Αν βαρέθηκες να ξεμένεις από φράγκα στα μισά του μήνα, τότε χρειάζεσαι τις παρακάτω συμβουλές… επειγόντως.
Η διαχείριση των οικονομικών μας δεν είναι εύκολο πράγμα.
Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι θέλουμε συνέχεια να ξοδεύουμε σε πράγματα αχρείαστα. Ένας καφές από εδώ, ένα σάντουιτς από εκεί… Αυτά τα μικροξοδέματα είναι αρκετά να μας ξετινάξουν την μπάνκα. Αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να εξοικονομήσουμε λεφτά.
Ποιοι είναι αυτοί;
Ποιοι είναι αυτοί;
Σκέψου λίγο πριν τα δώσεις
Ναι, το θες πολύ να το αγοράσεις αυτό το τέλειο γκάτζετ που είδες σε προσφορά. Αλλά αυτό το “θέλω” δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία παρόρμηση. Έχει χρηστική αξία για εσένα; Είναι κάποια επένδυση; Αν δεν σε παίρνει οικονομικά αυτόν τον μήνα, καλύτερα να το αφήσεις.
Όρισε το μπάτζετ σου
Γενικά ένα λάθος που κάνουμε όλοι είναι να πιστεύουμε ότι ο μισθός μας είναι και το μπάτζετ μας. Και κάπως έτσι δεν μας μένει δεκάρα τσακιστή στην άκρη. Σκέψου κάθε μήνα πόσα είναι όντως τα χρήματα που μπορείς να διαθέσεις για προσωπικά (ή και ανώφελα) έξοδα, και πράξε αναλόγως.
Ενημέρωνε το μπάτζετ σου
Ναι, δεν σου είπαμε ότι θα είναι εύκολο αυτό. Που, εύκολο είναι, αλλά επίσης είναι και λίγο μουντό και βαρετό. Ξεκίνα να καταγράφεις έσοδα-έξοδα, ώστε να ξέρεις πάντα σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά σου. (Βέβαια, αυτό μπορείς να το κάνεις και σε μεγάλο βαθμό μέσα από το αντίστοιχο app της τράπεζάς σου.)
Προσοχή στα μικρο-έξοδα
Από εκεί εξαφανίζεται ο μισθός, το πιστεύεις ή όχι. Επειδή μπορεί εκείνη τη στιγμή ο καφές, ή το τσάι, ή ακόμα και το ταξί που θα πάρεις, να μην σου φαίνονται πολλά, επειδή έχεις ακόμα περισσότερα στην τσέπη σου. Ή στην τράπεζα, αν πληρώνεις με κάρτα—κι αυτό μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνη μέθοδος για ξόδεμα από τα μετρητά.
Προσοχή και στις πάγιες χρεώσεις
Μην της αφήνεις να γίνονται βουνό. Μια το γυμναστήριο, μια η συνδρομή σου στο Netflix, μια και το πεντάευρο κάθε μήνα σε γιατρούς/Greenpeace/όποιον σε έπεισε πρώτος να αδειάσεις τσέπες, και καήκαμε.
Πλήρωνε αμέσως τους λογαριασμούς σου
Γενικά, όταν μιλάμε για έξοδα, υπάρχει μια ιεραρχία. Πολύ απλή, μη φανταστείς. Οι λογαριασμοί σου είναι πρώτοι, και όλα τα υπόλοιπα μετά. Επειδή αν τους αφήσεις για μετά, οι πιθανότητες λένε ότι δεν θα έχεις λεφτά να τους πληρώσεις. Και τον επόμενο μήνα θα έχεις να πληρώσεις τα διπλάσια.
Ψάξου στις αγορές σου
Ειδικά αν ψωνίζεις online, δεν έχεις δικαιολογία να μην το κάνεις. Σύγκρινε τιμές παντού και πάντα, μάθε να βρίσκεις προσφορές. Ψάξε εκπτώσεις, κουπόνια, κωδικούς ή διαγωνισμούς, και ποτέ μην υποτιμάς τα προϊόντα που είναι πιο φτηνά λόγω… πιο low profile μάρκας. Από την στιγμή που θα διαβάσεις καλές κριτικές από χρήστες, δεν έχεις λόγο να μην τα προτιμήσεις.
Βάζε κάτι στην άκρη
Μπορεί να είναι και λίγο, μην ανησυχείς. Όπως το ξόδεμα έχει την τάση να συσσωρεύεται, το ίδιο συμβαίνει και με την αποταμίευση. Και αν θες να το κάνεις πιο χαριτωμένο, και όχι τόσο ενήλικο και σοβαρό, μπορείς να ξοδέψεις (λίγα, σε βλέπουμε) για να πάρεις έναν κουμπαρά-γουρουνάκι.
0 σχόλια: