Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ο καταναλωτής του μέλλοντος είναι... εδώ

Οι μεγατάσεις διαμορφώνουν τον κόσμο του αύριο, ξεκινώνοντας από σήμερα: κατανάλωση, επιχειρείν, εκπαίδευση -τα πάντα αλλάζουν δραστικά χάρη στις νέες τεχνολογίες και τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές σε παγκόσμιο, πλέον, επίπεδο.

Σύμφωνα με τη Euromonitor International αυτές είναι οι οκτώ μεγατάσεις που αλλάζουν το τοπίο για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις:

1. Η υπαναχώρηση της μεσαίας τάξης

Την ώρα που στην Ασία τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης εκτινάσσονται, στις προηγμένες οικονομίες η μεσαία τάξη πασχίζει να διαφυλάξει τα προνόμια του που απολάμβανε για περισσότερα από 50 χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άνθηση των εκπτωτικών αλυσίδων σουπερμάρκετ που έρχονται να επιβεβαιώσουν την νέα καταναλωτική τάση που «θεοποιεί» τη λιτότητα στις αγορές. Οι καταναλωτές της μεσαίας τάξης δεν «καυχιούνται» πλέον για τις ακριβές αγορές τους, αλλά για το πόσα λίγα χρήματα έδωσαν για να αγοράσουν κάτι.

2. Περισσότερες εμπειρίες, λιγότερα αντικείμενα

Οι millennials αγοράζουν εμπειρίες, όχι αντικείμενα, και η νέα αυτή μεγατάση έρχεται να αλλάξει καθοριστικά το τοπίο των σύγχρονων οικονομιών. Η στροφή αυτή φαίνεται καθαρά τα τελευταία χρόνια, μετά τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, όπου οι καταναλωτικές δαπάνες για διαρκή αγαθά σημείωσαν πτώση, ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες συνέχιζαν να αυξάνονται.

Η τάση αυτή επηρεάζει και τη διαδικασία της αγοράς, αφού οι καταναλωτές δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση σήμερα στην ποιότητα της εξυπηρέτησης, είτε πρόκειται για φυσικό κατάστημα είτε για ηλεκτρονικό εμπόριο.

3. Οι πωλήσεις δεν γνωρίζουν σύνορα

Ολοένα περισσότερες πολυεθνικές στρέφονται στις χώρες με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, όπως είναι η Κίνα –που από το παρασκήνιο βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο της κατανάλωσης. Η αύξηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, η βελτίωση των υποδομών και η αναβάθμιση των ταχυτήτων στο Internet.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κινεζική πόλη Σιαμέν, όπου η καταναλωτική αγορά αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2030, ξεπερνώντας πόλεις-ορόσημα όπως η Ρώμη, τα Μόναχο ή η Βαρκελώνη σε «καταναλωτική δύναμη».

4. Οι καταναλωτές βάζουν προτεραιότητες

Μια νέα τάση στην αγορά είναι η αναζήτηση πιο εξειδικευμένων προϊόντων, υψηλότερης ποιότητας (premiumization) εκ μέρους των καταναλωτών, οι οποίοι βάζουν πλέον προτεραιότητες στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Αυτό σημαίνει ότι δαπανούν περισσότερα χρήματα σε προϊόντα και υπηρεσίες που πραγματικά τους ενδιαφέρουν, μειώνοντας τις δαπάνες από άλλους τομείς. Για παράδειγμα, μπορεί οι σημερινοί καταναλωτές να δαπανούν περισσότερα στα ταξίδια, αλλά για να το κάνουν αυτό κάνουν οικονομίες, πετώντας για παράδειγμα με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

5. Οι ηθικές αξίες είναι ξανά «μόδα»

Ολοένα μεγαλύτερη σημασία δίνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις στην ηθική και τις αξίες, το οποίο σημαίνει ότι δείχνουν ενδιαφέρον για τις πρακτικές που εφαρμόζονται στην παραγωγή. Η ευαισθητοποίηση του κοινού, σε συνδυασμό με την μεγάλη και διαφοροποιημένη προσφορά αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και με τη δυνατότητα για υψηλότερες δαπάνες ευνοούν τις επιχειρήσεις που ακολουθούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, δίκαιες προς τους εργαζόμενους και προστατευτικές για τα ζώα, μεταξύ άλλων.

Μια προτεραιότητα που κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι η εξοικονόμηση του νερού, αφού ολοένα περισσότεροι κολοσσοί όπως Nestlé, Levi Strauss & Co and Heineken δεσμεύονται απέναντι στους καταναλωτές για όσο το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση νερού μέσω μεθόδων ανακύκλωσης κ.α.

6. Το shopping ξαναγεννιέται

Ο τρόπος που καταναλώνουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα όσα συμβαίνουν σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο. Η αλλαγή των προτεραιοτήτων και η εξάπλωση του Internet έχουν φέρει επανάσταση στο shopping. Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν διάφορες πλατφόρμες για να κάνουν τα ψώνια τους και οι έμποροι πρέπει να είναι έτοιμοι να πουλήσουν… συνήθειες μάλλον παρά προϊόντα και υπηρεσίες.

Σήμερα, η ιδανική εμπειρία αγοράς υφαίνει γύρω από την επωνυμία (brand) μια μοναδική εμπειρία, παρατείνοντας την αξία και μετά την αγορά, καθώς μεταμορφώνει τη συναλλαγή σε σχέση. Στην ενίσχυση αυτής της τάσης συμβάλλουν οι πωλήσεις μέσω social media και συνδρομητικών προγραμμάτων, καθώς και άλλων καινοτόμων μεθόδων πωλήσεων.

7. Στροφή στην υγιεινή ζωή

Οι υγιεινές συνθήκες γίνονται «εμμονή» για τους millenials που υιοθετούν μια πιο ολιστική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων των αγορών τους. Η στροφή προς τη σωματική και ψυχική ευεξία αλλάζει τις τάσεις στην κατανάλωση και στο επίκεντρο έρχονται πλέον η σωστή διατροφή, η άσκηση, η ομορφιά και η αυτοεπιβεβαίωση.

Στην πράξη, η νέα αυτή μεγατάση μεταφράζεται σε υπηρεσίες personal training και διατροφολογίας μέσω νέων υπηρεσιών home-tech, καθώς και στη μόδα athleisure στο ντύσιμο. Επιπλέον, τα ταξίδια και η υγεία έρχονται πιο κοντά και, σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται ένα: διακοπές σε spa, yoga retreats και άλλα παραδείγματα που συνδυάζουν τις αποδράσεις με την ψυχική και σωματική ανάταση.

8. «Συνδεδεμένοι» καταναλωτές

Οι «συνδεδεμένοι» καταναλωτές χρησιμοποιούν υπολογιστές, smartphones, tablets, συσκευές πλοήγησης, e-readers και συσκευές εικονικής πραγματικότητας. Μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών, προσεγγίζουν με έναν νέο τρόπο τα ψώνια, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την έρευνα αλλά και την κοινωνικοποίηση.

Το φαινόμενο αυτό έχει παγκόσμιες διαστάσεις και θα αναπτυχθεί πολύ περισσότερο, καθώς «συνδέονται» ολοένα περισσότερες συσκευές και υποδομές. Από το πώς θα χρησιμοποιούν οι τεχνολογίες αυτές εξαρτάται η ζωή, οι καταναλωτικές συνήθειες και οι διαπροσωπικές σχέσεις το αυριανού καταναλωτή.


ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: