Ποια "πρέπει" και ποια "μην" ισχύουν τελικά, αν θέλεις να τρως σωστά;
Ξέρεις γιατί η υγιεινή διατροφή φαίνεται στους περισσότερους μία μεγάλη, γεμάτη κόπο και ιδρώτα ανηφόρα; Γιατί, συνήθως, ακολουθούμε τυχαίες συμβουλές που βρίσκουμε στο ίντερνετ.
Για να λειτουργήσει όμως η περίφημη "υγιεινή διατροφή" χρειάζεται να την προσαρμόσεις στους δικούς σου ρυθμούς και ανάγκες. Αυτό -μάνι μάνι- σημαίνει πως καλό είναι να ξεφορτωθείς ξεπερασμένους "κανόνες" που σε βάζουν στη διαδικασία να στερείσαι υπερβολικά και στο τέλος, μέσα σε ένα απόγευμα, να λυγίζεις και να διαγράφεις κάθε προσπάθεια που κάναμε.
Για να σε βοηθήσουμε, φτιάξαμε μία λίστα με όσα δεν έχουν καμία θέση στο πρότζεκτ "τρέφομαι σωστά".
Μύθος #1 Ό,τι τρως μετά τις 6 το απόγευμα γίνεται λίπος
Αυτός ο κανόνας χρονολογείται από την εποχή των δεινοσαύρων περίπου (τότε -δεν ξέρουμε- μπορεί και να είχε εφαρμογή-με τους ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινής ζωής πάντως δεν έχει ουδεμία).
Σήμερα, δουλεύουμε πολλές ώρες, πολλοί συνεχίζουμε να είμαστε έξω και μετά τη δουλειά, πηγαίνουμε για ύπνο πιο αργά, γενικά ζούμε πιο έντονα. Συμπέρασμα; Το να τρως μετά τις 6 όχι απλώς συνίσταται, αλλά είναι απαραίτητο. Αυτό που σου κάνει κακό δεν είναι να βάζεις τροφή μέσα στον οργανισμό σου, αλλα να τρέφεσαι με λιπαρές τροφές που έχουν περισσότερες θερμίδες απ' όσες καταναλώνεις με τις δραστηριότητες σου.
Αλήθεια: Καλό είναι να αποφεύγεις να τρως κανονικό γεύμα 3 ώρες πριν πας για ύπνο και να επιλέγεις ελαφριές και εύπεπτες τροφές.
Μύθος #2 Το λίπος κάνει κακό
Το λίπος έχει κατηγορηθεί συχνά για επιπλοκές στο βάρος, και κατ' επέκταση την υγεία σου, αλλά τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει φυσιολογικά η διαδικασία της πέψης, αφού βοηθά να μεταβολίστουν οι βιτανίνες A και E. Μάλιστα αν δεν έχεις αρκετό λίπος, το σώμα σου σταματά να παραγεί τις απαραίτητες ορμόνες, το δέρμα σου γερνάει πιο γρήγορα και επιπλέον επηρεάζεται η σωστή λειτουργία του συκωτιού.
Αλήθεια: Η καλύτερη λύση είναι να περιορίσεις την κατανάλωση τροφών με κακά ή τρανς λιπαρά όπως οι τηγανιτές πατάτες, οι σως, τα συσκευασμένα γλυκά και κέικ ή αλμυρά σνακ, το επεξεργασμένο κρέας (π.χ. λουκάνικο), το βούτυρο και να αυξήσεις την κατανάλωση καλών λιπαρών. Μερικά από αυτά είναι τα ψάρια (π.χ. σολωμός), αβοκάντο, καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια και ελαιόλαδο.
Μύθος #3. Τα σνακ παχαίνουν
Αυτό ισχύει μόνο αν τα σνακ που κάνεις αποτελούνται αποκλειστικά επεξεργασμένα γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα.
Αλήθεια: Το να τρως κάτι ελαφρύ, όπως ξηρούς καρπούς, ένα-δύο φρούτα ή ένα τοστ μεταξύ των κύριων γευμάτων είναι απαραίτητο. Αφενός για να ξυπνάς και να ενεργοποιείς το μεταβολισμό σου, αφετέρου για να έχεις ενέργεια καθ'ολη τη διάρκεια της ημέρας.
Μύθος #4. Όλες οι οργανικές τροφές είναι υγιεινές
Τα προιόντα που φέρουν την ένδειξη "οργανικό" (χωρίς συντηρητικά ή φυτοφάρμακα αν πρόκειται για λαχανικά και φρούτα) συνήθως δεν έχουν κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με τα κοινά προιόντα. Εκτός δηλαδή από την τιμή τους (που πάντα είναι τσιμπημένη).
Μύθος #5 Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται
Υπάρχουν απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες. Οι πρώτοι (οι απλοί δηλαδή) βρίσκονται στη ζάχαρη, στα γλυκά, στις μαρμελάδες, στο αλκοόλ, στο ψωμί και τις πατάτες κι έχουν το μερίδιο ευθύνης για την απότομη αύξηση του σακχάρου στο άιμα, την απότομη απελευθέρωση ενέργειας και την επακόλουθη ατονία.
Από την άλλη, οι σύνθετοι, τους οποίους μπορείς να βρεις στα φασόλια, τα λαχανικά, τα πράσινα λαχανικά και τα είδη ολικής αλέσεως απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια. Αποτέλεσμα; Νιώθεις πλήρης από ενέργεια για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωση τους.
Αλήθεια: Αύξησε τους σύνθετους υδατάνθρακες και μείωσε τους απλούς.
Μύθος #6. Πρέπει να διαχωρίζεις τις κατηγορίες τροφών αν θέλεις να χάσεις βάρος
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα θρεπτικά συστατικά των τροφών απορροφόνται πιο ουσιαστικά από τον οργασνισμό αν τρώγονται ξεχωριστά.
Αλήθεια: Αρχικά, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό βοηθάει και δεύτερον η δουλειά των οξέων του στομάχου και των ενζύμων που παράγονται από το πεπτικό σύστημα είναι αυτή ακριβώς: να διαχειρίζονται τις πρωτείνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες αποτελεσματικά, ακόμα και όταν τα λαμβάνονται ταυτόχρονα.
Μύθος #7 Το μαύρο ψωμί είναι πιο υγιεινό από το λευκό
Τα τελευταία χρόνια που το #healthy έχει γίνει μόδα, το λευκό ψωμί δεν έχει σταματήσει να δέχεται πυρά. Το ότι το ψωμί έχει καφέ χρώμα δεν σημαίνει ότι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες ή καλούς-δηλαδή σύνθετους- υδατάνθρακες. Αρχικά, υπάρχει και η περίπτωση το "καφέ" του χρώμα να οφείλεται ακόμα και σε χρώμα που έχει προστεθεί μέσα στη ζύμη (#sadbutrue).
Αλήθεια: Τα προιόντα από αλεύρι ολικής άλεσης σαφώς είναι ανώτερα, από διατροφικής άποψης, από αυτά που παράγονται από άσπρο αλεύρι. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι αν το παρακάνεις με το λευκό ψωμί θα πάρεις βάρος ενώ αν το παρακάνεις με το μαύρο, όχι. Η ενέργεια που σου δίνει το καθένα είναι πάνω κάτω η ίδια.
Μύθος#8 Οι χυμοί είναι το ίδιο ωφέλιμοι με τα φρούτα
Ο χυμός του φρούτου (που έχει προκύψει από στύψιμο ή ζούληγμα στον αποχυμωτή) έχει πολύ λιγότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με το ίδιο το φρούτο. Γι΄αυτό είναι καλύτερα να τρως τα φρούτα φρέσκα παρά σε μορφή χυμού.
0 σχόλια: