Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η συστηματική χρήση του προφυλακτικού επηρεαζόταν περισσότερο από παράγοντες όπως είναι η διαφορά ηλικία των δύο συντρόφων και ο βαθμός σοβαρότητας και σταθερότητας της σχέσης.
Οι παράγοντες αυτοί μάλιστα εξηγούσαν τις διακυμάνσεις στη συνέπεια της χρήσης του προφυλακτικού σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%, ενώ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο συντρόφων τις εξηγούσαν σε ποσοστό μόλις 15%.
Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη της αλλαγής που χρειάζεται σε επίπεδο συμβουλευτικής, σχετικά με τη χρήση προφυλακτικού. Οι ειδικοί λοιπόν, είναι σημαντικό να επικεντρώνονται περισσότερο στον τύπο της σχέσης και όχι στο κάθε άτομο ξεχωριστά.
Η προηγούμενη έρευνα έχει επικεντρωθεί είτε σε ατομικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη χρήση του προφυλακτικού, όπως είναι το φύλο, η ηλικία και η εθνικότητα, είτε σε παράγοντες της σχέσης όπως είναι η διάρκεια και η αφοσίωση των δυο συντρόφων σε αυτή.
Στην πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν και τις δύο ομάδες παραγόντων για να διαπιστώσουν ποιοι παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στη συστηματική χρήση του προφυλακτικού.
Στη μελέτη συμμετείχαν 21444 άνδρες και γυναίκες που επισκέφτηκαν μια κλινική σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στο Άμστερνταμ. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις σεξουαλικές συμπεριφορές που υιοθέτησαν τον τελευταίο χρόνο με τους μέχρι 4 πιο πρόσφατους σεξουαλικούς συντρόφους, οι οποίοι έφτασαν τους 6401. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν κάτω των 25 και λίγο πάνω από τους μισούς ήταν γυναίκες.
Βρέθηκε ότι η συστηματική χρήση προφυλακτικού επιλεγόταν στο 33.5% των ευκαιριακών σεξουαλικών σχέσεων και μόλις στο 14% των σταθερών. Η μη συνεπής χρήση του προφυλακτικού ήταν επίσης πιο συχνή στις σχέσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όταν οι δύο σύντροφοι είχαν την ίδια εθνικότητα, στα ζευγάρια που είχαν πιο συχνή σεξουαλική επαφή, στα ζευγάρια που επέλεγαν το πρωκτικό σεξ, καθώς και σε αυτά που έκαναν χρήση ουσιών κατά τη σεξουαλική πράξη.
Παράλληλα, βρέθηκε ότι όταν οι δύο σύντροφοι έχουν αναπτυγμένη οικειότητα μεταξύ τους και περισσότερα κοινά σημεία, είναι πιο πιθανό να μη χρησιμοποιούν συστηματικά προφυλακτικό.
Οι τρέχουσες στρατηγικές πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων λοιπόν, πρέπει να αναθεωρηθούν, έτσι ώστε να μπορούν να προάγουν τη χρήση προφυλακτικού και στα ζευγάρια που απολαμβάνουν μια σταθερή σχέση οικειότητας.
Τα ενδοατομικά χαρακτηριστικά σχετίζονταν σε μικρότερο βαθμό με την ασυνεπή χρήση προφυλακτικού. Για παράδειγμα, τα άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου ήταν πιο πιθανό να μη κάνουν ορθή χρήση του προφυλακτικού, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια μιας σταθερής σχέσης.
Ένα μεθοδολογικό πρόβλημα της μελέτης είναι ότι δε διευκρινίζεται επαρκώς η μη συνεπής χρήση. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που χρησιμοποιεί τα προφυλακτικά στο 95% των επαφών και ένα ζευγάρι που το χρησιμοποιεί μόνο στο 5% των σεξουαλικών πράξεων θα μπορούσαν θεωρητικά να εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. Το σίγουρο είναι ότι τόσο η μη συστηματική χρήση του προφυλακτικού, όσο και η μη χρήση είναι, σύμφωνα με τα ερευνητικά ευρήματα, αρκετά συχνές. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι από τη στιγμή που οι συμμετέχοντας στη μελέτη είναι πελάτες μιας κλινικής σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι εύκολο να γενικευτούν στο γενικό πληθυσμό. Σημειώνεται ότι η κουλτούρα και το σύστημα αξιών στις Κάτω Χώρες δε διαφέρει από αυτό των ΗΠΑ και των άλλων χωρών του δυτικού πολιτισμού.
Ο συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι τα άτομα συνήθως κινητοποιούνται ώστε να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό όταν έχουν την αίσθηση ότι κινδυνεύουν, η οποία όμως μειώνεται σταδιακά όταν δυο σύντροφοι γνωρίζονται καλύτερα και αποκτούν οικειότητα μεταξύ τους.
Οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος να είναι κανείς εξολοκλήρου ασφαλής είναι όταν χρησιμοποιεί το προφυλακτικό στο 100% των σεξουαλικών του συνευρέσεων. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι όταν ένας σύντροφος δεν επιμένει στη χρήση του προφυλακτικού, είναι πολύ πιθανό να μην έχει επιμείνει και με τους προηγούμενους σεξουαλικούς συντρόφους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος
0 σχόλια: