Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Μια ιστορία αφορμή να περπατήσεις για την ελευθερία!

Εξακόσιες πορείες κατά της εμπορίας ανθρώπων θα πραγματοποιηθούν σε 50 χώρες του κόσμου στις 14 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της δράσης «Walk for freedom 2017», που διοργανώνει η ΜΚΟ Α21, η οποία δραστηριοποιείται για την αποκατάσταση των θυμάτων του τράφικινγκ και την κατάργηση αυτής της σύγχρονης μορφής δουλείας. Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες πορείες σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα).
Η εμπορία ανθρώπων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκληματική βιομηχανία στον κόσμο, έχοντας κέρδη πάνω από 135 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Στο τράφικινγκ περιλαμβάνεται η σεξουαλική εκμετάλλευση, η εξαναγκαστική εργασία με ελάχιστη ή μηδενική αμοιβή, ο εξαναγκασμός σε εργασία με χαμηλό μισθό για την αποπληρωμή χρέους, η καταναγκαστική οικιακή εργασία και ο εξαναγκασμός παιδιών να συμμετέχουν σε ένοπλες δυνάμεις. 

Από τις περιπτώσεις ατόμων στα οποία παρείχε φροντίδα η Α21 προέκυψε ότι το 42,5% έπεσε στα χέρια διακινητών με την ψευδή υπόσχεση εργασίας, το 10,7% «πουλήθηκε» από την οικογένειά τους, το 9,6% εξαπατήθηκε από τον ερωτικό σύντροφό του, το 4,4% ήταν θύματα απαγωγής, το 4,3% εξαπατήθηκε από φίλους, ενώ το 2,4% πίστεψε ψευδείς υποσχέσεις μετανάστευσης.

 Σήμερα, στην Ευρώπη υπάρχουν 300.000 αναγνωρισμένα θύματα τράφικινγκ και αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% του πραγματικού αριθμού, επισήμανε η διευθύντρια της Α21 Greece, Μαρίνα Ντονοπούλου. 

Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία τέσσερα χρόνια φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα της Α21, στη Θεσσαλονίκη, περισσότερα από 300 θύματα τράφικινγκ από 32 χώρες, ενώ το 2016 η γραμμή 1109 της οργάνωσης δέχτηκε 172 καταγγελίες για πιθανά περιστατικά εμπορίας ανθρώπων.

Η Ιρίνα υπήρξε ένα από τα θύματα του τράφικινγκ. Πριν πέντε χρόνια, στα 16 της, ζούσε στη Βουλγαρία με τον πατέρα και τα αδέλφια της και εκτός από την οικογένειά της έπρεπε να φροντίζει τον παππού και τον θείο της. 

Μία ημέρα ο πατέρας της της είπε ότι ένα φίλος του θα μπορούσε να την πάρει στην Ελλάδα, προκειμένου να δουλέψει ως σερβιτόρα και να στέλνει χρήματα στην οικογένειά της. 

Η Ιρίνα πίστεψε ότι αυτό θα ήταν ένας τρόπος για να ξεφύγει από τη μοίρα της. 

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως τα είχε φανταστεί. 

Ο φίλος του πατέρα της πήρε την ταυτότητά της και στη συνέχεια την παρέδωσε σε ένα ζευγάρι, μία γυναίκα που μιλούσε βουλγαρικά και έναν Έλληνα, οι οποίοι την πήγαν σε ένα νησί. 

Η Ιρίνα ούτε ήξερε ξένη γλώσσα για να συνεννοηθεί, ούτε ήξερε σε ποιο νησί την πήγαν. 

Εκεί την έβαλαν σε ένα σπίτι, όπου ήταν και τρεις κοπέλες που μόλις την είδαν της είπαν «καλώς ήρθες στην κόλαση». 

Στη συνέχεια κάποιοι άντρες την πήραν και της εξήγησαν τι πρέπει να κάνει. 

Κάθε μέρα η Ιρίνα έπρεπε να συνευρίσκεται με διάφορους άνδρες. 

Μετά από ένα μήνα την οδήγησαν σε ένα νόμιμο πορνείο όπου έπρεπε να κάνει σεξ με 30 άντρες κάθε βράδυ και γι’ αυτό της έδιναν ως αμοιβή 25 έως 30 ευρώ την ημέρα. 

Κάποια στιγμή, σε μία έφοδο της αστυνομίας, αποκαλύφθηκε ότι η Ιρίνα ήταν θύμα τράφικινγκ και έτσι βρέθηκε στον ξενώνα της Α21. 

Η κοπέλα υπέστη ένα μεγάλο σοκ όταν έμαθε ότι ο ίδιος ο πατέρας της ήταν αυτός που την πούλησε στον διακινητή.

 Από τον ξενώνα της Α21 άρχισε το ταξίδι της για την ελευθερία. Η Ιρίνα έμαθε κομμωτική, έφυγε στο εξωτερικό, όπου σήμερα εργάζεται, έχει οικογένεια και περιμένει παιδί.

Υπάρχουν εκατοντάδες κοπέλες σαν την Ιρίνα, οι οποίες δεν έχουν την τύχη να ξεφύγουν από τα κυκλώματα της εμπορίας ανθρώπων. Μόνο το 1% τον θυμάτων του τράφικινγκ καταφέρνουν να ξεφύγουν.

Η Α21 δραστηριοποιείται σε 11 χώρες, όπου λειτουργούν 12 γραφεία της, στοχεύοντας να δώσει τέλος σε αυτήν τη σύγχρονη μορφή δουλείας. Κάθε γραφείο της οργάνωσης έχει ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας. 

Από τη μείωση της ευπάθειας στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, μέχρι την προστασία και φροντίδα των θυμάτων, οι ομάδες της οργάνωσης δουλεύουν πάντα σε κάποιο μέρος στον κόσμο.

Η λειτουργική στρατηγική της περιλαμβάνει την προσέγγιση, τη διάσωση, και την αποκατάσταση ανθρώπων. 

Στην Ελλάδα διαθέτει ξενώνα στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέχεται 24ωρη φροντίδα σε πρώην θύματα τράφικινγκ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποκατάσταση ψυχικών τραυμάτων, εκπαίδευση σε βασικές ικανότητες, μαθήματα γλώσσας και υπολογιστών και πολλές άλλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Επίσης, παρέχεται νομική υποστήριξη και καθοδήγηση σε κάθε βήμα της δικαστικής διαδικασίας, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη και προστασία στα πρώην θύματα που επιλέγουν να καταθέσουν εναντίον των διακινητών τους.

Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα η Α21 έχει δει περισσότερους από 45 διακινητές να καταδικάζονται. Επίσης, το πρόγραμμα Α21 Safe Project παρέχει φροντίδα σε πρώην θύματα εμπορίας ανθρώπων που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. 

Επιπλέον, λειτουργεί η γραμμή 1109, όπου παρέχεται πληροφόρηση για την εμπορία ανθρώπων και γίνονται δεκτές καταγγελίες για ύποπτη δραστηριότητα και περιστατικά εμπορίας ανθρώπων.

Δείτε το facebook event για το Walk For Freedom 2017 στη Θεσσαλονίκη ΕΔΩ


ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: