Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ενέσεις Botox ανακουφίζουν το σύνδρομο καυσαλγίας στόματος


Η βουτουλινική τοξίνη τύπου Α, γνωστή από το σκεύασμα Botox κατά των ρυτίδων μπορεί να αποτελέσει σωτήρια θεραπεία για τους πάσχοντες από το επώδυνο σύνδρομο καυσαλγίας στόματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine, ερευνητές από το Νοσοκομείο «Garibaldi» της Κατάνια στην Σικελία παρατήρησαν ότι η θεραπεία με ενέσεις Botox προσφέρει αποτελεσματική και μακράς διάρκειας ανακούφιση με ασφάλεια στους πάσχοντες από την εν λόγω διαταραχή.

Το σύνδρομο καυσαλγίας του στόματος είναι γνωστό και ως σύνδρομο καυσαλγίας της γλώσσας, γλωσσοδυνία και στοματοδυνία, και προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση που εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου (τσούξιμο) στη γλώσσα, στην υπερώα, τα χείλη, στις παρειές και συχνά στη στοματοφαρυγγική χώρα. Άλλα συμπτώματα που ίσως συνυπάρχουν είναι η αίσθηση ξηρότητας ή πόνου στο στόμα, αίσθημα κνησμού και μουδιάσματος στα χείλη, στη γλώσσα καθώς και γευστικές μεταβολές όπως πικρή ή μεταλλική γεύση. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σημαντικές μεταβολές και η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει και μπορεί να παραμένει σταθερή ή να αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Το ακριβές αίτιο εκδήλωσης του συνδρόμου καυσαλγίας δεν έχει διευκρινιστεί και η κατάσταση έχει συνδεθεί με άλλες καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η εμμηνόπαυση, αναιμίες, αβιταμινώσεις, διαιτητικές διαταραχές, μυκητίαση, ξηροστομία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, παρενέργειες φαρμάκων, ψυχοσωματικές διαταραχές και σύνδρομο Sjogren.

Οι ιταλοί ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Ντομένικο Ρεστίβο δοκίμασαν τη θεραπεία με ενέσεις βουτουλινικής τοξίνης τύπου Α σε τρεις γυναίκες και έναν άνδρα, όλοι άνω των 60 ετών, που υπέφεραν από το σύνδρομο καυσαλγίας στόματος τουλάχιστον έξι μήνες.

Κάθε ασθενείς υποβλήθηκε συνολικά σε 16 ενέσεις Botox στην γλώσσα και το κάτω χείλος.

«Σε όλους ο πόνος εξαφανίστηκε εντός 48 ωρών και οι επωφελείς επιδράσεις διήρκεσαν έως και 16 εβδομάδες μετά την θεραπεία, εκτός από την περίπτωση ενός ασθενούς όπου η διάρκεια έφτασε τις 20 εβδομάδες», εξηγεί ο Δρ Ρεστιβο.

Σε ξεχωριστό πείραμα, δύο επιπλέον ασθενείς υποβλήθηκαν σε ενέσεις με αλατούχο διάλυμα και δεν εμφάνισαν βελτιώσεις της συμπτωματολογίας τους, κάτι που αποκλείει το «φαινόμενο placebo».

Κανείς εκ των ασθενών της ομάδας παρέμβασης δεν εμφάνισε ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία και αυτό κάνει τους ερευνητές να αισιοδοξούν ότι η μικρή πιλοτική μελέτη ανοίγει το δρόμο για μια ουσιαστική θεραπεία του συνδρόμου καυσαλγίας στόματος.

Μαίρη Μπιμπή




ads

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ

SHARE THIS

0 σχόλια: