Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Η Μέι ζητά πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου


Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 8 Ιουνίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι χρειάζεται πολιτική ενότητα στο Λονδίνο.
"Μόλις προήδρευσα μια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές για τις 8 Ιουνίου", ανακοίνωσε νωρίτερα η Μέι έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες εικασίες για αιφνιδιαστική παραίτηση της Μέι. Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των δεκαετών βρετανικών ομολόγων.

"Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό", δήλωσε η Μέι.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα καταθέσει αύριο τη σχετική νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020.

Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.

Η Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όμως τονίζει ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο ενώ τώρα υπάρχει διαίρεση.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δημοσκόπηση στις 12-13 Απριλίου, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 44%, το Εργατικό Κόμμα 23%, οι Φιλελεύθεροι 12% και το Βρετανικό Κίνημα Ανεξαρτησίας 10%.

Αντιδράσεις

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η Μέι χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους. "Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας", ανέφερε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να εξαναγκάσει τη Βρετανία σε ένα «σκληρό Brexit» προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον. «(Οι Συντηρητικοί) βλέπουν μια ευκαιρία να οδηγήσουν τη Βρετανία προς τα δεξιά, να εξαναγκάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές (στις δημόσιες δαπάνες). Ας υψώσουμε το ανάστημά μας για τη Σκοτία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Στέρτζον, της οποίας το κόμμα επιδιώκει την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο και αντιτίθεται στο Brexit.


Γιατί ζήτησε εκλογές η Μέι;

Η Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία, χωρίς να έχει εκλεγεί, εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο, αντικαθιστώντας τον ηττημένο στο δημοψήφισμα για το Brexit πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Υπολογίζει να εκμεταλλευθεί την αδύναμη θέση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις για να ενισχύσει την θέση της ίδιας και της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας μέσω της λαϊκής ψήφου πριν από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επόμενες εκλογές ήσαν προγραμματισμένες για το 2020. Όμως, η Μέι, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την δημοτικότητά της, που βρίσκεται στο ζενίθ, θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιχειρήσει να ενισχύσει την νομιμοποίησή της και να έχει ελευθερία δράσης στην δύσκολη περίοδο των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους ενός διαζυγίου που προδιαγράφεται επώδυνο.

Σήμερα, το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει παρά πλειοψηφία 17 εδρών στο Ουεστμίνστερ και μία ανταρσία στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα μπορούσε να απειλήσει εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση.
AdTech Ad

Αρα, ο πειρασμός για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ήταν μεγάλος για την κυβερνητική πλειοψηφία, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν έναν περίπατο για τους Τόρις απέναντι στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το σαββατοκύριακο από τα ινστιτούτα You Gov και ComRes έδωσαν 21 εκατοστιαίες μονάδες προβάδισμα στους συντηρητικούς, το οποίο και αποφάσισε να εκμεταλλευθεί η βρετανή πρωθυπουργός.

Η σημερινή ανακοίνωση αιφνιδίασε τους πολιτικούς παρατηρητές, τη στιγμή που τις τελευταίες εβδομάδες το πρωθυπουργικό γραφείο επέμενε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.


5 λόγοι υπέρ και 5 κατά των πρόωρων εκλογών

Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχουν 5 λόγοι υπέρ των πρόωρων εκλογών:

- το προβάδισμα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις

- το γεγονός ότι οι εν εξελίξει διεργασίες για το Brexit βρίσκονται ακόμα στην αρχή

- οι Εργατικοί προτίθενται να υπερψηφίσουν μια πρόταση για πρόωρες εκλογές

- αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης για το αν οι «Tόρις» θα παραπεμφθούν με την κατηγορία της υπέρβασης δαπανών σε ορισμένες περιφέρειες

- θα δείξει ότι έχει πάρει το μάθημά της από τη λάθος απόφαση του Γκόρντον Μπράουν να μην προχωρήσει σε εκλογές το 2007

Και 5 λόγοι, κατά των πρόωρων εκλογών:

- η Ντάουνινγκ Στριτ έχει διαψεύσει πρόσφατα παρόμοιες φήμες

- η Μέι έχει δηλώσει ότι είναι μια πρωθυπουργός που την ενδιαφέρει μόνο να γίνεται η δουλειά

- δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο λαός θέλει πρόωρες εκλογές

- υπάρχει ήδη μια εκλογική διαδικασία προγραμματισμένη για τις 4 Μαΐου

- τυχόν νίκη των Συντηρητικών με μεγάλη πλειοψηφία θα δώσει ώθηση στο επιχείρημα της Σκωτίας ότι πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της προκειμένου να προστατευθεί από μια μόνιμη εξουσία των Τόρις.





ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: