Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Νιώθετε φθινοπωρινή μελαγχολία;

Οι εποχές φαίνεται ότι επηρεάζουν σε ένα βαθμό την ψυχολογία μας. Κι επειδή όπως λέει και το τραγούδι: «Φθινόπωρο θα πει μελαγχολία», οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι για να την καταπολεμήσουμε.
Όσο οι μέρες μικραίνουν και νυχτώνει πιο γρήγορα η διάθεσή μας μπορεί να… βαραίνει. Αν, λοιπόν, η φθινοπωρινή ατμόσφαιρα σκοτείνιασε τη διάθεσή σας, καιρός να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα για να αισθάνεστε κάθε ημέρα καλύτερα!

Μυστικά» για φθινοπωρινά χαμόγελα
Θέτουμε νέους στόχους
Η μετάβαση από τη θερινή περίοδο στο φθινόπωρο συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία για να κάνουμε μια καινούρια αρχή, θέτοντας νέους στόχους, άμεσους, εφικτούς και ρεαλιστικούς. Σκεφθείτε τι θα θέλατε, βάλτε προτεραιότητές και κάντε τα βήματα που χρειάζονται για την επίτευξη του στόχου σας. Αυτό θα μας βοηθήσει να μη βυθιστούμε στην αδράνεια και το αίσθημα κούρασης της φθινοπωρινής μελαγχολίας.

Αναδιοργανωθείτε
Αναδιοργανώνουμε την καθημερινότητά μας, εντάσσοντας δραστηριότητες που συνήθως αναβάλλαμε, όπως π.χ. η γυμναστική, η σωστή διατροφή ή ακόμα και οι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς. Αυτή η τακτική θα μας δώσει έμπρακτα την αίσθηση ότι «αύριο ξημερώνει μια καινούρια ημέρα», γεγονός που θα καταπολεμήσει την ανία, την απραξία και το «βάρος» των αρνητικών σκέψεων.

Θετική αντιμετώπιση
Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι επιθυμίες, αλλά και τα απωθημένα μας μπορούν να «χρωματιστούν» με μια θετική, ρεαλιστικά αισιόδοξη εκδοχή. Είναι ένας καλός τρόπος να αισθανθούμε καλύτερα, με περισσότερη ενέργεια και ψυχική δύναμη ενάντια στη μελαγχολική διάθεση του φθινοπώρου.

Αποδράστε
Σε περιόδους θλίψης, άγχους και κακής διάθεσης, είναι χρήσιμο (όσο και απαραίτητο) να «αποδράσουμε» κάπου, αλλάζοντας περιβάλλον, αποκτώντας καινούρια ερεθίσματα και χαλαρώνοντας ευχάριστα. Ακόμα και αν οι διακοπές έχουν μόλις τελειώσει, θα ωφελούσε να πάμε μια μονοήμερη εκδρομή ή να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα και να γνωρίσουμε κρυμμένες ομορφιές της περιοχής μας. Η αλλαγή παραστάσεων θα φρεσκάρει τις σκέψεις μας και θα μας ανακουφίσει σωματικά και ψυχικά από τα επιβαρυντικά συμπτώματα της μελαγχολίας.

Κάντε αλλαγές
Στη διακόσμηση του σπιτιού, στα ρούχα, στα μαλλιά, στις συνήθειες, στην καθημερινότητα.Και «αλλάζουμε» σημαίνει εξελισσόμαστε, μαθαίνουμε, προχωράμε μπροστά, προκειμένου να ζούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Αναγνωρίστε σας ανάγκες σας
Αρχίστε να κάνετε πράξη τα «θέλω» σας! Βάζοντας στην άκρη τα πολλά «πρέπει», φροντίστε -όχι εγωιστικά- τον εαυτό σας, και θα διαπιστώσετε ότι έτσι δημιουργούνται πιο υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις με τους γύρω μας, αλλά και με εμάς τους ίδιους. Και αυτή είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε μελαγχολία και θλίψη.

Όταν αισθανόμαστε μελαγχολικοί, καλό είναι να αποφεύγουμε ό,τι θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάστασή μας, όπως π.χ. η ανάληψη υπερβολικών υποχρεώσεων στον εργασιακό, τον οικονομικό ή τον κοινωνικό τομέα.

Συμβουλές κατά της μελαγχολίας
Η έκκριση και ο μεταβολισμός της μελατονίνης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της καθημερινής έκθεσης στο ηλιακό φως. Γι’ αυτό, φροντίζουμε να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αφήνουμε ανοιχτές τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθετούμε τα έπιπλα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εύκολο να καθόμαστε κοντά σε παράθυρο.
Εντάσσουμε τη σωματική άσκηση (π.χ. γυμναστήριο, jogging, μισάωρο περίπατο) στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να μειώσουμε το άγχος και να ενισχύσουμε τη σωματική και ψυχική μας ευεξία.
Βρίσκουμε κάποιο χόμπι (π.χ. πλέξιμο, χορό ή διάβασμα) που θα μας βοηθήσει να αντισταθούμε στην απραξία και στην επιθυμία μας για υπερβολικό ύπνο, τονώνοντας την αισιοδοξία και την ενεργητικότητά μας.
Γελάμε πιο συχνά, αφού ένα λεπτό γέλιου ισοδυναμεί με 45 λεπτά χαλάρωσης, γεγονός που μπορεί να διώξει τις αρνητικές σκέψεις και να περιορίσει τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της μελαγχολίας.
Χρήσιμο είναι, επίσης, να έχουμε όσο το δυνατό σταθερότερα ωράρια δραστηριοτήτων και ύπνου. Η προσφυγή σε ουσίες και συνήθειες όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα ή σε φάρμακα χωρίς ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση, μπορούν να επιδεινώσουν σοβαρά το πρόβλημα.





Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολούθησέ μας στο Instagram και στο Twitter γιατί με το https://trelogaidouri.blogspot.com/# θα βρεις ό,τι ψάχνεις!


ads
Adbox 



ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: