Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Μάθε πως το shopping μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ψυχική υγεία

Μήπως πρέπει να υπάρχει μέτρο στα ψώνια και πότε οι ψυχολόγοι ανησυχούν για το κατά πόσο το shopping επηρεάζει την ψυχική υγεία;
Σίγουρα θα έχετε ακούσει τον όρο shopaholic, που συχνά απλά περιγράφει αυτούς και αυτές που αγαπούν τα ψώνια (και είναι πάρα πολλοί/ές) όμως υπάρχουν και όροι της ψυχολογίας που έχουν δημιουργηθεί για να περιγράψουν τον πραγματικό εθισμό στα ψώνια και συγκεκριμένα υπάρχει μια ψυχική διαταραχή που ονομάζεται «oniomania» ή αλλιώς «compulsive buying disorder» (CBD).

Μια νέα έρευνα από το Hannover Medical School, αποκάλυψε πως το 7% των ενηλίκων έχουν ένα είδος τέτοιας διαταραχής ενώ τα νούμερα διαρκώς αυξάνονται και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ο κλινικός ψυχολόγος Astrid Mueller, επισήμανε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πώς το shopping επηρεάζει την ψυχολογία μας και πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η κατάσταση και δήλωσε στη Daily Mail πως το CBD πρέπει να καταχωρηθεί πλέον επίσημα ως ψυχική ασθένεια.

Σύμφωνα με το PsychGuides, όσοι πάσχουν από αυτή τη διαταραχή, μπορεί να έχουν χαρακτηριστικά όπως κλεπτομανία, ανεξέλεγκτη διάθεση να ξοδέψουν πολλά χρήματα και έντονο άγχος και στρες για να βρουν τα χρήματα να κάνουν τις αγορές, αλλά ακόμη και άγχος για να εντοπίσουν αυτό που θέλουν σε ένα κατάστημα.

Παράλληλα, πολλοί χρησιμοποιούν το shopping ως έναν τρόπο να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν αντί να λύσουν τα προβλήματά τους. Έχουν μια τάση να εκτονώνονται στα ψώνια και εστιάζουν όχι τόσο στην ποιότητα αυτών που αγοράζουν αλλά στην ποσότητα. Όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο.

Το θέμα είναι πώς το shopping επηρεάζει την ψυχολογία μας κι αν δεν το αναγνωρίσουμε δεν μπορούμε να βρούμε και τη λύση.





ads
ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: