Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Πώς η μουσική δίνει δύναμη στην άσκηση - Τα καλύτερα soundtrack

Εάν είστε λάτρης του τρεξίματος - από τζόγκινγκ και απλό δρόμο αντοχής έως μαραθώνιο - μια πολύ καλή ιδέα είναι να εντάξετε τη μουσική στην προπόνησή σας, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.
Υπάρχουν δεκάδες μουσικές επιλογές που ταιριάζουν στον ρυθμό τρεξίματος του κάθε ασκουμένου- το μόνο που χρειάζεστε είναι, να τις «φορτώσετε» στο iΡod ή στο ΜΡ3 σας και να βγείτε για τρέξιμο.

Μελέτες που πραγματοποίησε ο δρ. Κώστας Καραγεώργης, αθλητικός φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ, έδειξαν ότι το κατάλληλο, γρήγορο μουσικό κομμάτι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας από την προπόνηση, βοηθώντας έτσι το σώμα να γυμναστεί πιο σκληρά.

Σε μία από αυτές, οι εθελοντές που συμμετείχαν κατέβαλλαν 10% περισσότερη προσπάθεια δίχως να το συνειδητοποιήσουν.

Πώς βοηθά

Η γρήγορη μουσική ως φαίνεται τους παρακινούσε να γυμναστούν - ένα όφελος που παρατηρήθηκε και σε άλλες μελέτες, οι οποίες έδειξαν πως η μουσική μπορεί επίσης να βελτιώσει την ψυχική διάθεση στη διάρκεια της προπόνησης, αλλά και την πνευματική διαύγεια.

Τη μουσική ως... ενισχυτικό της προπόνησης χρησιμοποιούν ήδη πολλοί κορυφαίοι αθλητές, ενώ δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το περιοδικό «Runner΄s World» έδειξε πως οι μισοί σχεδόν συστηματικοί δρομείς αρέσκονται να τρέχουν ακούγοντας μουσική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τρέξιμο μετά μουσικής δεν συνιστάται στους ασκούμενους οι οποίοι εστιάζουν το 100% της προσοχής τους στην προπόνηση και στις αντιδράσεις του σώματός τους (π.χ. στην αναπνοή), διότι ο ήχος θα ήταν γι΄ αυτούς ενόχληση. Για τους υπόλοιπους, όμως, η μουσική είναι ό,τι πρέπει.

Τι να ακούσετε

Τα πάντα, από Μπιγιονσέ έως Τζέιμς Μπράουν - αρκεί να έχει γρήγορο ρυθμό και να σας «ανεβάζει», απαντούν οι ειδικοί. Τι εννοούν; Οι προτάσεις που ακολουθούν μπορεί να σας βοηθήσουν:

Για σπριντ:
Crazy in Love της Beyoncé
The Heat is On του Glenn Frey
Drop it Like it's Hot του Snoop Dogg

Για δρόμο αντοχής:
Gonna Fly Now (Rocky Theme)
Don't Phunk with my Heart των Black Eyed Peas
Eye of the Tiger των Survivor

Για χαλαρό τζόγγινγκ:
I Feel Good του James Brown
Brown Eyed Girl του Van Morrison
Οποιοδήποτε κομμάτι των Buena Vista Social Club

Για τζόγγινγκ σε ανώμαλο δρόμο:
Walk this Way των Aerosmith
Wind it Up της Gwen Stefani
Gold Digger του Kanye West


ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: