Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, βάζετε ένα κουταλάκι σε ένα παγωμένο πιατάκι: Αν δεν πήζει ώστε να κρατά το σχήμα της και είναι ρευστή, τότε συνεχίζετε το βράσιμο για 2-3 λεπτά και επαναλαμβάνετε το τεστ.
Υλικά 3 μέτρια βαζάκια
1 κιλό (ή λίγες παραπάνω) ώριμες, αλλά γερές φράουλες, ξεπλυμένες και στεγνωμένες
4 φλ. (800 γρ.) απλή ζάχαρη (δεν χρειάζεται ειδική ζάχαρη για μαρμελάδες)
1/4 φλ. χυμό λεμονιού + 1 κομματάκι φλούδα (1 φέτα από τη μύτη του λεμονιού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρείτε τα κοτσανάκια των φραουλών και τις τεμαχίζετε.
Τις βάζετε σε μια λεκάνη και με ένα πιρούνι ή το εργαλείο του πουρέ, τις λιώνετε όσο μπορείτε καλύτερα.
Δεν πειράζει αν μείνουν και μερικά κομματάκια (μην τις περάσετε όμως στο πολυμίξερ ή το μπλέντερ για να γίνουν χυμός!).
Τις μετράτε: Πρέπει να έχετε 4 γεμάτα φλιτζάνια. Τις βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το λεμόνι και τη φλούδα και τις ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (η ζάχαρη λιώνει πολύ πιο εύκολα αν τη ζεστάνετε πρώτα σε ένα πυρίμαχο μπολ σε χαμηλό φούρνο, στους 120°C).
Δυναμώνετε τη φωτιά και τις βράζετε για 15 περίπου λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσουν ή μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, ξαφρίζοντάς τις μετά τα πρώτα 10 λεπτά και ανακατεύοντάς τις συχνά με ξύλινη κουτάλα.
Άμα κρυώσει λίγο τη βάζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
0 σχόλια: