Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Γιατί ο φωτισμός στη δουλειά μας μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει τη διάθεσή μας

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα φώτα μπορούν να έχουν μια ισχυρή επίδραση στη συμπεριφορά μας. Και πολύ περισσότερο, κατά τη διάρκεια της εργασίας μας.
Ο Mark Rea, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου φωτισμού στο Rensselaer Polytechnic Institute, επισημαίνει ότι η θεραπεία του φωτισμού μπορεί να συμβάλλει στην ανάρρωση του καρκίνου και να βοηθήσει τους ανθρώπους με άνοια να κοιμηθούν καλύτερα και να αισθάνονται λιγότερο καταθλιπτικοί. Αλλά ο ακριβής εντοπισμός των ρυθμίσεων του φωτός που παράγουν ιδιαίτερη επίδραση στους ανθρώπους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί.

«Υπάρχει μια μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο φωτισμό και τη διάθεση. Υπάρχουν πολλά πράγματα στο ενδιάμεσο που δεν καταλαβαίνουμε πλήρως», λέει ο Rea.

Ο Baba Pendse, ένας ψυχίατρος ο οποίος ερευνά τις συνέπειες του φωτισμού στην ψυχική υγεία, στο Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία, εξηγεί ότι το φως βοηθά στη ρύθμιση των κιρκαδικών ρυθμών (του καθημερινού βιολογικού κύκλου μας), το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον ύπνο, την εγρήγορση, την απόδοση και πολλά άλλα.

Οι οργανισμοί μας ανταποκρίνονται στο φως της ημέρας με την παραγωγή ορμονών όπως η κορτιζόλη και η σεροτονίνη. Ο Pendse εξηγεί ότι το έντονο φως μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αυτών των ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν «τη διάθεση, την επιθετικότητα, τη σεξουαλικότητα, την όρεξη».

Αυτό εξηγεί γιατί, σε γενικές γραμμές, ο χαμηλός φωτισμός κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται υπνηλία. Και γνωρίζουμε ότι η έκθεση στο φως, ιδιαίτερα το βράδυ, μας κρατάει σε εγρήγορση. («Το έντονο φως είναι σαν ένα διπλό εσπρέσο τη νύχτα», λέει ο Rea.)

Αλλά η προσπάθεια να εξάγουμε πιο ακριβή αποτελέσματα είναι δύσκολη, τόσο επειδή ο φωτισμός είναι εξαιρετικά μεταβλητός αλλά και επειδή η αντίδρασή μας σε μια συγκεκριμένη ρύθμιση φωτός, συχνά εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες.

«Αν έβαζα ανθρώπους να κάτσουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και τους έλεγα να ράψουν, θα το έκαναν σε αρκετά κακή διάθεση», λέει ο Rea. «Αλλά θα είναι εντάξει να το κάνουνε σε 500 lux ή σε 100 lux; Απλά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα».

Πιστεύει ότι ένα μεγάλο μέρος της στάσης μας απέναντι στο φως επηρεάζεται από την έμφυτη λαχτάρα μας για πληροφορίες.

«Όσο καλύτερος είναι ο φωτισμός, τόσο περισσότερες πληροφορίες μπορώ να συγκεντρώσω αν διαβάζω μια εφημερίδα ή απολαμβάνω ένα πίνακα σε μουσείο ή βλέπω τα παιδιά μου παίζουν στην αυλή», λέει. «Αν ο φωτισμός υπονομεύει την ικανότητά μας να αποκτήσουμε πληροφορίες, πιθανώς να βρεθούμε σε κακή διάθεση».

Αλλά ο ίδιος φωτισμός δεν θα έχει την ίδια επίδραση σε όλους, λέει ο Rea. Όλοι έχουμε ατομικές προτιμήσεις φωτισμού, όπως ακριβώς έχουμε και προσωπικές προτιμήσεις τροφίμων.

Έτσι, πώς να επιλέξει κάποιος τη βέλτιστη ρύθμιση φωτός σε ένα μεγάλο γραφείο για να κάνει τους περισσότερους ανθρώπους ευτυχισμένους; Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν έχουν προσωπικό έλεγχο του φωτισμού του χώρου εργασίας τους. Με άλλα λόγια, όταν πρόκειται για φωτισμό, μία απόχρωση δεν ταιριάζει σε όλους.







ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: