυτές άλλαξαν τη νοοτροπία των φοιτητών, δεν υπήρξε επίδραση στο ακαδημαϊκό επίτευγμα.





Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!

ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: