Αν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία όλων εκείνων που όταν βλέπουν μία φωτογραφία τους όλο κάτι δεν τους αρέσει, ντρέπονται, έως και δεν θέλουν να δει κανείς άλλος τη συγκεκριμένη φωτό, τότε αποτελείτε μέρος της πλειοψηφίας του πληθυσμού ανά τον κόσμο!
Και αυτό που σας συμβαίνει όχι μόνο δεν είναι παράλογο αλλά έχει αποτελέσει και αντικείμενο μελέτης από την ψυχολογία.
Συγκεκριμένα το 1960 ο ψυχολόγος Robert Zajonc , καθηγητής τότε στο πανεπιστήμιο του Στανφορντ, επεσήμανε πρώτος πως συχνά οι άνθρωποι μισούν να βλέπουν τον εαυτό τους στις φωτογραφίες και γι αυτό μάλιστα κατηγόρησε τους …. καθρέφτες! Ή μάλλον καλύτερα, την εξοικείωση που μας παρέχει ο καθρέφτης με μία συγκεκριμένη εικόνα της αντανάκλασης μας.
Τη θεωρία αυτή προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω το 1977 οι ψυχολόγοι Theodore Mitta, Marshall Demer και Geffrey Knight που επέλεξαν την απέχθεια των ανθρώπων για το είδωλο τους στις φωτογραφίες, ως αντικείμενο της έρευνας τους.
Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καθώς επιβεβαίωσαν τον Zajonc, ως προς το ότι η επαναλαμβανόμενη εικόνα που αποκτά ο καθένας μας όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη, δημιουργεί μία οικειότητα με αυτό το είδωλο που αν δούμε τον εαυτό μας διαφορετικό, δεν θα μας αρέσει. Ακριβώς αυτό συμβαίνει όταν βλέπουμε φωτογραφίες μας. Ενδεχομένως η εικόνα που αντικρίζουμε να μην έχει να κάνει σε τίποτα με το είδωλο μας όταν το βλέπουμε στον καθρέφτη και αυτό άλλους τους δυσαρεστεί, ή τους τρομοκρατεί, ή τους απογοητεύει.
Θα πρέπει όμως να θυμάστε πως αυτό είναι μία ατομική εμπειρία, που σημαίνει πως το βλέπετε μόνο εσείς οι ίδιοι για τον εαυτό σας. Οι άλλοι δεν σας βλέπουν έτσι, γιατί απλά η εικόνα που έχουν για εσάς δεν είναι μόνο μία, όπως η εικόνα που έχετε εσείς για τον εαυτό σας μέσω του καθρέφτη.
Για να δείτε πόσο απλό είναι αυτό που διαβάζετε εδώ, απλά κοιτάξτε μία φωτογραφία ενός φίλου, την οποίο ο ίδιος μισεί αλλά εσείς βρίσκετε ωραία! Πρόκειται για ακριβώς το ίδιο φαινόμενο, με τη διαφορά ότι την ατομική αυτή εμπειρία τη ζει ο φίλος σας.
Επομένως μην είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας όταν βλέπετε μία φωτογραφία σας, εμπιστευτείτε λίγο περισσότερο τους άλλους, αρκεί να ξέρετε πως πρόκειται για πρόσωπα που θέλουν το καλό σας.
0 σχόλια: